Andrzej Ostrowski Andrzej Ostrowski 10.08.2016 15:48
Sony zgodnie z nowymi warunkami użytkowania może zamknąć nieużywane konto PSN
1856V

Sony zgodnie z nowymi warunkami użytkowania może zamknąć nieużywane konto PSN

Jakiś czas temu wszyscy musieliśmy zaakceptować nowe warunki korzystania z usługi PlayStation Network, jeśli chcieliśmy dalej z niej korzystać. Wygląda na to, że poszczególne umowy zależnie od rejonu się różnią. Przykładowo w Europie Sony zastrzega sobie prawo do wyłączania kont po 24-miesiącach.

Lipcowa aktualizacja warunków korzystania z usługi PlayStation Network wprowadziła kilka nieprzyjemnych zapisów.

Możemy zamknąć Twoje konto, jeśli nie było używane przez przynajmniej 24 miesiące. W takiej sytuacji nie zwrócimy Ci żadnych niewykorzystanych funduszy, ani nie zwrócimy żadnych pieniędzy za niewykorzystane subskrypcje, chyba że będzie to wymagane przez prawo. Po zamknięciu konta nie będziesz mógł uzyskać dostępu do usługi PSN ani do zakupionych na tym koncie produktów.

Co ciekawe, na łamach forum NeoGAF zwrócono uwagę, że taki zapis nie dotyczy rejonu Ameryki Północnej. Oczywiście Sony w Stanach Zjednoczonych dalej rości sobie prawo do zamknięcia konta bez podania przyczyny, ale nie są wyznaczone żadne ramy czasowe nieaktywności.

W praktyce oznacza to, że jeśli posiadacie europejskie konta (inne niż swoje własne), to logujcie się na nie od czasu do czasu. W innym wypadku mogą zostać zamknięte.

Źródło: http://www.playstationlifestyle.net/2016/08/09/new-terms-of-service-allows-sony-to-deactivate-inactive-psn-accounts/

Tagi: playstation 4 playstation network sony