Danie gracza
Jakie jest ulubione danie gracza? Poza daniem w mordę (wirtualną oczywiście)? Jeżeli nawet nie ulubionym to na pewno najbardziej się z naszym hobby kojarzącym daniem jest Pizza. Zamówiona, bo tak najłatwiej i najszybciej, w dodatku z pizzerii smakuje inaczej, lepiej niż zrobiona w domu. Czy na pewno?
Ja długo szukałem przepisu na ciasto, które dawałoby smak i konsystencję taką jak ciasto z dobrej pizzerii. Było to spowodowane tym, że w mojej ulubionej najwidoczniej zmienił się kucharz, bo przestało mi smakować, albo zaczęli dawać składniki gorszej jakości. W końcu trafiłem na filmik umieszczony na stronie poświęconej nauce języka włoskiego. Oczywiście w całości po włosku, ale od czego jest Google translator? Zapodałbym Zeldę... tfu... linka, ale niestety nie mogę go teraz za nic w świecie znaleźć, wychodzi, że takie szczęście zdarza się tylko raz :-) Ciasto z tego przepisu można rozwałkować do grubości 1 mm i takie pozostanie po upieczeniu - koniec z domową pizzą z ciastem o 2 cm wysokości.
Nie przedłużając oto:
50 gram drożdży (powinny być piwne, ja daję zwykłe, jako, że te trudno dostać; i mniej - 40 g)
30 gram soli
2 łyżki cukru
6 łyżek oliwy z oliwek
0,6 litra ciepłej wody (ok 40 stopni)
Przygotuj dużą miskę, miseczkę jak do lodów i filiżankę. W filiżance wymieszać sól z odrobiną wody ciepłej; w miseczce drożdże, cukier i trochę ciepłej wody. Odczekać trochę – 10 min. Drożdże po tym czasie ponownie wymieszane powinny „musować”. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy zawartość pozostałych naczyń razem z oliwą z oliwek. Całość urabiamy, dodajemy stopniowo resztę wody do uzyskania odpowiedniej - jednolitej i sprężystej konsystencji ciasta, w razie potrzeby dosypujemy mąki/dolewamy wody - potrzeba tu subtelności bo można to robić w nieskończoność. Ciasto powinno się łatwo odklejać od rąk. Odstawiamy do ciepła, przykryte chustą, na 30 min. Czysty stół posypujemy mąką, wykładamy ciasto, dzielimy na porcje i wałkujemy. Z ok. pól kilo mąki wychodzi ok. 6 pizz ~ 30 cm, zależnie od wałkowania. Pamiętaj - podaję składniki na 1kg mąki, jeżeli dasz jej mniej to składników użyj również proporcjonalnie mniej.