Danie gracza

BLOG
450V
brama84 | 11.09.2013, 10:25
Poniżej znajduje się treść dodana przez czytelnika PPE.pl w formie bloga.

Jakie jest ulubione danie gracza? Poza daniem w mordę (wirtualną oczywiście)? Jeżeli nawet nie ulubionym to na pewno najbardziej się z naszym hobby kojarzącym daniem jest Pizza. Zamówiona, bo tak najłatwiej i najszybciej, w dodatku z pizzerii smakuje inaczej, lepiej niż zrobiona w domu. Czy na pewno?

Pizza

Ja długo szukałem przepisu na ciasto, które dawałoby smak i konsystencję taką jak ciasto z dobrej pizzerii. Było to spowodowane tym, że w mojej ulubionej najwidoczniej zmienił się kucharz, bo przestało mi smakować, albo zaczęli dawać składniki gorszej jakości. W końcu trafiłem na filmik umieszczony na stronie poświęconej nauce języka włoskiego. Oczywiście w całości po włosku, ale od czego jest Google translator? Zapodałbym Zeldę... tfu... linka, ale niestety nie mogę go teraz za nic w świecie znaleźć, wychodzi, że takie szczęście zdarza się tylko raz :-) Ciasto z tego przepisu można rozwałkować do grubości 1 mm i takie pozostanie po upieczeniu - koniec z domową pizzą z ciastem o 2 cm wysokości.

 

Nie przedłużając oto: 

 

Przepis na Pizzę
 
Składniki na ciasto:
 
1 kg mąki (powinna być włoska typ 00, ale zwykła też daje radę i nie kosztuje 10 zł za kilogram, do pizzy powinna być drobna mąka, ja używam pszennej typ 650, słyszałem też, że Szymanowska jest dobra, ale nie wiem)
50 gram drożdży (powinny być piwne, ja daję zwykłe, jako, że te trudno dostać; i mniej - 40 g)
30 gram soli
2 łyżki cukru
6 łyżek oliwy z oliwek
0,6 litra ciepłej wody (ok 40 stopni)

Przygotuj dużą miskę, miseczkę jak do lodów i filiżankę. W filiżance wymieszać sól z odrobiną wody ciepłej;  w miseczce drożdże, cukier i trochę ciepłej wody. Odczekać trochę – 10 min. Drożdże po tym czasie ponownie wymieszane powinny „musować”. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy zawartość pozostałych naczyń razem z oliwą z oliwek. Całość urabiamy, dodajemy stopniowo resztę wody do uzyskania odpowiedniej - jednolitej i sprężystej konsystencji ciasta, w razie potrzeby dosypujemy mąki/dolewamy wody - potrzeba tu subtelności bo można to robić w nieskończoność. Ciasto powinno się łatwo odklejać od rąk. Odstawiamy do ciepła, przykryte chustą, na 30 min. Czysty stół posypujemy mąką, wykładamy ciasto, dzielimy na porcje i wałkujemy. Z ok. pól kilo mąki wychodzi  ok. 6 pizz ~ 30 cm, zależnie od wałkowania. Pamiętaj - podaję składniki na 1kg mąki, jeżeli dasz jej mniej to składników użyj również proporcjonalnie mniej.
 
Ja piekę w 210 stopniach ok. 12 min. Z termoobiegiem i górną grzałką. Każdy będzie musiał sam trochę poeksperymentować, bo każdy piekarnik piecze nieco inaczej.
 
Sos do pizzy robię tak: posiekane (lub wyciśnięte)dwa ząbki czosnku, trochę przypraw: sól, pieprz, chilli, bazylia, oregano czy inne zioła prowansalskie, łyżeczka cukru i oliwy – rozgniatam to w misce, dodaję ½ kartonika przecieru pomidorowego(w kartoniku z Lidla, nie koncentratu) i dwie - trzy łyżki keczupu. Rozmieszać i odstawić do przegryzienia się(sos robię najpierw, potem ciasto).
 
Składniki na pizzę jak kto lubi, ja polecam: z szynką, kurczakiem (podsmażonym ala kebab) i ananasem; bolońska – z samym sosem bolońskim zamiast zwykłego i innych składników posypana serem - efekt epicki; do pizzy ze szpinakiem i brokułami (dla dziewczyny) robię sos serowo – beszamelowy.
 
Ser na Pizzę daję zwykły drobno starty - lepiej się rozprowadza i topi niż grubo starty. Ale można też zaszaleć i kupić już startą Mozzarellę (np. w Lidlu za ok 4 zł - Na 6 pizz potrzebne będą trzy 3 paczki).
 
Smacznego!!!!!
 
 
Gwarantuję, że taka samodzielnie upieczona Pizza daje dużo więcej satysfakcji z wcinania jej niż (nieraz) wątpliwej jakości produkt pizzopodobny z pseudopizzerii. A pomyślcie o zdziwieniu kumpli, którzy zaproszeni na giercowanie poczęstowani zostaną Pizzą prosto z pieca Waszego wypieku w kształcie pada lub ze składnikami ułożonymi w motyw z Waszej ulubionej gry. 
 
Ten wpis jest niejako eksperymentem, zbadaniem, czy chcecie podobnych tekstów. A z drugiej strony chciałem się zwyczajnie podzielić świetnym przepisem na Pizzę, którego szukałem naprawdę długo. Dlaczego ma się marnować tylko u mnie?
Oceń bloga:
1

Jeżeli Pizza to zamówiona, czy własnej roboty?

Znam świetna pizzerię - nie muszę sam piec...
30%
Ciągle szukam dobrej pizzerii, ale sam nie piekę
30%
Piecze mi Mama :-)
30%
Nigdy nie piekłem, ale spróbuję
30%
Pewnie, ze piekę, mam swój przepis (podaj jaki w komentarzu)
30%
Pokaż wyniki Głosów: 30

Komentarze (21)

SORTUJ OD: Najnowszych / Najstarszych / Popularnych

cropper