Recenzje gier

  
Znaleziono 27 materiałów dla taga rpg
Vince Brooks Vince Brooks 26.12.2018
Persona 5 - recenzja
716V

Persona 5 - recenzja

Na rynku jest wiele gier oferujących wybuchową, intensywną rozgrywkę, dzięki której bardzo szybko rozładowywane są nagromadzone w ciągu tygodnia pracy lub nauki emocje. Angażujące strzały, eksplozje czy piruety z mieczem górują nad linią fabularną, nie dotykającą zazwyczaj sfery przyziemnych uczuć. Zamiast tego scenarzyści rozpisują banalne wątki o odwiecznej walce słabego z silnym, małego z wielkim, dobrego ze złym, wątki okraszone zachowawczymi dialogami o pseudo filozoficznym wydźwięku, z miałkimi mądrościami i o sile z jaką mały kotek drapie pazurkami włóczkę. Wynikiem sumy takich składników jest zazwyczaj dobrej jakości oprawa audio-wizualna z fabułą uproszczoną, jak opowieść o Dawidzie i Goliacie w wersji dla dzieci, kończącej się powaleniem dumnego wojownika strzałem z procy. Persona 5 jest jak pełna wersja tej opowieści – wraz z fragmentami, w których Dawid odrąbuje Filistynowi głowę jego mieczem.

czytaj dalej »
4

Ostatni komentarz:

Myślę, że jest odpowiedni, bo stanowi spójną całość i jest odrębny wobec reszty tekstu, ale dzięki za radę. Natomiast grę polecam,... - Vince Brooks

Coshmar Coshmar 06.05.2018
Stanowicielu, czemu tak krótko?
0V

Stanowicielu, czemu tak krótko?

Wczoraj zakończyłem swoją przygodę w Terasach i postanowiłem się z Wami podzielić moimi przemyśleniami. Wersja gry w którą grałem to wersja Commander Edition, natomiast jak to u mnie bywa w przypadku tytułów, które ogrywam na PC, system operacyjny to Ubuntu 17.10. Tytuł ogrywałem w wersji polskiej, która to posiada przetłumaczone na język polski wszystkie napisy, jednak wszystkie kwestie mówione pozostają w wersji angielskiej.

czytaj dalej »
Abi Abi 24.02.2018
Cat Quest, czyli miautastyczna podróż.
914V

Cat Quest, czyli miautastyczna podróż.

Niniejszą recenzję należy czytać z przymrużeniem oka, ponieważ opisywanej gry również nie należy brać do końca poważnie. Opowieść ta jest pełna humoru, nawiązań do popkultury oraz kocich figli, więc wchodzicie na własną odpowiedzialność.

czytaj dalej »
27

Ostatni komentarz:

Już mam. Na chwilę obecną 64 Level i do przodu. 4,5h za mną :) - Ghostoom

Igor Chrzanowski Igor Chrzanowski 25.12.2017
10-lecie serii Wiedźmin. Recenzja pierwszej części sagi - czy przetrwała próbę czasu?
3976V

10-lecie serii Wiedźmin. Recenzja pierwszej części sagi - czy przetrwała próbę czasu?

Geralt jest obecnie najbardziej rozpoznawalnym polskim bohaterem, którego imię rozsławiło się na dosłownie całym świecie. Wiedźminami chcą zostać już nie tylko Polacy, lecz także i Amerykanie, czy nawet Japończycy. W tym roku obchodzimy 10-tą już rocznicę rozpoczęcia tej wspaniałej przygody, z tej zatem okazji zabiorę Was dziś na małą nostalgiczną podróż do początków komputerowej historii Białego Wilka.  

czytaj dalej »
37

Ostatni komentarz:

Kupiłem właśnie wiedzmina na mega promce na konsole i gry, wiec jak tylko do mnie dojdzie, to napisze co mysle o grze;p Ale z tego co... - SzymonUTD

Adr3an Adr3an 29.03.2017
Idealne wprowadzenie do gatunku RPG -recenzja Fallout New Vegas
0V

Idealne wprowadzenie do gatunku RPG -recenzja Fallout New Vegas

Fallout New Vegas to jeden z nalepszych gier RPG z jakimi miałem styczność.

Jest idealną gra dla tych,którzy nie mieli kontaktu z grami spod znaku Fallout lub Elder Scrolls.

czytaj dalej »
popeye popeye 19.02.2017
Przyzwyczaj się do śmierci.
1V

Przyzwyczaj się do śmierci.

Darkest Dungeon pozbawi Cię zmysłów, zmiażdży Ci psychikę, wyrwiesz sobie osiwiałe włosy z głowy i będziesz chciał więcej.

czytaj dalej »
Lorn Lorn 24.01.2017
Wojna się jednak zmienia
0V

Wojna się jednak zmienia

War, war ne… Nie, wystarczy. 3 na 4 recenzje Fallout zawierają te słowa, tylko nie wiem czemu. Bo to wcale nie jest prawda, wojna się zmienia, szkoda tylko że na gorsze. 

czytaj dalej »
Igor Chrzanowski Igor Chrzanowski 09.01.2017
The Dwarves - recenzja gry
2836V

The Dwarves - recenzja gry

Tematyka rasy Krasnoludów rzadko bywa poruszana jako główny motyw opowieści. W znacznej większości przypadków są oni po prostu jedną z pobocznych stron wojny, jednym z bohaterów drużyny bądź kimś, kto już dawno wymarł. Czy zatem niemieckiemu King Art Games udało uporać się z tak ciekawą rasą w godny dla niej sposób?

czytaj dalej »
10

Ostatni komentarz:

Ja pitole z tymi komórkami "frywalna" ciekawe słowo a miało być grywalna. Czas zrobić twardy reset o ścianę to zmądrzeje!!! - Ghostoom

skurch skurch 01.08.2016
Wiedźmin 3: Dziki Gon
406V

Wiedźmin 3: Dziki Gon

Później mówiono, że wiedźmin nadszedł ze wschodu, od Bramy Polskiej. To Geralt, mistrz miecza i magii, mutant zaprogramowany, by strzec na świecie moralnej i biologicznej równowagi, który powraca w nowej odsłonie gry od CD Projekt RED. Wiedźmin 3: Dziki Gon odniósł międzynarodowy sukces (ponad 4 miliony sprzedanych kopii), został doceniony tak przez fanów jak i recenzentów. Dodatkowo Dziki Gon w świetny sposób promuje, mało znany na zachodzie, słowiański świat mitów i legend. Po 140 godzinach spędzonych w świecie wiedźmina nareszcie jestem gotowy, aby zmierzyć się z recenzją tej epopei narodowej polskiego game dev’u.

czytaj dalej »
Mr.Darko Mr.Darko 25.02.2016
Gdzie Fallout nie może, tam Wasteland dotrze
396V

Gdzie Fallout nie może, tam Wasteland dotrze

Zawiedziony Falloutami od Bethesdy jak powietrza potrzebowałem oldskulowego cRPG-a w klimacie post-apokalipsy. Prośby zostały wysłuchane przez Briana Fargo i jego inXile Entertainment - w moje ręce trafił tytuł wyjątkowy. Na wskroś pecetowy erpeg przeniesiony na konsole obecnej generacji. Oto Wasteland 2.

czytaj dalej »
2

Ostatni komentarz:

Jeżeli jesteś fanem starej szkoły CRPG spod znaku Interplay/Black Isle, to jest to tytuł jak najbardziej wart sprawdzenia :) - Mr.Darko

Rankin Rankin 11.02.2016
Anioły, Demony i człowiek - Shin Megami Tensei I
374V

Anioły, Demony i człowiek - Shin Megami Tensei I

Japoński cyberpunk jest gatunkiem tyle starym, co na zachodzie (poza wąskim gronem entuzjastów) niedocenionym. Jednym z najbardziej ikonicznych i wpływowych przykładów gier cyberpunkowych jest niezaprzeczalnie wydane w 1992 roku Shin Megami Tensei.
 

czytaj dalej »
DrewniaQ DrewniaQ 02.01.2016
Undertale - Diament wśród indyków
875V

Undertale - Diament wśród indyków

Zawsze podchodziłem z pewnym dystansem do wszelkiego rodzaju akcji crowdfundingowych. Trąciło mi to żebraniem u graczy o kasę by ci nie dość, żeby grę kupili to jeszcze najlepiej ją sfinansowali. Wymarzona sytuacja. Wołam by ludzie dali mi kasę, a następnie ja za ich pieniądze stworzę grę, na której będę zarabiał. Zero wkładu finansowego z mojej strony. Niczym nie ryzykuję, więc nawet nie muszę się specjalnie starać. Stracić nie mogę, a mogę tylko zarobić więcej. Żyć nie umierać.

czytaj dalej »
Przejdź do strony

Strona