SKLEP


Publicystyka

  
Znaleziono 529 materiałów dla taga recenzja
Jędrzej Dudkiewicz Jędrzej Dudkiewicz 21.03.2019
To my – recenzja filmu. Jesteśmy swym największym wrogiem
1880V

To my – recenzja filmu. Jesteśmy swym największym wrogiem

W mieście jest nowy król horroru, a imię jego Jordan Peele. Dwa lata temu nakręcił on intrygujący, wielowymiarowy i zmuszający do myślenia film Uciekaj!. Teraz do kin zawita jego najnowsze dzieło To my. I jest chyba jeszcze lepsze! Tym samym Peele pewnym krokiem dołącza do grona najciekawszych amerykańskich reżyserów.

czytaj dalej »
42

Ostatni komentarz:

Chyba oglądałem inne produkcje, bo nie przypominam sobie forsowania żadnej z tych rzeczy. - once

Jędrzej Dudkiewicz Jędrzej Dudkiewicz 18.03.2019
Podły, okrutny, zły – recenzja filmu. Lepiej obejrzeć dokument
1197V

Podły, okrutny, zły – recenzja filmu. Lepiej obejrzeć dokument

Seryjni mordercy zawsze będą fascynować ludzi, tak już jest świat urządzony. Dlatego też chętnie sięga po nich twórcy, czy to w serialach (np. Mindhunter), czy filmach (np. Siedem). W Ameryce jednym z „ojców” tej fascynacji był niejaki Ted Bundy. Joe Berlinger postanowił przygotować dwie produkcje mu poświęcone: rewelacyjny miniserial dokumentalny Taśmy Teda Bundy’ego, który można obejrzeć w serwisie Netflix i niestety znacznie gorszy film fabularny Podły, okrutny, zły.

czytaj dalej »
12

Ostatni komentarz:

Dzięki :) - GraczHobbysta

Jędrzej Dudkiewicz Jędrzej Dudkiewicz 16.03.2019
Miłość, śmierć i roboty – recenzja serialu. Przegląd gatunków i animacji
1779V

Miłość, śmierć i roboty – recenzja serialu. Przegląd gatunków i animacji

Netflixowi nie zawsze się wszystko udaje – dobrze o tym wiemy. Nie znaczy to jednak, że serwis ten nie ma nic do zaoferowania. Tym razem w jego zasobach możemy znaleźć złożoną z osiemnastu krótkometrażowych filmów antologię animacji, nad którą pieczę trzymali David Fincher i reżyser Deadpoola, Tim Miller. Wyszło świetnie, choć nie idealnie.

czytaj dalej »
22

Ostatni komentarz:

Muszę powiedzieć, że Netflix mnie bardzo zaskoczył tą antalogią. Nie wiem czy wcześniej była gdzieś zapowiadana, jeżeli tak to ja nic o... - demola84

Jędrzej Dudkiewicz Jędrzej Dudkiewicz 14.03.2019
Potrójna granica – recenzja filmu. Kolejne rozczarowanie
1487V

Potrójna granica – recenzja filmu. Kolejne rozczarowanie

Serwis Netflix nie ustaje w wysiłkach, by zrealizować film znakomity. Zatrudnia dobrych reżyserów, znanych i utalentowanych aktorów. A jednak ciągle coś nie wychodzi. I tak jest też tym razem. Na planie Potrójnej granicy spotkali się reżyser J.C. Chandor (twórca rewelacyjnych Chciwości i Roku przemocy) oraz Ben Affleck, Oscar Isaac, Charlie Hunnam i Pedro Pascal. Efekt końcowy jest niestety tylko niezły.

czytaj dalej »
40

Ostatni komentarz:

tu zagrał a Batmana już nie może zagrać? - dobrychlopak

Jędrzej Dudkiewicz Jędrzej Dudkiewicz 13.03.2019
Ciemno, prawie noc – recenzja filmu. Mroczna baśń
1184V

Ciemno, prawie noc – recenzja filmu. Mroczna baśń

Są takie książki, o których nie myślę jako o potencjalnym materiale na ekranizację. A gdy się okaże, że ktoś się na to decyduje, to z jednej strony się cieszę, z drugiej obawiam, czy ma to szansę wyjść dobrze. Dokładnie takie rozmyślania towarzyszyły mi w związku z przeniesieniem na ekran Ciemno, prawie noc Joanny Bator. Intrygujące zwiastuny sprawiły, że nabrałem nadziei, iż będzie dobrze. I jest dobrze.

czytaj dalej »
11

Ostatni komentarz:

Tak, chociażby recenzje animacji nie mają takiego plusa Na pewno są też inne, ale szukać mi się nie chce. - Jędrzej Dudkiewicz

Jędrzej Dudkiewicz Jędrzej Dudkiewicz 06.03.2019
Kapitan Marvel – recenzja filmu. Smaczna przystawka przed daniem głównym
3098V

Kapitan Marvel – recenzja filmu. Smaczna przystawka przed daniem głównym

Sezon w kinie rozrywkowym można oficjalnie uznać za otwarty. Zanim do kin trafi wyczekiwana kontynuacja Avengersów, Koniec gry, widzowie będą mieli okazję poznać Kapitan Marvel, do której wiadomość niedawno wysłał Nick Fury. Ma to być rozgrzewka przed kulminacją trzeciej fazy MCU oraz przybliżenie prawdopodobnie kluczowej postaci w walce z Thanosem. Z obu zadań film w reżyserii Anny Boden i Ryana Flecka wywiązuje się całkiem nieźle.

czytaj dalej »
53

Ostatni komentarz:

Ja niemam w żadnym stopniu im więcej tym lepiej . Po prostu się świetnie bawie czysta rozrywka - Mak176

Jędrzej Dudkiewicz Jędrzej Dudkiewicz 04.03.2019
To właśnie życie – recenzja filmu. To właśnie banał
1094V

To właśnie życie – recenzja filmu. To właśnie banał

Dan Fogelman to całkiem utalentowany scenarzysta. Ma na swoim koncie między innymi pierwszą część animacji Auta, bardzo dobrą komedię romantyczną Kocha, lubi, szanuje, jest też twórcą seriali Galavant (niestety już skasowanego) i docenianego, przynajmniej nominacjami, Tacy jesteśmy. Nawet jego debiut za kamerą, Idol z Alem Pacino, wypadł całkiem nieźle. Trudno więc jednoznacznie stwierdzić, co się stało, że najnowsze dzieło w jego wykonaniu (ponownie jest reżyserem i scenarzystą), To właśnie życie, jest takie słabe.

czytaj dalej »
17

Ostatni komentarz:

A niech se będzie, nie przepadam po prostu :) Rzadko też po prostu mam ochotę na jakiekolwiek tego typu przekąski. - Jędrzej Dudkiewicz

Jędrzej Dudkiewicz Jędrzej Dudkiewicz 02.03.2019
Śmierć nadejdzie dziś 2 – recenzja filmu. Udana powtórka z rozrywki
1543V

Śmierć nadejdzie dziś 2 – recenzja filmu. Udana powtórka z rozrywki

Nikt się chyba nie spodziewał, że film Śmierć nadejdzie dziś odniesie tak wielki sukces finansowy. Budżet wyniósł niecałe pięć milionów dolarów, zaś wpływy z Box Office to ponad sto dwadzieścia pięć milionów zielonych banknotów. Jasnym było więc, że kontynuacja jest kwestią czasu. Nie trzeba było na nią zresztą długo czekać. Za kamerą ponownie stanął Christopher Landon i – co dość zaskakujące – udało mu się zrealizować produkcję na co najmniej tym samym poziomie, co oryginał.

czytaj dalej »
22

Ostatni komentarz:

Za dużo dramatu, bardzo przewidywalny film, niepotrzebnie dali ten sprzęt to wywoływał pętle czasową. - kondzio

Jędrzej Dudkiewicz Jędrzej Dudkiewicz 28.02.2019
Witajcie w Marwen – recenzja filmu. W oparach oczywistych metafor
733V

Witajcie w Marwen – recenzja filmu. W oparach oczywistych metafor

Robert Zemeckis jest – razem oczywiście ze Stevenem Spielbergiem i Georgem Lucasem – jednym z tych reżyserów, którzy najbardziej wpłynęli na wyobraźnię widzów. Twórca między innymi trylogii Powrót do przyszłości, Forresta Gumpa (jeden z niewielu przypadków, gdy film jest lepszy od książki), czy Cast Away – poza światem ostatnio wydaje się jednak być w gorszej formie. Najświeższym tego przykładem jest rozczarowujące Witajcie w Marwen.

czytaj dalej »
7

Ostatni komentarz:

Czemu jak go przedstawiciele wojsk niemieckich to wszyscy byli biali, a nie dali czarnego dla różnorodności i poprawności politycznej - Norbbericht i Lara Croft

Wojciech Gruszczyk Wojciech Gruszczyk 28.02.2019
HORIPAD Zelda Edition Wireless – recenzja sprzętu. HORI uczy się na błędach
714V

HORIPAD Zelda Edition Wireless – recenzja sprzętu. HORI uczy się na błędach

HORI ponownie ulepsza swoją propozycję padów do Nintendo Switcha. Najnowszy model otrzymał motyw z Zeldy (czarny) lub Mario (czerwony) i w końcu zdecydowano się na ważny ruch związany z uwolnieniem kontrolera od przewodów. Czy jednak warto sięgnąć po propozycję japońskiego producenta?

czytaj dalej »
14

Ostatni komentarz:

Pada niestety nie mam zamiaru sprzedawać, choćby z prostej przyczyny - uwielbiam serię Xenoblade. Kupiłem go by go mieć, nie dawno... - P-chan

Jędrzej Dudkiewicz Jędrzej Dudkiewicz 25.02.2019
Detektyw, sezon 3 – recenzja serialu. Powrót do formy
1927V

Detektyw, sezon 3 – recenzja serialu. Powrót do formy

Czasem warto zrobić sobie przerwę, przemyśleć różne sprawy, w tym to, co poszło nie tak, a dopiero potem wrócić do pracy. Najwyraźniej z tego założenia wyszedł Nic Pizzolatto, twórca serialu Detektyw. Pierwszy sezon był bowiem świetny, drugi zaś, nakręcony niedługo potem, na fali sukcesu, o wiele, wiele gorszy. Opłaciło się: trzecia serią, którą w całości można oglądać na HBO GO, to zdecydowanie powrót do formy.

czytaj dalej »
42

Ostatni komentarz:

Też jestem w lekkim szoku czytając oceny i mega pochlebne opinie. Moim zdaniem ten sezon był... najsłabszy! Nawet nielubiany drugi sezon w... - taranssj4

Jędrzej Dudkiewicz Jędrzej Dudkiewicz 23.02.2019
Kingdom, sezon 1 – recenzja serialu. Zombie w polityce
2022V

Kingdom, sezon 1 – recenzja serialu. Zombie w polityce

Zombie już dawno opanowały popkulturę, „zarażając” swoją chorobą wszystkie media, od komiksów i książek, przez gry komputerowe, po filmy i seriale. Coraz trudnie jest więc zrealizować coś nowego w tym temacie. Okazuje się jednak, że nie jest to niemożliwe, czego dowodem znakomita, sześciodocinkowa koreańska produkcja Kingdom, którą można obejrzeć w serwisie Netflix.

czytaj dalej »
31

Ostatni komentarz:

Tak jak juz kiedys poruszalem temat tego serialu - wg mnie jeden z Najlepszych jaki oglądałem od dawna - zgadzam sie ze wszystkimi plusami... - ReMoL87-

Przejdź do strony

Strona

Miesięcznik PSX Extreme
Hardkor Playtesty Zapowiedzi gier TOP 10 Hyde Park Historia konsol Strefa Indie Relacje Muzyka Gracza Perełki z Szaraka Made in Japan Kącik Sportowy Cosplaye Kalendarz Gracza Technologie Kącik Filmowy Comix Zone Biblioteka Rozrywka Temat Tygodnia