A place for everything...

...and everything in its place

MUTTI MUTTI 06.08.2010, 10:28
Król polskiego fast foodu, czyli jak zrobić swój własny kebab.
2701V

Król polskiego fast foodu, czyli jak zrobić swój własny kebab.

I już po urlopie. Cholera, czekałem na ten wyjazd miesiącami, a kiedy już nadszedł, to oczywiście wszystko poleciało jak z bicza strzelił. Niestety tak to już jest, natomiast spokojnie mogę powiedzieć że wykonałem sporą część planu i zgodnie z obietnicą zaprezentuję Wam chociaż kilka przepisów (przez większość czasu lało jak z cebra, co dość skutecznie studziło mój grillowy temperament). Na pierwszy ogień idzie zatem obecny król polskiego fast food'u, czyli...
 

MUTTI MUTTI 16.07.2010, 17:30
Around the World in a tortilla, part 2: Pita-Souvlaki
471V

Around the World in a tortilla, part 2: Pita-Souvlaki

Witam ponownie wszystkich amatorów grillowania. Dziś zgodnie z obietnicą odwiedzimy na moment Grecję, by przekonać się jak łatwo i przyjemnie przyrządza się ich popularne Souvlaki. Generalnie jest to grillowane mięso na szpadkach (czasem z warzywami) i choć tradycyjnie używa się jagnięciny, to tak naprawdę możemy wykorzystać praktycznie każde mięso, włącznie z kurczakiem czy nawet rybą. Rekomendowane dodatki to oczywiście chlebek pita oraz tzatziki, toteż całość idealnie wpisuje się w mój cykl kanapkowy - a więc znowu proste, wręcz rustykalne jedzenie (taki tradycyjny fast food).

 

MUTTI MUTTI 12.07.2010, 21:11
Kurczak Tikka po mojemu, czyli "around the world in a tortilla" - część 1
1471V

Kurczak Tikka po mojemu, czyli "around the world in a tortilla" - część 1

Witam po długiej przerwie. Fatalna pogoda w maju, później problemy techniczne, a wreszcie nawał pracy - wszystko to spowodowało, że na jakiś czas musiałem zawiesić moją grillowo-publicystyczną działalność. Troszkę zwlekałem, potem gromadziłem materiały, no ale czas wreszcie na mały comeback - wszak pogoda się poprawiła, rozpoczęły się też wakacje i dzięki temu miałem w końcu okazję upiec to i owo (oczywiście uwieczniając dla Was kilka przepisów). Rozpoczynam tym samym nowy cykl, którego tematem będą rozmaite kanapki z grilla - głównie w formie tortilli.

 

MUTTI MUTTI 07.05.2010, 17:18
Mordercze hambczaki, Starcraft przy świecach i pierwszy polski barbecue w 2010 roku.
501V

Mordercze hambczaki, Starcraft przy świecach i pierwszy polski barbecue w 2010 roku.

Witam ponownie. Tym razem będzie trochę wspominkowo, bo z dzisiejszym przepisem wiąże się pewna ciekawa historia. A dotyczy ona minionego sylwestra, który spędziłem wraz z narzeczoną oraz dwójką znajomych w Gminie Radków w powiecie Świętokrzyskim.

 

MUTTI MUTTI 24.04.2010, 19:22
Sezon na grilla czas zacząć!
1696V

Sezon na grilla czas zacząć!

Na zewnątrz wreszcie zrobiło się nieco przyjemniej – to idealny wręcz moment, by w końcu odkurzyć sprzęt i jak co roku oddać się frajdzie przyrządzania rozmaitych specjałów pod gołym niebem. Kto mnie zna, ten wie, iż grillowanie to moja ulubiona gałąź sztuki kulinarnej, zaś ta jest – oprócz gier – zdecydowanie moim największym hobby. Od lat zbieram przepisy, doskonalę umiejętności i nieustannie powiększam mój repertuar. Tak więc mimo iż na tym polu jestem zaledwie pasjonatem-amatorem, to jednak postanowiłem podzielić się z Wami garścią przepisów. Będzie to oczywiście ta część, którą serwowałem na niezliczonej ilości imprez i zawsze się udawały – same klasyki, oraz znane i lubiane specjały. Mam nadzieję, że spróbujecie ich, oraz że będziecie wracać po więcej – wszak gotowanie to sztuka i doskonalenie umiejętności to zadanie na całe życie. Zatem jeśli jeszcze w tym roku nie rozpalaliście grilla, to czas najwyższy naprawić ten błąd! Sezon grillowy na PPE uważam niniejszym za otwarty!

MUTTI MUTTI 12.04.2010, 15:37
Dwie tony blachy, 500 koni mechanicznych i hamulce od roweru
642V

Dwie tony blachy, 500 koni mechanicznych i hamulce od roweru

Co to jest? Oczywiście amerykański Muscle Car. Pojawiają się w większości gier wyścigowych, choć mało kto nimi gra, zaś jeszcze mniej graczy je okiełzna – i to z dość oczywistych przyczyn. Na prostej jest elegancko – przyspieszenie wręcz wbija w fotel, za to w zakrętach ostre przechyły, pisk opon i śmierć w oczach. Cóż, chyba tylko amerykanie mogli wpaść na tak absurdalny pomysł, by do zwykłego „samochodu za rozsądną cenę” pakować wielkie, ośmiocylindrowe silniki prosto z wyścigów NASCAR. Jednak w latach sześćdziesiątych było to wręcz normą, a wynikało głównie z dwóch prostych przyczyn – paliwo tanie jak barszcz, oraz przepisy NASCAR wymagające homologacji silników, co wiązało się z koniecznością sprzedania określonej ich liczby „cywilom”.

MUTTI MUTTI 01.04.2010, 19:51
Co robić, gdy pedał zdradziecko odmówi posłuszeństwa
932V

Co robić, gdy pedał zdradziecko odmówi posłuszeństwa

Z pewnością niejeden hardkorowy fan Rock Band pamięta ten przykry incydent. Najpierw małe pęknięcie, potem niepokojąca giętkość, aż w końcu głuchy trzask i zaliczamy natychmiastowy "game over".

Oceń profil
+ 0 -
MUTTI
Ranking: 12261 Poziom: 16
PD: 849
REPUTACJA: 65