SKLEP

Portal PSX Extreme

SKLEP
Piotr Rozbicki Piotr Rozbicki 24.12.2016
1623V

LG OLED 55 B6J - recenzja

Technologia Ultra HD powoli i sukcesywnie ogarnia wyobraźnię nie tylko zwykłych użytkowników telewizorów, ale również (a może przede wszystkim) graczy. Tym razem łapiemy się za bary ze sprzętem, który jest wprawdzie w stanie wydrenować portfel w trybie ekspresowym… ale za to zapewni niepowtarzalne wrażenia zarówno użytkownikom PS 4 Pro, jak i Xbox One S. Panie i Panowie – oto LG OLED 55 B6J

Wprawdzie LG z linii B6J nie jest częścią najbardziej ekskluzywnej rodziny wyświetlaczy koreańskiego producenta, ale pod kątem jakości to najwyższa półka. Matryca telewizora została schowana w niebywale cienkiej obudowie. B6J wygląda jak tafla szkła i robi rewelacyjne, pierwsze wrażenie. Jest przez to oczywiście bardzo delikatny, więc bezpieczne wyjęcie go z opakowania to największe wyzwanie, jakie wiąże się z użytkowaniem telewizora. Solidna, metalowa podstawa jest elegancka i doskonale komponuje się z wyświetlaczem.  Telewizor postawiony na podłożu bądź przyczepiony do ściany prezentuje się po prostu stylowo.

Do B6J dostajemy też bardzo fajnego pilota „Magic”, który został wyposażony w akcelerometr i działa dosłownie jak Wiilot. Cały interfejs telewizora można więc obsługiwać zarówno za pomocą tradycyjnego kontrolera z rolką, jak i ruchów samego pilota. Efekt? Działa to niemal kropka w kropkę tak, jak w przypadku sprzętu od Nintendo i niesie ze sobą te same zalety i wady (czyli wygoda i intuicyjność kosztem precyzji). Interfejs WebOS 3.0, choć początkowo może się wydać nieczytelny i trudny do ogarnięcia, w praktyce po kilku minutach okazuje się bardzo przyjazny w użyciu. Co ważne, ikony są wyraźne i duże, aby nie sprawiały problemu w obsłudze zarówno klasycznej, jak i poprzez komendy ruchowe naszego pilota. Menu aplikacji wyskakuje po krawędziach ekranu (z lewej strony i na dole) i nie przesłania całego obrazu. Połączenie pomiędzy telewizorem a smartfonem jest też w gruncie rzeczy proste. Wystarczy odpalić aplikację na telefonie i połączyć z telewizorem, z kolei na ekranie telewizora pojawia się ikonka naszego telefonu, którą trzeba zatwierdzić. 

Przejdźmy jednak do rzeczy – jak z wyświetlaczem?  Mówiąc krótko: petarda! Mówiąc bardziej szczegółowo: zacznijmy od tego, że technologia Ultra HD w tym telewizorze nadaje barwom dosłownie nowego wymiaru. Widać to w szczególności w trybie FILM, ale nie tylko. Australia w testowanej przeze mnie Forzie Hosizon 3 na Xbox One S wyglądała po prostu cudownie! Piękne, żywe złota i pomarańcze zachodzącego słońca, „żywa”, soczysta zieleń lasów, wylewające się z ekranu barwy reflektorów… Dopóki grałem w tę grę na zwykłym LCDk-u, myślałem, że OLED nie jest mi do niczego w życiu potrzebny. Dopiero porównanie sprawiło, że zrozumiałem jak ogromna jest to różnica. Dzięki HDR widać też zdecydowanie więcej detali niż na standardowym wyświetlaczu. Trochę trudno mi teraz wrócić do grania na moim stareńkim telewizorze…

Kolejna sprawa to czerń. Nie, nie czerń. CZERŃ! Naprawdę, nasycenie czerni jest w tym telewizorze nieziemskie, co widać w szczególności w mrocznych grach, wszelkich horrorach. Demo Resident Evil 7 jest tego najlepszym dowodem, podbijając doznania z rozgrywki o 100%. Odpaliłem je w zaciemnionym prawie maksymalnie kotarami pomieszczeniu, nałożyłem słuchawki na uszy i… podziękowałem za technologię VR. To, czego doświadczyłem dzięki B6J i demu RE 7, wystarczyło mi w zupełności i była to całkowita wczuwa. Zresztą daje to niesamowite wrażenie we wszelkich grach, które operują ciemniejszymi barwami, jak np. Gears of War 4.

Doskonałe w  przypadku telewizora LG są też kąty widzenia, jedynie współczynnik input lag (tak ważny dla wszelkich sieciowych strzelanek) może budzić obawy. Jest w granicznej wartości ok. 50ms, za którą wpływa już negatywnie na zabawę. To jest jednak kwestia istotna dla pro-graczy, głównie zainteresowanych FPS-ami. LG ogłosiło zresztą, że już niedługo pojawi się stosowna łatka poprawiająca ten element. W pozostałych przypadkach nie ma to aż tak istotnego znaczenia. W przypadku dźwięku, wbudowane w telewizor głośniczki spisują się poprawnie, choć – wiadomo – to grzech nie zorganizować sobie do takiego telewizora porządnego zestawu kina domowego albo chociażby soundbara :).

Szczerze mówiąc po testach rozstawałem się z LG OLED 55 B6J z bólem serca. Ultra HD to technologia, która w tak znaczącym stopniu wpływa na perspektywę, że trudno po niej wrócić do starszych telewizorów. Zarówno dla filmów, jak i gier to wręcz nowa jakość. B6J jest tego najlepszym przykładem, powiewem nowego, wspaniałego świata, który jednak ma swoją cenę. B6J do najtańszych nie należy (można go kupić za ponad 10 000 zł), ale w przypadku zakupu czuć tutaj wartość niemal każdej wydanej nań złotówki. Inna sprawa, że dla B6J jest też tańsza alternatywa w postaci LG 55EG910V z rozdzielczością Full HD, który kosztuje ok. 6000 zł, a oferuje taki sam, niesamowity poziom czerni. Tak czy inaczej, OLED-y dopiero wchodzą do naszych domów, ale nie sposób zignorować tej technologii. To przyszłość, która nas czeka i niedługo będzie standardem, a B6J jest jednym z jej zwiastunów.


+ Niesamowita jakość obrazu
+ Idealna czerń i kontrast
+ doskonałe kąty widzenia
+ Jakość wykonania obudowy i podstawki
+ Minimalistyczny, elegancki design
+ Wszechstronność i prostota WebOS 3.0 (mimo początkowego, negatywnego wrażenia)


- Zaledwie poprawny współczynnik input lag
- Konstrukcja sprawia wrażenie dość delikatnej

Komentarze (93)

Aby dodać wątek musisz być zalogowany!
Poziom: 59
REP.: 12166
Riddickq dodano: 24.12.2016, 10:04 #1
TV za 10 klocków?
Hahahaha ;)
Co to recenzja sprzętu dla Kulczyka??
Ukryj odpowiedzi (26)
Poziom: 33
REP.: 330
Tookiez do Riddickq dodano: 24.12.2016, 10:15 #2
Trochę Cię poniosło :)
Poziom: 34
REP.: -186
lulek123456 do Riddickq dodano: 24.12.2016, 10:21 #3
sprzęt dla ludzi którzy mają więcej kasy niż tylko na kilogram cebuli,a co to recenzja tylko gimbusów na garnuszku mamusi.może ktoś kto sra kasą też chce sobie poczytać-pomyślałeś o tym.
Poziom: 59
REP.: 12166
Riddickq do lulek123456 dodano: 24.12.2016, 10:58 #4

Cytat:

pomyślałeś o tym.

Nie.

Wiesz, ktoś kogo stać na Tv warty 10 000 nie jest zarabiający "lepiej".
To już nie klasa średnia tylko dość wysoka.
Twój tekst brzmiał jakbyś widział tylko młodych, którzy jeszcze się uczą i takich dla których zakup "zabawki" za ponad 10k nie jest niczym szczególnym.

Dywagacja:
Czyżby rodzice pchali Ci do dupy aż tak??
Gracz [5.172.***.***] do Riddickq dodano: 24.12.2016, 11:19 #5
Bez przesady. Odkąd w MM i kilku innych siecówkach są raty 0%, które faktycznie wynoszą 0% i nie są wałkiem z doliczonym ubezpieczeniem, można sobie wziąć na rok taki tv i spłacać po tysiaku miesięcznie, to raczej nie jest kosmiczna kwota dla normalnie zarabiających dwojga ludzi.
Poziom: 25
REP.: 58
Yaqza do Riddickq dodano: 24.12.2016, 12:22 #6
Na telewizor za 10 kafli można też zaoszczędzić... Nie rozumiem, dlaczego odwołujesz się do dzieciaków, których nie będzie stać na taki zakup. One sobie niczego nie kupią, bo nie mają kasy, i tyle. To telewizor z wyższej półki, z nową technologią wyświetlania obrazu i trzeba na niego wyłożyć grubszą mamonę.
Ch*j z wami
Poziom: 72
REP.: 28547
Dżony do Riddickq dodano: 24.12.2016, 12:23 #7
Nie wszystko swoimi kategoriami.
Otóż uważam że w sprzecie rtv nie należy iść na kompromisy i lepiej kupić droższy ale dający naksimum satysfakcji. Ty pewnie tego nigdy nie zrozumiesz i nawet tego nie oczekuje
Poziom: 46
REP.: 1836
Cecil do Yaqza dodano: 24.12.2016, 12:45 #8
Jestem osobą dorosłą i szczerze powiedziawszy znam niewiele osób które pozwoliły by sobie na TV za taką cenę. Sam gdy kupowałem TV 40" full HD w momencie gdy dopiero w naszych domach się zadamawiały za 4500 zł znajomi mówili z przekąsem - taki to pożyje. Ale może łapie się do tej grupy co to tylko na kilogram cebuli stać.
Poziom: 25
REP.: 58
Yaqza do Cecil dodano: 24.12.2016, 13:24 #9
Ja na swoją plazmę, którą kupiłem dokładnie siedem lat temu (i nawet dzisiaj potrafi mnie zaskoczyć jakością obrazu), odkładałem jakieś półtora roku. Wiadomo, że kiedy jest rodzina, to pojawiają się inne wydatki i nie ma od tego ucieczki - kasa idzie na rzeczy niezbędne i trzeba przede wszystkim myśleć o bliskich. Ale jak wspomniałem - jak chcesz coś droższego, to możesz oszczędzać. Nie miesiąc, nie dwa, nawet nie pół roku, tylko dłużej. To kwestia priorytetów - jeden odłoży na wczasy we Włoszech, drugi na nowy telewizor. I obaj będą zadowoleni:)
Poziom: 30
REP.: -797
DżejmsBond007 do Dżony dodano: 24.12.2016, 13:56 #10
+1
Uważam dokładnie tak samo lepiej kupić raz a porządnie dlatego sam kupiłem TV 65 Cali Ultra HD z HDR i wiem że tego tv nie zmienię przez najbliższe 10-15 lat, Obraz z PS4 PRO jest na prawdę piękny ale nie na tym syfie trybie gry tylko na PC, do tego posiadam kino domowe ale raczej to już jakiś wyższy szczebel nie jest bo wydałem tylko 1100 zł na kino domowe ale dźwięk jest dobry.
v [5.172.***.***] do DżejmsBond007 dodano: 24.12.2016, 14:03 #11
Tylko wiesz, dzisiejsza elektronika jest robiona tak (nawet klasa premium) żeby się psuła po okresie gwarancji, celowe postarzanie produktów itp. Jak tv pochodzi 5 lat to już sukces. Możesz zapomnieć, że ci wytrzyma 10 i więcej lat. Nie te czasy. Prędzej ci zimne luty puszczą i matryca padnie.
Poziom: 36
REP.: 293
Otas do DżejmsBond007 dodano: 24.12.2016, 14:06 #12

DżejmsBond007 napisał:

+1
tv nie zmienię przez najbliższe 10-15 lat,


Wiedząc jak obecnie produkuje się elektronikę to pewnie padnie ci 2-3 miesiące po gwarancji ;/
Poziom: 38
REP.: 653
Mynemo do Otas dodano: 24.12.2016, 14:10 #13
Mi już tak 2 Samsungi padły.Teraz mam 3ciego:)
Poziom: 30
REP.: -797
DżejmsBond007 do Otas dodano: 24.12.2016, 14:23 #14
Się zobaczy ale wątpię bo ile to razy słyszałem że TV padają parę miesięcy po gwarancji a mi jeszcze nigdy nie padł.
A miałem takie telewizory jak
Sony 32w655a
Panasonic 42 cale plazma
Samsung UE55H6800AW

I prawdę mówiąc tylko z Samsungiem miałem problem bo po pewnym czasie kolor czarny był jakby taki srebrzysty co nawet na takim Soniaku nie występowało.
Poziom: 28
REP.: 307
rocktaron do DżejmsBond007 dodano: 24.12.2016, 15:05 #15
"...nie zmienię przez najbliższe 10-15 lat," śmiem twierdzić, że tv nie da rady to już nie te czasy. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 24.12.2016, 15:05
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA do DżejmsBond007 dodano: 24.12.2016, 15:56 #16
Tyle to na pewno nie bedzie Ci służył Jak dożyję 8 lat to bedzie sukces
Fanboy każdej dobrej gry :)
Poziom: 42
REP.: 2715
darek79r19 do Mynemo dodano: 24.12.2016, 15:58 #17
Na YT jest nawet film o starzeniu marki, jak Samsung buduje swoje TV, żeby były nienaprawialne po gwarancji, bo jak ludzie naprawiali zamiast kupowac nowe, to wsadzili kondensatory, których nie da sie kupić w żadnym serwisie.
Angel of the City
Poziom: 32
REP.: 1493
Cobretti do Yaqza dodano: 24.12.2016, 17:16 #18
Plazmy do dziś pozwalają jakością obrazu. Mają tą super czerń i szczegółowość już od dawna. W dodatku za mniej niż 3000 tys. Już prezentowały lepszą jakość obrazu w swoim czasie niż ledy z najwyższej półki
Poziom: 38
REP.: 653
Mynemo do darek79r19 dodano: 24.12.2016, 17:39 #19
Coś w tym jest.Następnym razem bardziej zastanowię się przed zakupem.
Poziom: 47
REP.: 650
PLxHCM do Riddickq dodano: 24.12.2016, 21:57 #20
Dla jednego to zabawka za 10 klocków. Dla innego to marzenie, na ktore chce przeznaczyć swa marna pensje. Idzie do Saturna bierze 60 rat po 160pln i jara się niesamowicie przez kolejne 10 lat, że zapieprza pół życia i stać go na TV o którym kiedyś czytał na PPE.
Poziom: 50
REP.: 7900
thiefi do PLxHCM dodano: 24.12.2016, 22:32 #21
I taki człowiek na zawsze pozostanie biedny, gdyż marnuje skromne zasoby finansowe na coś, co jest przewidziane dla ludzi bogatych.
Jak masz mało pieniędzy to wydajesz jak najrozsądniej, jak najmniej i czekasz, aż dana technologia się przyjmie i spowszechnieje.
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA do Gracz dodano: 24.12.2016, 23:15 #22
Z tymi ratami nie tak do końca w RTV oszukuja strasznie niby wszytko 0 procent a to Gowno prawda Zawsze musisz cos wiecej zapłacić..
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA do Mynemo dodano: 24.12.2016, 23:27 #23
Masz pecha ja mam tez dwa od 7 lat i działają :-P
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA do Mynemo dodano: 24.12.2016, 23:27 #24
Masz pecha ja mam tez dwa od 7 lat i działają :-P
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA do Mynemo dodano: 24.12.2016, 23:27 #25
Masz pecha ja mam tez dwa od 7 lat i działają :-P
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA do Dżony dodano: 24.12.2016, 23:44 #26
Prponuje kupic za 20k i w wzwyż bo takie tez są skoro brak kompromisów
Ch*j z wami
Poziom: 72
REP.: 28547
Dżony do KULTURYSTA dodano: 25.12.2016, 00:00 #27
Bez spiny
Nie chodzi o to że im droższe tym lepsze ale jeżel coś jest ewidentnie dovre ale drogie to po prostu warto za to zapłacić
Poziom: 24
REP.: 25
mysta_frodo dodano: 24.12.2016, 10:09 #28
:) Edytowano 1 raz. Ostatnio: 24.12.2016, 10:10
Poziom: 34
REP.: 114
Animare dodano: 24.12.2016, 10:17 #29
Fajny :-). Ciekawe kiedy OLEDy staną się powszechne i cenowo przystępne. Jeśli chodzi o pilot magic remote to sam posiadam taki w wersji MR500 i rzeczywiście działa jak wiilot . Na początku byłem sceptycznie nastawiony do użytkowania magic ale po paru dniach się przyzwyczaiłem i zdecydowanie wygodniej się go używa niż zwykły pilot.
Ukryj odpowiedzi (1)
Poziom: 25
REP.: 58
Yaqza do Animare dodano: 24.12.2016, 19:56 #30
Na początku przyszłego roku (pierwsze dni stycznia) odbywają się targi elektroniki konsumenckiej CES. Na pewno zobaczymy tam nowe telewizory od LG, Panasonica i, tutaj ciekawostka, Sony, które, jak wynika z ostatnich informacji, również wchodzi w rynek OLED-ów - ich panele będzie produkowało LG.
Lubię Placki
Poziom: 30
REP.: 361
Tennessee dodano: 24.12.2016, 10:25 #31
Recenzja bym to nie nazwal, conajwyzej notka na dany temat, ale tak to wlasnie u Was wyglada.

Troszke ode mnie:

(-)

Noga jest z plastiku, nie metalu. Ze wyglada jak brushed alu to inna sprawa.
Pilot, ktory non stop przelacza sie w tryb wskaznika mocno wqurwia (i tego sie nie da wylaczyc!!!).
WebOS nawet w wersji 3.0 to tandeta. Regularnie zamula i wywala przynajmniej raz dziennie netflixa, bo mu sie ram konczy. Na Amazonie polowa gwiazdek jest wlasnie przez UE odciagana.
Poukrywana czesc opcji zaawansowanych w ustawieniach, wiele rzeczy permanentnie ukryte.

(+/-)

Input lag nieodczuwalny w game mode. Inna sprawa, ze lg jeszcze nie wypuscilo firmware z trybem hdr game mode! Jak dobrze pojdzie to w styczniu.

(+)

Najlepszy TV 2016 roku, jakosc obrazu masakrycznie dobra.
Katy widzenia praktycznie 179'.
Procesor 4 rdzenie i to da sie odczuc.
Multitasking (przykladowo nagrywanie+netflix+youtube da sie miec otwarte w tle).
Ogromnie polecam profesjonalna kalibracje obrazu, wtedy jest juz po prostu perfect.
Bardzo zaawansowane opcje kalibracji.
Rewelacyjny upscaling 4k (juz wysokobitratowy [8mbit+] material 720p przeskalowany do 4k prezentuje sie wyswmienicie).

PS. cos mnie krzyz dzisiaj boli... Edytowano 3 razy. Ostatnio: 24.12.2016, 10:29
Ukryj odpowiedzi (13)
Poziom: 40
REP.: 604
BodZioPL do Tennessee dodano: 24.12.2016, 11:04 #32
Nazywanie tej notki recenzją jest po prostu zbrodnią, Koper z HDTV Polska po przeczytaniu tytułu newsa, a później przeczytaniu go turlał by się cały dzień ze śmiechu po podłodze, Jako że nie mam problemu do 'recenzji' myszek, klawiatur czy headset'ów, tak recenzowanie telewizorów zostawiłbym fachowcom. Bez porządnego sprzętu nie da się dokładnie testować tv, nawet zmierzyć głupiego input lagu... Jestem ciekaw jak Rozbo sprawdził jasność, równomierność podświetlenia, czy wspomniany przez mnie input lag. Tylko idiota sugerowałby się przed zakupem takim opisem sprzętu. PPE naprawdę darujcie sobie te pseudo recenzje, bo bardziej szkodzicie niż pomagacie. Naprawdę.

Tutaj podaję PROFESJONALNY test tego telewizora, tyle że z większym rozmiarem matrycy. https://hdtvp(...)leda-e6/

Swoją drogą chciałem dodać nowy komentarz, ale niestety nie mogę, więc wysyłam jako odpowiedź do Twojego ;) Edytowano 2 razy. Ostatnio: 24.12.2016, 11:06
Ch*j z wami
Poziom: 72
REP.: 28547
Dżony do Tennessee dodano: 24.12.2016, 13:10 #33
Mam pytanie bo osobiście ąz tak bardzo się nie znam
Czy to nie jest tak że oled ma zwyczajnie tak duży kontrast że każdy łapie się w ramy hdr? Jeżeli tak to czy mam rozumieć że w oledach LG nie ma w ogóle tryby "game"? Bo jeżeli jest to nie wiem o co chodzi
Lubię Placki
Poziom: 30
REP.: 361
Tennessee do Dżony dodano: 24.12.2016, 13:42 #34
W normalnym trybie telewizor pracuje w 8 bitach na kanal (RGB). To razem jakies 16,78 miliona odcieni tonalnych. Kiedy ekran wykryje, ze podaje mu sie cos lepszego (""w HDR"") to przelacza sie w tryb 10/12 bitowy (jakies 68,68 milionow odcieni). Czyli zwieksza znacznie swoj zakres tonalny (ilosc odcieni danego koloru), na jakim moze operowac. Jak popatrzysz na jakies video na Youtube z dopiskiem hdr to prawdopodobnie czitowane hdr, czyli material nagrywany specjalna technika, ktora zbiera dane z zaciemnionych miejsc, potem bardzo jasnych miejsc i perfidnie kompresuje to w locie tak, ze masz wszystko "poprawnie" oswietlone. Ale dalej masz to podane w ubogim 8 bitowym zakresie i takowy obraz wyglada po prostu sztucznie.

Game Mode w kazdym TV to po prostu wszelakie ulepszacze obrazu powylaczane, tak zeby mozliwie jak najmniej interferowaly w opoznienie wyswietlanego obrazu. Sygnal cyfrowy na wejsciu (z konsoli) jest mozliwie najszybsza droga wysylany do wyjscia (ekran).
W serii B6 nie ma jeszcze trybu HDR Game, czyli kiedy TV jest w trybie HDR to w dalszym ciagu korzysta z roznych standardowych algorytmow poprawy obrazu przez co zwieksza sie opoznienie do ~55ms.
Poziom: 20
REP.: 249
darkhopePL do Tennessee dodano: 24.12.2016, 15:02 #35
Widze że ogarniasz temat tv, możesz doradzić co bardziej polecasz, Sony KD55XD93 czy Panasonic TX58DX802B. Skłaniam sie bardziej na Sony ale brakuje mi opinii. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 24.12.2016, 15:03
Poziom: 28
REP.: 307
rocktaron do Tennessee dodano: 24.12.2016, 15:08 #36
Ja muszę przyznać, że jestem mega zadowolony z webos. Opcji jest sporo więc nie wyobrażam sobie by wywalało je wszystkie naraz na ekranie. Ja z płynności webos-a jestem zadowolony, netflixa nie używam to się nie wypowiadam ale youtube czy spotify działa wybornie.
Lubię Placki
Poziom: 30
REP.: 361
Tennessee do darkhopePL dodano: 24.12.2016, 15:15 #37
Nie wchodzac w szczegoly, bo mi sie za bardzo pisac nie chce na pewno odradzilbym Ci tego Panasonica. Jezeli wybierasz tylko pomiedzy nimi to ten Sony bedzie na pewno lepszym wyborem... tylko, ze za taka kase mialbys juz pierwsze generacje oledow.
Poziom: 46
REP.: 256
Wulfen4 do darkhopePL dodano: 24.12.2016, 15:56 #38
sony xd93
Poziom: 46
REP.: 256
Wulfen4 do Tennessee dodano: 24.12.2016, 15:59 #39

Cytat:

tylko, ze za taka kase mialbys juz pierwsze generacje oledow.

oledy też mają swoje wady. Szczególnie te starsze oledy, które ucinają część ciemniejszych tonów. Zdecydowanie wolałbym ten sony niż starsze oledy.
Lubię Placki
Poziom: 30
REP.: 361
Tennessee do Wulfen4 dodano: 24.12.2016, 16:06 #40
Tylko do gier na pewno ten Sony będzie lepszym wyborem, ale tv czy filmy można już polemizować.
Poziom: 20
REP.: 249
darkhopePL do Tennessee dodano: 24.12.2016, 19:20 #41
Ok. Dzieki. Na 99% biore Sony. Jesli chodzi o OLEDY to u mnie odpadają Samsung i LG (nigdy nie kupuje tych firm) wiec tutaj problem z głowy.
Poziom: 32
REP.: 298
Abra_Kadabra do Tennessee dodano: 25.12.2016, 09:07 #42
Czytałeś te swoje wypociny? Jeżeli wywala Netflixa bo brakuje pamięci to wina WebOS 3.0 czy zbyt małej ilości pamięci??? No i właśnie w minusach piszesz, że wywala i zamula, a potem w plusach o multitaskingu, że świetnie śmiga nagrywanie, netflix i you tube razem... Proszę Cię. Pomyśl zanim coś napiszesz.
Lubię Placki
Poziom: 30
REP.: 361
Tennessee do Abra_Kadabra dodano: 25.12.2016, 15:17 #43
To wina kernela systemu, bo nie potrafi odpowiednio zarzadzac ramem. W plusach nie pisze, ze "swietnie smiga", tylko ze 'istnieje', czym samym w sobie jest plusem, jezeli wlasnie... nie wywali netflixa.
Masz zly dzien to idz zone powkurwiac, nie mnie.
Poziom: 32
REP.: 298
Abra_Kadabra do Tennessee dodano: 26.12.2016, 09:36 #44
Po pierwsze, nie mieszaj mojej żony w wypisywane przez Ciebie bzdury. Po drugie ubawiłeś mnie do łez tym argumentem, że jeśli tv posiada jakąś funkcję, nawet jeśli ona nie działa albo działa źle to jest to plus. Znowu nie pomyślałeś nad tym co piszesz. Już widzę jak kupujesz samochód... świetna fura, ma kontrolę trakcji i czujnik parkowania tylko, że nie działają. Jest też klima, tylko że czasami nie chłodzi. No ale dla Ciebie to plus bo ważne, że w ogóle są. Bu hah ha. Niestety dla większości normalnych ludzi będzie to wadą.
fortis Fortūna adiuvat
Poziom: 50
REP.: 7945
xGiaraNx dodano: 24.12.2016, 10:58 #45
Ja sobie zrobiłem prezent na święta :)) Wymieniłem tydzień temu swój 7 letni TV Sony Bravia 40' z input lagiem pewnie na poziomie 300ms hehe (kupiony jeszcze pod PS3) na 'nowiutki'
LED Sony Bravia 48' W705C z input lagiem 13ms i obrazem jak żyleta (chyba nie ma lepszego TV pod PS4 w tej niskiej cenie)

Nie posiadam PS4 Pro i nie zamierzam :) TV FullHD mi w zupełności wystraczy :))

TV 4K kupie moze za kolejne 4-5 lat jak technologia bedzie 'tania' i powszechna a za TV 55' z HDR dam Max 2.5-3tys zł

Powiem szczerze, że prosta zmiana TV sprawiła, że 'stare' gry dostają nowe życie :)) FIFA 17, TLoU R, Wiesiek 3 i każda gra z 'ciemnymi' scenami to teraz orgazm dla oczu :)
Poziom: 36
REP.: 901
lorith dodano: 24.12.2016, 11:05 #46
Bardzo się cieszę, że powstają tego typu artykuły. Bardzo przydatne informacje pod kątem gracza. Żadne dane techniczne nie powiedzą mi tyle, co informacje od kogoś, kto mógł dany sprzęt sprawdzić.
Brawo i czekam na kolejne telewizory.
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA dodano: 24.12.2016, 11:14 #47
Ostatnio kupilem wlasnie tv philips PUS6401 4k dalem 3,200zl i dla mnie jakos niw ma az takiwgo znaczwnia czy ma ciut wiecej tego czy tamtego W domu i tak nie zauwazysz roznicy... Nie zapominajmy że telwizory ktore wiele lat temu byly najlepsze są teraz kiepskie..Cxyli porównując moj tv do tv z przed 3 lat to jest istny szczyt osiagniecia. Dlatego nie ma co sie przejmowac że ma troche slabszy kontrast czy kolory
Mi zależało na 4k tylko A i tak wyczytalem ze matryce zrobilo LG Za pare lat kazdy w domu bedzie mial tv 65cala za 3tys bo tak szybko to tanieje.. dlatwgo czy jest sens kupowac 50 cali za 5tys czy lepiej za takiej samej wielkosci tv dać 3tys
Dla mnie odpowiedz jest prosta Edytowano 2 razy. Ostatnio: 24.12.2016, 11:16
Ukryj odpowiedzi (4)
Poziom: 50
REP.: 7900
thiefi do KULTURYSTA dodano: 24.12.2016, 11:54 #48
Wystarczy kupowac sprawdzone, dopracowane i osadzone solidnie na rynku rozwiazania
G [5.172.***.***] do thiefi dodano: 24.12.2016, 12:00 #49
Czyli LCD.
Poziom: 39
REP.: 2132
milka_90 do KULTURYSTA dodano: 24.12.2016, 14:35 #50
tak samo jak 5 - 7 lat temu każdego było stać na 50 calową plazmę za 1500 - 2000zł... w hd ready i z taką jakością obrazu i kątami widzenia, że lepiej już się oglądało filmy na starym kineskopowym monitorze. Te 65 cali za 3k o których piszesz to właśnie takie samo rozwiązanie jak w/w.
5 lat temu ojciec kupił sobie 50vt30 Panasonica za prawie 6k. Obraz żyleta i dalej jest świetny tv, ale fullhd. W listopadzie kupiłem 58 calowego Panasonica dx750 za prawie 6k. Jakościowo to ta sama półka, tylko wiek inny... czyli praktycznie następca vt30. W ciągu pięciu lat rozwinęła się techonologia tak, że masz 4k i 8 cali więcej + inne technologie. W ciągu tych kilku latach o których piszesz, co najwyżej 4k może stać się standardem i standard rozmiaru zwiększy się do 65 cali, ale dalej za porządną jakość będzie musiał zapłacić 6k, bo do 4000 tysięcy złotych będzie można kupić przyzwoity odbiornik ale w mniejszym rozmiarze, a tv po 60 - 65 cali w tych pieniądzach to będzie niższa półka, tak niska, że zostanie tylko jeden level do budżetowych odbiorników.
btw. przesiadłem się z 2 letniego tv w podobnym budżecie do twojego na coś z wyższej, ale nie najwyższej półki i zobaczyłem przepaść jeśli chodzi o jakość obrazu. Na tyle dużą, że więcej mi dała zmiana tv niż przesiadka na Pro.
Edytowano 1 raz. Ostatnio: 24.12.2016, 14:37
Poziom: 28
REP.: 307
rocktaron do milka_90 dodano: 24.12.2016, 15:02 #51
Miałem 9 lat plazmę od Panasonica i muszę powiedzieć, że to były najlepsze telewizory. Pozbyłem się jej w tym roku dopiero. Szkoda, że panasonic przestał produkować plazmy. Z tego co pamiętam to jakaś nagonka była na plazmy, że niby to jakiś gaz się wypala i takie inne pierdy, fakt że pobór mocy miał duży ale te tv lcd to nawet przy nim stać nie mogły bo paliły się ze wstydu ;)
Poziom: 45
REP.: 7571
martrix79 dodano: 24.12.2016, 11:33 #52
Szkoda, że recka sprzętu dopiero dziś, w Wigilię - mój Mikołaj już się chyba nie wyrobi z tym zamówieniem pod choinkę :)
Poziom: 46
REP.: 2507
turbocyc73 dodano: 24.12.2016, 11:44 #53
Za rok ten tv będzie można kupić za 8kola ,mam nadzieję że poprawia w nim do tego czasu dosc wysokiego laga (na YT jest filmik i niestety ale w/g mnie dyskwalifikuje ten tv do gier sieciowych)
Co do samej recki to super i mam nadzieję że coraz, więcej recenzji SLD,stu pojawiać się będzie na ppe.
Spokojnych świąt , wymarzonych gier pod choinkę życzę wszystkim Edytowano 2 razy. Ostatnio: 24.12.2016, 11:48
Poziom: 48
REP.: 3189
Piwo_HD dodano: 24.12.2016, 11:48 #54
Ostatnio byla aktu.i imput lag spadl do poziomu 30 .Jakie 50 ty piszesz?
Ukryj odpowiedzi (1)
You're not a nice person, are you?
Poziom: 57
REP.: 11357
ambr0ktn do Piwo_HD dodano: 24.12.2016, 15:42 #55
Aktualizacja była od wersji C w górę. B bazuje na innym SoC przez co czasem aktualizacje dostaje później.
Poziom: 50
REP.: 7900
thiefi dodano: 24.12.2016, 11:52 #56
10 tys. Wystarczy poczekac z 3 lata i wykorzystac dobrze to co sie juz ma i kupic ten TV ,a 2-3 tys.
Jak pisalem oled 4-8K to jest wciaz przyszlosc. Nowa technologia zawsze jest obraczona kosmicznym podatkiem od nowosci. Wystarczy ich przeczekac, poza tym wciaz nie ma konsol do prawdziwego 4K a pecety dajace rade z 4 K tez sporo kosztuja (np dwa gf 1080 w sli plus dobry corei7).
Wykorzystajmy na maksa swoje FHD, a kiedy beda juz stare, lub beda sie psuly to wymienimy na taki jak opisywany TV jak bedzie za 1/4 obecnej ceny.

Ten tv moze sobie kupic niemiec, angol, jankes czy inny bogacz
Ukryj odpowiedzi (5)
Gracz [5.172.***.***] do thiefi dodano: 24.12.2016, 11:59 #57
Ja sobie kupiłem Samsunga 65" KS 9500, a jestem Polakiem.
Poziom: 36
REP.: 546
Danny10 do thiefi dodano: 24.12.2016, 14:33 #58
Też tak myślę. Mój led 42" ma trzy lata, więc zamierzam poużywać go jeszcze ze dwa i po pięciu akurat zmienić, tak samo jak poprzedni 32" hd ready.
Trochę smuży, ale ma niezłego laga i kontrast jak na lcd, to przeżyję jeszcze trochę, skoro i tak już używam trzy lata.
A właśnie za dwa lata liczę tak jak piszesz, że już taki oled 4k 55-65" będzie za te ~6 tysi. A może coś innego jeszcze się urodzi, kto wie.
I wtedy znowu zmiana z widoczną różnicą.
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA do thiefi dodano: 24.12.2016, 21:41 #59
Paradoks polega na tym że w tedy będą super hiper nowe tv i wszyscy będą mowic.że ten to syf hahhaha To jest smieszne
Nie zapominajmy że tv to nie tylko obraz ale masa dodatkowych gadzetow ktore dają do nich.. Ja osobiscie wolalbym golasa bez neta bez androida bez bez procesorow bez dysku twardego Ale to niemozliwe i nie wierze że te tv będą tak niezawodne jak te starszej generacji Za duzo rzeczy tam daja To juz nie telewizor tylko kombajn Takie czasy mamy Edytowano 2 razy. Ostatnio: 24.12.2016, 21:42
Poziom: 50
REP.: 7900
thiefi do KULTURYSTA dodano: 24.12.2016, 22:39 #60
TV nie działają już ponad 20 lat jak w latach 90tych kineskopowe TV od Sony i nie muszą działać.
Ludzie wcześniej wymieniają TV niż się zepsują. Sam wymieniam TV po 3-5 latach i zazwyczaj oddaję go komuś w rodzinie i miło patrzeć jak działa u nich dalej.
Np kupiony w 2008 roku Sharp Aquos do dziś śmiga bez żadnej awarii czy bad piksela, a kiedy go miałem to biłem rekordy w ilości godzin grania. Tylko, że ten Sharp był made in Japan i pewnie dlatego jeszcze działa i będzie działał pewnie dłużej niż mój TV kupiony rok temu.

A co do bycia kombajnem to ja akurat się cieszę. Do TV nie mam nawet podłączonej anteny. Wystarczy mi Youtube i parę innych programów i jako ekran dla konsol.
Telewizja to już przeżytek, tak jak mail zastąpił telegram.
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA do thiefi dodano: 24.12.2016, 23:11 #61
Wlasnie mialwm kupic Sharpa ale mnie w sklepie namówił sprzedawca na inny model No widzsz mi wystarczy interrnet w lapku i tel i nie potrzebuje w tv tego Telewizja przeżytek ? Mysle że jesscxe dlugo nie :-P
Dawniej pralki tez chodzily polatami a teraz? Piec lat i po niej Oby nasze tv dzialaly jak najdluzej
Poziom: 35
REP.: 2676
Ghostoom dodano: 24.12.2016, 11:59 #62
Poczekam aż stanieje OLED i wtedy się zastanowię . Niżej niż 75 cali nie schodzę. Na dziś za drogo...
Poziom: 14
REP.: 23
Budzik66 dodano: 24.12.2016, 12:56 #63
Oled do grania ??? Kurcze cos mi swita ze ostatnio czytalem ze wada tych wyswietlaczy jest taka sama jak plazm szybko sie wypalaja przy wyswietlaniu statycznych obrazow tzn.przy hudach i tego typu rzeczach a w grach jest tego duzo ( niemowiac o grach ubisoftu gdzie wskaznikow jest caly ekran he he ) no i input lag nie jest imponujacy ...
Ukryj odpowiedzi (1)
Lubię Placki
Poziom: 30
REP.: 361
Tennessee do Budzik66 dodano: 24.12.2016, 14:09 #64
Juz od czasu plazm producenci stosuja systemy ochronne, zeby cos takiego sie nie dzialo. Np. screen shift (jednopikselowe przesuniecie obrazu w lewo), czy wygaszanie logo.
Widzialem wiele ~trzyletnich oled znajomych i nigdy sie z tym problemem nie spotkalem.
Ale jezeli tak sie tego obawiasz to kup sobie TV w technologii kropki kwantowej. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 24.12.2016, 14:18
Poziom: 32
REP.: 599
majkel3333 dodano: 24.12.2016, 13:01 #65
na zmianę tv na Ultra HD poczekam do Playstation 5 , na razie są drogie telewizory ultra hd za parę lat stanieją
Ukryj odpowiedzi (4)
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA do majkel3333 dodano: 24.12.2016, 15:15 #66
Czy ja wiem drogie ? Zezy za ile chcesz kupic Od 3k juz mozna wybierac
Poziom: 32
REP.: 599
majkel3333 do KULTURYSTA dodano: 24.12.2016, 15:36 #67
na pewno 60 cali albo większy bym chciał kupić , no ceny są rożne ale żeby dobry jakościowo kupic telewizor to z 6000 zł trzeba wydać
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA do majkel3333 dodano: 24.12.2016, 15:39 #68
Teraz dasz 6k za 2 lata bedzie za 3k a znowu wyjdą kolejne modele lepsze od dzisiejszych. I tak mozna w kółko :)
Poziom: 32
REP.: 599
majkel3333 do KULTURYSTA dodano: 24.12.2016, 15:51 #69
no tak ale po co teraz kupować jak się nie wykorzysta ich potencjału mam Ps4 i nie zamierzam zmieniać na Ps4 Pro , z 5 gier do ukończenia leży na półce i trzeba grać
Poziom: 12
REP.: 92
bebok dodano: 24.12.2016, 13:03 #70
Teraz to bym się nie pchał w takie telewizory no chyba że ktoś ma kasy za dużo :) Stanieją tak żeby kupić już ten z hdrem o wysokich parametrach i nie kombinować, że teraz kupię hdr ten słabszy jakościowo. Paranoja im droższy telewizor tym lepszy hdr.....
Ukryj odpowiedzi (4)
Lubię Placki
Poziom: 30
REP.: 361
Tennessee do bebok dodano: 24.12.2016, 14:11 #71
Jak kupisz UHD TV z HDR-10, Dolby Vision i HDCP 2.2 to jestes ustawiony na dobre 10 lat...
Poziom: 12
REP.: 92
bebok do Tennessee dodano: 24.12.2016, 15:15 #72
Telewizory z z najlepszym hdrem sa za drogie dla mnie :)
Poziom: 50
REP.: 7900
thiefi do Tennessee dodano: 24.12.2016, 22:42 #73
O ile 8K nie wprowadzą w tym czasie.
Poziom: 18
REP.: 16
Stevenson do Tennessee dodano: 25.12.2016, 20:52 #74
A po 3 czy 4 latach padnie że naprawić się nie będzie opłacało.
Zły duch shouta
Poziom: 46
REP.: 4279
DRACO_WAHATEVER dodano: 24.12.2016, 13:04 #75
problem tych tanich oledów jest jeden. niska jasność, przez co biel wygląda naprawdę źle i jest sina, szara i bardzo przyciemniona na tle najnowszych ledów. dzisiejsze topowe ledy samsunga/sony z hdr mają jasność na poziomie 1000 nitów lub więcej. dla oledów jest to cirka about 400nit.

do polki oledy nie uzyskają poziomów zbliżonych do tegorocznych ledów jedynym atutem będzie czerń..niestety w bieli będzie dramat.

zachwyt obrazem tych oledów też jest chyba tylko na podstawie porównań ze starymi ledami. jak obok siebie stoi oled i np samsung seri KS 7000/8000 albo np seria XD9 sonego.. to już nie wiem czy ktoś by sie na oledy, przynajmniej aktualne decydował. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 24.12.2016, 13:07
Ukryj odpowiedzi (7)
Lubię Placki
Poziom: 30
REP.: 361
Tennessee do DRACO_WAHATEVER dodano: 24.12.2016, 14:13 #76
Moj oled ma grubo ponad 700 nitow... i do tego nieskonczony kontrast, nie narzekam. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 24.12.2016, 14:14
Roman_Whatever [89.67.***.***] do DRACO_WAHATEVER dodano: 24.12.2016, 14:27 #77
W zaciemnionym pomieszczeniu te 700 nitów, o których wspomniał Tennessee dużo lepsze wrażenie niż 1000 na ledówce. Zresztą nawet chłopaki z HDTV Polska o tym wspominali. Podczas ich testowania tego tv w wersji C w First Light osiągnęli wartyość 1000 nitów. Nie wiem skąd wzięło Ci się to 400 nitów dla OLED-a.
You're not a nice person, are you?
Poziom: 57
REP.: 11357
ambr0ktn do DRACO_WAHATEVER dodano: 24.12.2016, 14:31 #78
Widziałem obok siebie tego LG tyle, że w wersji C i samsunga KS7000. Jak dla mnie różnica w jakości obrazu jest bardzo duża na korzyść LG. Kumpel przesiadł się z KS9000 na B6J i też twierdzi, że jakość jest dużo lepsza. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 24.12.2016, 14:31
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA do ambr0ktn dodano: 24.12.2016, 15:16 #79
Kazdy chwali swoje zwlaszcza za tyle kasy ✌
Zły duch shouta
Poziom: 46
REP.: 4279
DRACO_WAHATEVER do ambr0ktn dodano: 24.12.2016, 15:22 #80
@Tennessee 700 nit, chwilowe nie stałe, w takim ujęciu to ks'y i xd9 maja 1200-1500nit :)

ambr0ktn patrze na te tvki codziennie wiec akurat widze ich wady. jasne czern jest swietna ale biel kuleje wlasnie w porownaniu do ksów, 7000 to akurat "najnizszy" model cenowo to raczej ks8000 powinien byc porównywany. oczywiscie w domu gdzie masz ciemniej i brak porownania to jasne ze obraz jest perfekcyjny ale tv obok tv przy dziennym mocnym swietle te oledy niestety juz tylka nie urywają.

nieskonczony kontrast nie zmienia faktu ze zamiast bieli te oledy wyswietlaja kolor recyklingowanego papieru toaletowego. co niestety ma tez wpływ na inne kolory :) Edytowano 3 razy. Ostatnio: 24.12.2016, 15:27
You're not a nice person, are you?
Poziom: 57
REP.: 11357
ambr0ktn do DRACO_WAHATEVER dodano: 24.12.2016, 15:34 #81
Ja akurat używam Tv w bardzo zaciemnionym pomieszczeniu więc przy wymianie postawie raczej na coś z OLEDód ;)
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA do ambr0ktn dodano: 24.12.2016, 23:12 #82
Przy zgaszonym świetle zle sie oglada Oczy bolą :)
Bartek [94.254.***.***] dodano: 24.12.2016, 13:50 #83
Nic co jest na rynku z OLEDAMI nie się nie równa. Po prostu to lepsza technologia i lepsze telewizory. Żaden KS itd:
Poziom: 37
REP.: 969
AntyNędzaUmysłowa dodano: 24.12.2016, 14:25 #84
Spokojnie :) kiedyś zwykła plazma LCD kosztowała 10K :) a jak jest dzisiaj ? Za darmo oddają już te telewizory. Jest tylko jeden szkopuł ... musi te kilka ładnych lat minąć :D
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 61
REP.: 21779
BlondSpaceBoro dodano: 24.12.2016, 15:06 #85
Nie dajcie się nabierać na OLEDY. W tych matrycach się wypalają sure piksele i nie można ich reklamować z tego powodu, bo gwarancja tego nie obejmuje
Poziom: 43
REP.: 624
Kalinho_PL dodano: 24.12.2016, 15:24 #86
Jeżeli piszecie o tv na portalu graczy, to najważniejsze informacje takie jak input lag, jak z hdr w trybie gry, jak z kolorami w trybie gry, powinny być tłusta czcionką, bo reszta to nikogo raczej nie interesuje. W tytule newsa jest napisane dumne 'recenzja', a imo jest to po prostu pierwsze wrażenie kogoś kto nigdy nie widział OLEDa i HDR :)
Poziom: 40
REP.: 1145
KULTURYSTA dodano: 24.12.2016, 15:24 #87
Nie dajmy sie zwariować Nowości w tej kwestii wychodza srednio co pół roku.. Z tym czekaniem na kolejne generacje tv przesadzacie Tak to mozna do konca zycia i nic sie nie kupi.. Dla mnie to tylko tv do grania i ogladania... wy za to przejmujecie sie kazdym detalem Kazdy parametr musi byc naj Wczesniej HDR nie było a teraz kazdy chce miec w tv bo nakrecaja was MS i SONY . Tylko po co ...
Wazne zeby sie nie zespół po 3/4 latach Edytowano 2 razy. Ostatnio: 24.12.2016, 15:27
rp [94.197.***.***] dodano: 24.12.2016, 20:44 #88
mam oled 55c6v jak najbardziej polecam + ps4 pro z np battlefield- miazga a filmy 3d na tym pudle to porostu mistrzostwo
Poziom: 53
REP.: 16925
skalariX dodano: 25.12.2016, 11:36 #89
Po co takie recenzje ...
Kogo stać na takie TV ...
Ukryj odpowiedzi (2)
Poziom: 6
REP.: 0
iD4Ru73K do skalariX dodano: 25.12.2016, 12:14 #90
Kogoś, kto zamiast grania godzinami na konsoli, poświęcił czas na edukację, specjalistyczne kursy. Taki telewizorek można kupić za gotówkę za 2 wypłaty i jeszcze zostaje w kieszeni. Branża spawalnictwo, zawód inspektor NDT. Pozdrawiam :)
Poziom: 37
REP.: 969
AntyNędzaUmysłowa do iD4Ru73K dodano: 02.01.2017, 17:47 #91
No i co, pospawasz jeszcze 10 lat i dostaniesz raka czy białaczkę :) pozdrawiam.
Poziom: 18
REP.: 16
Stevenson dodano: 25.12.2016, 20:48 #92
Wszystko fajne tylko że za rok i tak nowego softu nie dostanie a starszy będzie przymulał...
Andretti [31.182.***.***] dodano: 12.01.2017, 13:39 #93
A co z odcieniami szarości w tym tv? Problemem OLED są czarne plamy zamiast detali w ciemnych tłach.

Komentarze (93 opinie) Skomentuj

Reklama



Miesięcznik PSX Extreme

Reklama