SKLEP

Portal PSX Extreme

SKLEP
Wojciech Gruszczyk Wojciech Gruszczyk 12.11.2016
6935V

PlayStation 4 Pro – recenzja sprzętu

Po dziesiątkach plotek, kilku przeciekach, małym potwierdzeniu, szybkim zaprezentowaniu, PlayStation 4 Pro w końcu wylądowało na półkach sklepowych. Nowa konsola Sony od początku zbiera skrajne opinie, więc mi nie pozostało nic innego jak dokładnie przyjrzeć urządzeniu Japończyków. Jesteście ciekawi, jak sprzęt wypada na tle starszych braci? Serdecznie zapraszamy! 

PlayStation 4 Pro jest konsolą ósmej generacji i należy do rodziny PlayStation 4 i PlayStation 4 Slim. Na urządzenie nie mogą debiutować ekskluzywne produkcje, a deweloperzy mogą (chociaż nie muszą!) ulepszać swoje gry publikując bezpłatne łatki. Sony przygotowało specjalistyczne narzędzia w taki sposób, by studia nie musiały angażować całych zespołów do tworzenia aktualizacji – według nieoficjalnych informacji nad  inFamous: Second Son oraz inFamous: First Light pracowały zaledwie dwie osoby. Konsola posiada identyczny system jak PlayStation 4 i PlayStation 4 Slim, jednocześnie korzystając z tej samej infrastruktury sieciowej.

Powyższy wstęp pojawia się nie bez powodu, bo wciąż otrzymujemy pytanie dotyczące „rodziny PlayStation 4”. Sony stara się dokładnie wytłumaczyć sytuacje konsoli, ale jak widać nie do wszystkich docierają te informacje. Mając za sobą podstawy, możemy przyjrzeć się zawartości oraz samej konsoli.

Konsola przypomina…

W pudełku PlayStation 4 Pro z pozoru nie znajdziecie nic nadzwyczajnego. Konsola, przewody (zasilający, HDMI, USB), DualShock 4, zestaw słuchawkowy oraz kilka papierów. Jednak przyglądając się zestawowi z bliska można zauważyć kilka nowości – kontroler to nowa wersja pada (dołączany również do PlayStation 4 Slim) z ulepszonymi analogami, triggerami, d-padem oraz małą strugą światła na przednim, dotykowym panelu. Po kilkunastu godzinach rozgrywki mogę śmiało powiedzieć, że sprzęt raczej nie wyróżnia się z tłumu. Nowe światło wygląda sympatycznie, ale nie ukrywajmy – jest to tylko i wyłącznie dodatek. Na plus na pewno warto zaliczyć wspomniane grzybki, które teraz faktycznie wyglądają solidniej. Został również zmieniony kabel zasilający, który obecnie jest grubszy i posiada większą końcówkę.

Ważniejsze zmiany pojawiają się w samym wyglądzie konsoli. Sprzęt jest większy (295 x 55 x 327 mm do 265 x 39 x 288 x mm) i cięższy (3,3 kg do 2,1 kg). Niby liczby nie robią ogromnego wrażenia, ale stawiając urządzenia obok siebie z łatwością dostrzega się różnice i tym razem „kolos” wygląda dużo lepiej. Na wszystkich materiałach promujących  Pro plastik wyglądał tanio, ale na szczęście tym razem nie zadziałała magia reklamy, bo zastosowane tworzywo prezentuje się dużo lepiej od błyszczącej i rysującej się od patrzenia PS4. Japończycy wyciągnęli również lekcje z początków ósmej generacji - konsola stoi na równych nóżkach, więc nie musimy się obawiać „gibania”, a zastosowane klawisze do włączania maszyny i wysuwania płyty trzeba przycisnąć. Choć w przypadku PS4 Pro nie pojawia się problem z przypadkowym włączeniem sprzętu – przykładowo przy przecieraniu – ale klawisze są bardzo małe. Nie będę jednak ukrywał, że zdecydowanie bardziej preferuję mechanizm zastosowany w nowej konsoli. 

Tył konsoli skrywa wejście na kabel zasilający, przewód HDMI, wejście na kamerę, złącze optyczne, USB (3.1) i Ethernet. Zdecydowanym pozytywem jest bez wątpienia zastosowanie dodatkowego USB, dzięki któremu możemy bez problemu podłączyć między innymi PlayStation VR – gogle muszą być na stałe podłączone do urządzenia. Z przodu znalazły się jeszcze dwa dodatkowe porty USB (3.1), wspomniane akapit wcześniej klawisze (włączenie/wyłączenie, wysuwanie płyty) i oczywiście miejsce na nośnik. Tutaj na pewno warto zaznaczyć, że konsola nie posiada odtwarzacza Ultra HD Blu-ray, więc wszystkie treści w 4K trzeba oglądać za pośrednictwem streamingu.

Wygląd jest oczywiście sprawą umowną, ale konstrukcja na „podwójnego burgera” prezentuje się w moim odczuciu lepiej od standardowego PlayStation 4. Sprzęt jest zdecydowanie masywniejszy i nie wygląda jak tania zabawa z błyszczącego plastiku. Pozytywnie na pewno prezentuje się struga światła, która sygnalizuje stan konsoli – tym razem znalazła się pod środkowym panelem.

Włączamy, sprawdzamy i liczymy

Pierwsze chwile od uruchomienia to powtórka rozrywki z listopada 2013 roku. Konsola posiada identyczne menu, więc każdy posiadacz PS4 bez najmniejszego problemu odnajdzie się w środowisku Pro. Jeśli posiadacie w domu „starszego brata”, to łącząc konsole przez kabel sieciowy (przez wifi lub router) można przerzucić wszystkie dane – trwa to dość długo, ale i tak jest to lepsza opcja od ponownego pobierania wszystkich tytułów. Ja niestety nie mogłem pozwolić sobie na takie przyjemności, więc zabrałem się za wielkie ściąganie. Tutaj pojawiło się bardzo pozytywne zaskoczenie, bo konsola została wyposażona w mocniejsze Wi-Fi (IEEE 802.11 a/b/g/n/ac) i produkcje wpadają na dysk zdecydowanie szybciej. Na początku sądziłem, że miałem szczęście, ale aktualnie dobijam do zapełnienia całego dysku (1TB) i mogę śmiało potwierdzić, że nie był to przypadek.

Sprzęt również nie zawodzi pod względem wydawanego hałasu oraz emisji ciepła – w obu przypadkach większe gabaryty nie przeszkadzają i konsola działa cicho oraz nie przegrzewa się. Od kilku dni PS4 Pro jest w moim domu włączony bez przerwy i w tym czasie nie pojawiły się najmniejsze problemy z konsolą. Według oficjalnych informacji PlayStation 4 Pro ma prezentować zbliżone wyniki do pierwszego PlayStation 4. W przypadku poboru prądu nowy sprzęt prezentuje się naprawdę nieźle, bo podczas rozgrywki (1080p), w menu (instalacja, przeglądanie zakładek), czy podczas trybu spoczynku nowa konsola zużywa mniej energii. Odrobinę gorzej sytuacja wypada w przypadku gry w 4K, ale to akurat nie powinno nikogo dziwić.  

Głównym atutem PlayStation 4 Pro są bez wątpienia mocniejsze podzespoły od PlayStation 4 i PlayStation 4 Slim. Japońska korporacja zdecydowała się na ulepszenie procesora, procesora graficznego oraz pamięci RAM:

  • PlayStation 4 CPU - 8 rdzeni Jaguar 1,6GHz       
  • PlayStation 4 Pro CPU - 8 rdzeni Jaguar 2,1GHz
  • PRO - 1,3x szybszy
  • PlayStation 4 GPU - 18 jednostek obliczeniowych Radeon GCN, 800MHz          
  • PlayStation 4 GPU - 36 ulepszonych jednostek GCN, 911MHz
  • PRO - 2,3x mocniejszy
  • PlayStation 4 RAM - 8GB GDDR5 176GB/s         
  • PlayStation 4 RAM - 8GB GDDR5 218GB/s
  • PRO - 24% większa przepustowość

Powyższe rezultaty wyglądają nieźle, ale nie jestem fanem liczb. Dla mnie najważniejsza jest rozgrywka, dlatego podczas testów starałem się przetestować kilka produkcji w różnych konfiguracjach i pierwsze wrażenia z użytkowania PlayStation 4 Pro są bardzo pozytywne. Musicie jednak pamiętać, że jeśli gra nie otrzymała stosownej łatki, to jej jakość (pod względem oprawy i płynności animacji) będzie identyczna względem edycji na PlayStation 4 i PlayStation 4 Slim. Na szczęście deweloperzy bardzo chętnie przygotowują plastry (szczegóły w tabelce) i dostosowują produkcje do nowego sprzętu Japończyków.

Rozgrywka na „zwykłym” Full HD

Nie przez przypadek na początku testów postanowiłem sprawdzić znane produkcje na „zwykłym” telewizorze (1080p), bo wciąż w Sieci pojawiają się na ten temat skrajne opinie. Na początku muszę zaznaczyć, że wrażenia są zależne od pozycji i przygotowanej przez deweloperów aktualizacji – nie możecie liczyć na płynniejszą animację i piękniejsze widoki w każdym tytule. 

Różnice są jednak widocznie, bo w tym przypadku zastosowano technikę skalowania rozdzielczości w dół. Część tytułów działa wyraźnie płynniej (Call of Duty: Modern Warfare Remastered, Infamous First Light, Battlefield 1), a niektóre prezentują się lepiej (Titanfall 2, Uncharted 4: Kres Złodzieja, Battlefield 1, Paragon) – nie możecie jednak oczekiwać olbrzymiego przeskoku. W grach z łatwością można dostrzec poprawę, bo dodatkowa moc pozwala deweloperom nie tylko zwiększyć rozdzielczość z 900p do 1080p (przykładowo Paragon), ale również dorzucić najróżniejsze efekty. Nie jest jednak niespodzianką, że studia wciąż uczą się wykorzystywać zalety PlayStation 4 Pro i dopiero w późniejszym terminie mamy otrzymać jeszcze lepsze rezultaty.

Rozgrywka w 4K z HDR (Sony X850D)

I tutaj zaczyna się magia, jednak nawet w przypadku drogich telewizorów wrażenia są zależne od deweloperów. Twórcy przygotowują łatki, dzięki którym największe hity korzystają z „szachownicowego” skalowania, co najprościej można rozumieć jako dynamiczną zmianę rozdzielczości z 1080p. Trudno oczekiwać od PS4 Pro natywnego 4K w każdej pozycji i choć pojawiają się już pierwsze w takiej rozdzielczości (Mantis Burn Racing i The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition), to nawet przeskakiwanie w rozdzielczości pozwala doświadczać naprawdę pięknych gier. Deweloperzy mogą swobodnie manewrować wyświetlanym obrazem i tym samym dostosowywać go do swoich potrzeb – dzięki temu od czasu do czasu może na ekranie pojawić się mniejsza rozdzielczość, ale zostanie zachowana płynność animacji. 

Dzięki wyższej rozdzielczości w zasadzie każda testowana produkcja (m.in. Uncharted 4: Kres Złodzieja, Titanfall 2, Call of Duty: Modern Warfare Remastered, Infamous First Light, Battlefield 1) prezentuje się znacznie lepiej. Tak jak wspomniałem już kilkukrotnie – tutaj nadal wiele zależy od pozycji i chęci deweloperów, ale już teraz (na samym początku życia konsoli!) widzimy wygładzone krawędzie, dodatkowe detale, poprawione otoczenie, czy po prostu nowe efekty. 

Odnoszę jednak wrażenie, że w tym wypadku większą różnicę robi HDR, który na nieszczęście wielu nadal raczkuje. Technologia sprawia, że wyświetlany na ekranie obraz możemy porównać do tego widzianego przez człowieka, czyli po prostu gry są bardziej realistyczne. Najlepiej w moim odczuciu wygląda inFamous: First Light, który jest w zasadzie najlepszą wizytówką HDR-a, bo efekty prezentowane przez bohaterkę, czy też jej moce wyglądają po prostu bajecznie. To zupełnie nowa jakość zabawy, a ta technologia na nowo definiuje elektroniczną rozgrywkę. Trzeba jednak wiedzieć, że wiele zależy nie tylko od deweloperów (ponownie!), ale również od posiadanego odbiornika. HDR HDR-owi nie równy i aktualnie jest to spory problem, bo ceny flagowych telewizorów potrafią przytłoczyć, jednak według dostępnych opinii nawet za 2000-3000 tysiące kupimy odbiornik (przykładowo Samsung KU6400), który pozwoli na rozgrywkę w 4K i z HDR-em. Jakość będzie porównywalnie gorsza od TV za 10-15 tysięcy, ale jednocześnie dużo lepsza od sprzętu bez tej technologii. Oczywiście warto zaznaczyć, że również PlayStation 4 i PlayStation 4 Slim dzięki aktualizacji systemowej wspierają HDR.

Według opublikowanych kilka miesięcy temu informacji gry na PlayStation 4 Pro muszą działać pod względem płynności przynajmniej tak dobrze, jak w przypadku PlayStation 4 i PlayStation 4 Slim, jednocześnie nie mogąc oferować gorszej rozdzielczości. Jest to dobra wiadomość dla przyszłych klientów, którzy mogą mieć pewność, że inwestycja w nowy sprzęt zapewni im lepsze wrażenia, ale na starcie urządzenia pojawiają się skromne problemy. W przypadku rozgrywki w 4K pojawiły się sygnały o mniejszej liczbie fps-ów w przypadku PlayStation 4 Pro, jednak Sony zna temat i możemy oczekiwać, że każdy z tytułów otrzyma po prostu drugą łatkę. Ja grając w Uncharted 4: Kres Złodzieja nie odczułem zmian, ale w tym przypadku różnica ma wynosić całe 2-5 klatek na sekundę.

Na osobny akapit zasługuje PlayStation VR, ponieważ gry na gogle Sony również doczekały się stosownych łatek. Podczas rozmowy z dyrektorem kreatywnym Cryteku – studio odpowiedzialne za Robinson: The Journey – dowiedziałem się, że prawdopodobnie wszyscy przyszli twórcy większych pozycji dla PSVR będą korzystać z mocy PlayStation 4 Pro. Nie jest raczej zaskoczeniem, że PS4 ma problemy z zaoferowaniem oszałamiających widoków w VR, dlatego twórcy chcą czerpać garściami z dodatkowych atutów PS4 Pro. Już teraz Battlezone, Driveclub VR, Rez Infinite, Robinson: The Journey, The Playroom VR, Thumper, a nawet Until Dawn: Rush of Blood zostały ulepszone. Twórcy w głównej mierze zajęli się upiększeniem oprawy.

Reklama



Miesięcznik PSX Extreme

Gry z aktualizacjami do PlayStation 4 Pro

Poniżej znajdziecie listę produkcji, które już otrzymały aktualizację do PlayStation 4 Pro lub otrzymają wsparcie w dniu premiery. Zestawienie jest wciąż rozbudowywane.

- Battlefield 1
- Battlezone
- Bound
- Call of Duty: Black Ops 3
- Call of Duty: Infinite Warfare
- Call of Duty: Modern Warfare Remastered
- Days Gone
- Deus Ex: Mankind Divided
- Dishonored 2
- Driveclub VR
- Fallout 4
- Farpoint
- FIFA 17
- Final Fantasy XV
- Firewatch
- For Honor
- Ghost Recon: Wildlands
- Gran Turismo Sport
- Helldivers
- Hitman
- Horizon: Zero Dawn
- Hustle Kings
- Infamous: First Light
- Infamous: Second Son
- Killing Floor 2
- Mafia III
- Mass Effect: Andromeda
- NBA 2K17
- Nioh
- Paragon
- PlayStation VR Worlds
- Pro Evolution Soccer 2017
- Ratchet & Clank
- Resident Evil 7
- Rez Infinite
- Rigs: Mechanized Combat League
- Rise of the Tomb Raider
- Robinson: The Journey
- Skyrim: Special Edition
- Smite
- Spider-Man
- Steep
- Śródziemie: Cień Mordoru
- The Elder Scrolls Online
- The Last Guardian
- The Last of Us: Remastered
- The Playroom VR
- The Witness
- Thumper
- Titanfall 2
- Tumble
- Uncharted 4: A Thief's End
- Until Dawn: Rush of Blood
- Viking Squad
- Watch Dogs 2
- Wheels of Aurelia
- World of Tanks
- XCOM 2

To dopiero początek…

Od premiery PlayStation 4 Pro nie minął jeszcze tydzień, a konsola jest oficjalnie wspierana przez kilkadziesiąt produkcji, kolejne ulepszone wersje są w drodze, a nie możemy zapomnieć, że deweloperzy wciąż uczą się tej maszyny. Na „dzień dobry” nie wszystko jest wyglancowane i kolorowe, ale konsola robi naprawdę świetne, pierwsze wrażenie. Gry ściągają się szybciej, wyglądają lepiej, działają płynniej – tak, nie jest to regułą i wszystko zależy od twórców, jednak wyraźnie widać, że wszystkie studia zamierzają korzystać z dodatkowej mocy PlayStation 4 Pro.

Prawdziwą siłę konsoli poznamy dopiero w przyszłym roku, gdy zadebiutują takie szychy jak Horizon: Zero Dawn, Days Gone, czy też Gran Turismo Sport, lecz aktualnie nawet twórcy third-party potrafią zaoferować na premierę pozytywne odczucia.

Kto powinien w tej sytuacji sięgnąć po PlayStation 4 Pro? Zdecydowanie gracze przymierzający się do konsoli Sony, którzy posiadają w domu nowoczesny telewizor (4K/HDR). Jeśli jednak jesteście skazani na „zwykłe” 1080p, a cenicie sobie małe dodatki, to nowa propozycja Japończyków też Was zadowoli. W tej sytuacji jeszcze lepiej celować na początku w Pro i później myśleć o ewentualnej wymianie odbiornika.

Problem mogą mieć gracze, którzy myślą o przesiadce z PlayStation 4. Tutaj ponownie wiele zależy od telewizora – jeśli macie 4K/HDR to naprawdę warto zainwestować w Pro, bo od początku poczujecie siłę urządzenia. W momencie posiadania typowego Full HD-ka warto dokładnie przemyśleć inwestycję – różnice będą kosmetyczne… Chociaż znam takich graczy, którzy nawet dla tych kilku klatek na sekundę są skłonni zainwestować w sprzęt.

Pamiętajcie – PlayStation 4 Pro dopiero raczkuje, a już teraz pokazuje ostre pazury. Co w tej sytuacji będzie za rok? Gdy twórcy poskromią siłę, telewizory z porządnym HDR-em będą tańsze, a na rynku pojawią się killery przygotowywane od podstaw pod ten sprzęt? Szykuje się naprawdę piękny rok. 

 

Podsumowanie:

+ Pierwsze gry pokazują „nową jakość” (pod HDR/4K)
+ Wsparcie dla rozdzielczości 4K
+ Wsparcie dla HDR
+ Ulepszony kontroler
+ Większa moc
+ Nawet na HDTV widać (małą!) różnicę
+ Zdecydowanie lepsze wykonanie od zwykłego PS4

- Pierwsze łatki dla gier z problemami
- Brak odtwarzacza Ultra HD Blu-ray
- Brak pionowej podstawki w zestawie 

Komentarze (266)

Aby dodać wątek musisz być zalogowany!
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20486
Yabby dodano: 12.11.2016, 20:16 #1

Cytat:

Większa moc

To tylko pusty slogan. Może gry które były zapowiedziane na ostatnim E3 (Spider, GoW) będą pokazywać tą większą moc. Póki co to kosmetyka na którą szkoda kasy.

Cytat:

Zdecydowanie lepsze wykonanie od zwykłego PS4

Co dokładnie jeśli można wiedzieć?

Cytat:

Brak pionowej podstawki w zestawie

Zwykłe czepialstwo :)
Edytowano 1 raz. Ostatnio: 12.11.2016, 20:16
Ukryj odpowiedzi (32)
Poziom: 59
REP.: 10580
Wojciech Gruszczyk do Yabby dodano: 12.11.2016, 20:23 #2
Przeczytaj tekst, a nie tylko podsumowanie :)
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20486
Yabby do Wojciech Gruszczyk dodano: 12.11.2016, 20:36 #3
Napisałeś tyle co nic. "Prezentuje się masywniej." No oczywiste skoro jest większa, cięższa, bardziej zbita. Ale plastik jest inny czy ten sam co w CUH 1216?
Poziom: 37
REP.: 4961
Xmachine do Yabby dodano: 12.11.2016, 20:39 #4
I jak to jest że jedni piszą że jest głośna jak pierwsze ps4 oraz że się grzeje a tu że jest cicha ?
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20486
Yabby do Xmachine dodano: 12.11.2016, 20:45 #5
Szczerze to dziwna sprawa z tym sławetnym hałasem PS4. Mój model CUH 1216 przy dłuższej pracy w ciasnej półce wyje ale wystarczy wyjąć na podłogę i chodzi ciszej niż PS3 slim która mieli płyty niemiłosiernie. To samo tyczy się pierwszego modelu PS4. Testowałem u kolegi i podobnie wygląda sprawa. Godzina w ciasnej półce i na*ierdala jak odrzutowiec. Daj konsoli trochę miejsca i po problemie bo się mniej grzeje.
Fanboy każdej dobrej gry :)
Poziom: 42
REP.: 2715
darek79r19 do Yabby dodano: 12.11.2016, 20:52 #6
Wcale nie pusty slogan, bo po przesiadce na PRO na TV4k mam wrażenie, jak bym sie przesiadł z 720p na FHD. Ostrośc poszła kolosalnie w górę, gry takie jak Titanfall 2 robią robotę a tam nawet nie ma natywnego 4K. Co do jakości wykonania, to plastik jest naprawde lepszy, przyciski również a dla ludzi patrzących na konsolę głównie z przodu również przeniesienie paska diody będzie dużym plusem. Jest zdecydowanie ładniej i estetyczniej.
Poziom: 60
REP.: 7136
Giovanne do darek79r19 dodano: 12.11.2016, 21:02 #7

darek79r19 napisał:

Co do jakości wykonania, to plastik jest naprawde lepszy, przyciski również a dla ludzi patrzących na konsolę głównie z przodu również przeniesienie paska diody będzie dużym plusem. Jest zdecydowanie ładniej i estetyczniej.

Mnie się wydaje, że to ten sam plastik, ale fakt, że zdecydowanie ładniej i estetyczniej.
Fanboy każdej dobrej gry :)
Poziom: 42
REP.: 2715
darek79r19 do Giovanne dodano: 12.11.2016, 21:14 #8
Może ten sam, ale wreszcie nie ma tego czarnego piano - magnesu na odciski :) Sony wreszcie dojrzało do niestosowania disco rozwiązań :) Konsola jest do grania i nie musi się świecić jak psu jajca :)
Poziom: 30
REP.: 235
cfelu do Wojciech Gruszczyk dodano: 12.11.2016, 21:52 #9
Przeczytałem i jakoś nie mogę znaleźć czy ta konsola może się podobać czy nie :( Także zostawiasz czytelników na lodzie Panie redaktorze!

Ktoś mnie zapyta: ej fajna ta konsola?
Ja: kurde, no nie wiem, może się podobać chyba ... albo nie
Ktoś: co?
Ja: hmm, nie wiem sorry ale nie wiem

Także właśnie w takiej jestem teraz sytuacji :(
?
Poziom: 51
REP.: 9810
Devourer do cfelu dodano: 12.11.2016, 22:09 #10
Na tą chwile sprawa wygląda tak: chcesz kupić PS4P?

Musisz mieć świadomość tego, że to czy dodatkowa moc konsoli zostanie wykorzystana - oraz co pokazują ostatnie gry, jak zostanie spożytkowana - zależy tylko od łaski wydawcy. Może być lepiej, a może w ogóle nie zauważysz różnicy lub ta będzie marginalna.
Szczególnie korzystając z 1080p.
Poziom: 52
REP.: 3776
marcelo80 do Yabby dodano: 13.11.2016, 01:05 #11
Mam porównanie. Ps4 wyje jak odrzutowiec w top-gun na pełnych obrotach, xone s natomiast cisza. Zero halasu! Dodam tylko że położenie obu konsol było to same (ciasna półka). Sorry, nie będę przemeblowywał mieszkania bo sony nie ogarnia systemu chłodzenia...
Poziom: 32
REP.: 666
Martinez-X do Xmachine dodano: 13.11.2016, 03:10 #12

Xmachine napisał:

I jak to jest że jedni piszą że jest głośna jak pierwsze ps4 oraz że się grzeje a tu że jest cicha ?
Żebyś miał zagadkę.
Poziom: 32
REP.: 795
Prorok81 do Yabby dodano: 13.11.2016, 06:53 #13
A u mnie zalerzy to tylko I wylacznie od gier. W wiedzminie konsola wyje juz po pol godziny grania a np w takich Fallout 4 chodzi cichutko jak by jej nie bylo. Gralem dzisiaj 5 godzin I sluchawek nie musialem urzywac.
Poziom: 41
REP.: 521
jaszczurka23 do Xmachine dodano: 13.11.2016, 07:57 #14

Xmachine napisał:

I jak to jest że jedni piszą że jest głośna jak pierwsze ps4 oraz że się grzeje a tu że jest cicha ?


do pełnego ukompletowania zestawu zabrakło tego
https://i.imgur.com/0ETwhYp.jpg
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20486
Yabby do marcelo80 dodano: 13.11.2016, 09:01 #15
Wiem jak wyje PS4 bo odpalam każdego dnia a porównanie do One mnie nie interesuje bo to nie jest konsola dla mnie.
Poziom: 56
REP.: 7538
Hantos980 do Yabby dodano: 13.11.2016, 09:49 #16
Ja tego nie kapuje...Ja mam swoje ps4 z premiery z 2013 roku i wcale nie chodzi głośno. Zależy chyba co dla niektórych oznacza głośno mi się wydaje bo mam kolegę który każdą jedną konsolę do serwisu oddawał bo twierdził, że chłodzenie zyebane bo za głośna:) I tak robił z ps3, x360, ps4 i onem.......Ale on szczerze ma nasrane bo kiedyś nie mógł kupić kabla hdmi do ps3 po premierze przez jakieś pół roku twierdząc, że nie ma u nas w sklepach tych kabli......Poszedłem raz z nim bo nie wierzyłem a on podszedł do sprzedawcy i pyta....Macie już w końcu te kable cytuję: EJDŻ DI EM AJ.........Mi ręce opadły:)
Poziom: 35
REP.: 2676
Ghostoom do Wojciech Gruszczyk dodano: 13.11.2016, 09:51 #17
Mam tylko jedno pytanie a mianowicie jak prezentują się gry na psvr. Napisałeś że lepiej ALE o ile ???
Na czym dokładnie polega różnica???
Planuję zakup PRO i muszę to wiedzieć:)
Z góry dzięki za info.
Poziom: 52
REP.: 3776
marcelo80 do Yabby dodano: 13.11.2016, 10:53 #18
A mnie interesuje, bo jeżeli jedna konsola ogarnia chłodzenje, to drugiej wypadałoby również ogarnac temat. Co do hałasu, to nie chodzicmi o jakieś tam popiskiwania tylko regularny hałas, który budził domowników w innych pokojach. W wakacje dochodziło jeszcze przegrzewanie się konsoli.
WyższyPoziomOdbioru. Nie ogarniasz? Pograj w Mario
Poziom: 42
REP.: -482
Xerox do darek79r19 dodano: 13.11.2016, 10:54 #19

darek79r19 napisał:

Wcale nie pusty slogan, bo po przesiadce na PRO na TV4k mam wrażenie, jak bym sie przesiadł z 720p na FHD. Ostrośc poszła kolosalnie w górę, gry takie jak Titanfall 2 robią robotę a tam nawet nie ma natywnego 4K. Co do jakości wykonania, to plastik jest naprawde lepszy, przyciski również a dla ludzi patrzących na konsolę głównie z przodu również przeniesienie paska diody będzie dużym plusem. Jest zdecydowanie ładniej i estetyczniej.

Bo tacy jak on to mają najwięcej do powiedzenia a jedyne co widzieli to porównania na youtube i z tego wyciągają wnioski, że nie ma różnicy. Hahaha
Poziom: 37
REP.: 4961
Xmachine do jaszczurka23 dodano: 13.11.2016, 10:54 #20
:D
Poziom: 29
REP.: 325
Kosa93PL do Xmachine dodano: 13.11.2016, 11:45 #21
Miałem premierowe PS4 i teraz mam PRO. PRO chodzi zdecydowanie ciszej
Poziom: 32
REP.: 298
Abra_Kadabra do marcelo80 dodano: 13.11.2016, 12:13 #22
Fakt , że PS4 mogłoby być bardziej ciche, ale ten tekst o budzeniu domowników w innych pokojach rozbawił mnie do łez. Co Ty mieszkasz w kartonie? Różne bzdury czytałem w komentarzach na ppe, ale Ty jesteś mistrzem.
Gracz [5.172.***.***] do Xmachine dodano: 13.11.2016, 12:26 #23

Xmachine napisał:

I jak to jest że jedni piszą że jest głośna jak pierwsze ps4 oraz że się grzeje a tu że jest cicha ?


Ci pierwsi widzieli konsolę jedynie na zdjęciach w necie, ci drudzy mają ją w domu.

Zagadka wyjaśniona.
Gracz [5.172.***.***] do Yabby dodano: 13.11.2016, 12:29 #24
W innym poście pisałeś, że trzymasz ps4 w ciasnej półce, a jak wyjmiesz na wolą przestrzeń to chodzi ciszej.

Masz odpowiedź. Postaw konsolę w pionie obok tv. Odwdzięczy ci się mniejszym hałasem i niższą temperaturą.
Gracz [5.172.***.***] do Yabby dodano: 13.11.2016, 12:31 #25
Nie wiem czy jest inny ale na żywo wygląda lepiej. Rzuca się to w oczy od razu po wyjęciu konsoli z pudełka. Wydaje mi się, że jego struktura jest troszeczkę chropowata, widać to pod kątem, a w cuh1216 była bardziej gładka.
Gracz [5.172.***.***] do Abra_Kadabra dodano: 13.11.2016, 12:33 #26
Dokładnie. Większej bredni to już dawno nie czytałem na tym portalu.
Poziom: 37
REP.: 4961
Xmachine do Kosa93PL dodano: 13.11.2016, 12:39 #27
Nie podważam. Zastanawiam się tylko dlaczego są tak odmienne od siebie opinie różnych użytkowników w tym temacie.
Czy nie jest przypadkiem tak że są konsole lepiej i gorzej złożone czyli takie które z różnych powodów grzeją się bardziej i mniej wydając przy tym większy lub mniejszy hałas. ?!?
Habibi [79.175.***.***] do Yabby dodano: 13.11.2016, 13:00 #28
Czyli uważasz ze ta konsola jest bez wad? Tak?
Azazel [94.254.***.***] do Yabby dodano: 13.11.2016, 13:52 #29
Mój XboxOne jest dużo cichszy od og PS4 bo wiecznie wyłączony :)
Poziom: 29
REP.: 325
Kosa93PL do Xmachine dodano: 13.11.2016, 18:11 #30
Złożenie nie powinno na to wpływać, prędzej jakość komponentów. I to całkiem możliwe że jeden dostanie"lepszą" a drugi "gorszą" konsolę. Poza tym też każdy może inaczej odczuwać poziom hałasu czy ciepła. Jak zwykle tyle ile osób tyle opinii.
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20486
Yabby do Xerox dodano: 13.11.2016, 18:49 #31
Odezwał się lamus który nawet nie ma PS4.
WyższyPoziomOdbioru. Nie ogarniasz? Pograj w Mario
Poziom: 42
REP.: -482
Xerox do Yabby dodano: 14.11.2016, 12:42 #32
No nie wiem kto tu teraz jest lamusem czy ja z mocnym PC i kasą na PS4 PRO czy ty z przestarzałym sprzętem.
A to, że nie mam PS4 bo się wstrzymałem to nie znaczy, że nie grałem i nie przetestowałem u kumpla.
Poziom: 28
REP.: 307
rocktaron do Xerox dodano: 20.11.2016, 11:35 #33
No fakt to cię czynie k....a supermenem.
Poziom: 45
REP.: 3551
D4m14n3 dodano: 12.11.2016, 20:18 #34
Nooo dobrze, ale czy np. takie Uncharted 4 nie traci detali w 4K?
Ukryj odpowiedzi (8)
Poziom: 37
REP.: 4961
Xmachine do D4m14n3 dodano: 12.11.2016, 20:37 #35
To uncharted ma 4k na pro ?!? Edytowano 1 raz. Ostatnio: 12.11.2016, 20:37
Kesz [87.205.***.***] do D4m14n3 dodano: 12.11.2016, 20:41 #36
Nie, nie traci a w 4K i HDR wyglada bajecznie... Ok wracam do grania :)
Poziom: 37
REP.: -551
Kieresh do D4m14n3 dodano: 12.11.2016, 20:43 #37
traci klatki.....nie trzyma 30fps...i to nie jest 4K w u4 tylko 1440p.....
Poziom: 45
REP.: 3551
D4m14n3 do Xmachine dodano: 12.11.2016, 21:01 #38
Bo ja wiem co to tam jest? Upscaling, 1440p... jak zwał tak zwał. Źle może sprecyzowałem ale sam tak naprawdę nie wiem co dostaje Uncharted 4 kosztem czego na Pro. Wszystko jest w tekście bardzo ogólnikowe.
Poziom: 45
REP.: 3551
D4m14n3 do Kieresh dodano: 12.11.2016, 21:03 #39
No i dziękuje bardzo, czyli tak już jak w innym newsie pisałem trzeba zostać przy 1080p i stałych 30 klatkach. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 12.11.2016, 21:04
Czas na odrobinę chamstwa i brutalności
Poziom: 52
REP.: 10311
Fox460 do D4m14n3 dodano: 12.11.2016, 21:04 #40
Nie traci detali, traci tylko częściej klatki. Właśnie przez to że pokazuje poziom graficzny taki jak na PS4 ale w 4K i to nie w natywnym. Uncharted 4 wykorzystuję moc PS4 to jest bez dwóch zdań pewne, do tego wpierniczają aktualizację na 4K, przez co U4 na PRO działa gorzej niż na PS4 dlaczego ?? bo nie jest przystosowany do tego sprzetu. Zobacz takie TR 2015, masz 4K i masz 30FPS ale kosztem biedniejszych detali, bo gra została wykastrowana z niektórych efektów kosztem 4K. Inaczej nie miałbyś 30FPS przy 4K. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 12.11.2016, 21:06
In my restless dreams i see that town...
Poziom: 87
REP.: 13520
Carnage do Fox460 dodano: 12.11.2016, 23:47 #41
W sumie od początku było wiadome, że moc PS4 Pro będą w pełni wykorzystywać nowe gry - robione pod ten sprzęt a nie te już wydane które dostaną odpowiednią łatkę.
Poziom: 29
REP.: 325
Kosa93PL do D4m14n3 dodano: 13.11.2016, 11:46 #42
Poziom: 43
REP.: 2922
Kunegunda_GoRyl dodano: 12.11.2016, 20:18 #43
Szkoda że bez telewizora za ok 10 koła (4K + HDR) nie ma za bardzo sensu kupować jesli ma się w domu PS4. Gdy ceny telewizorów będą bardziej przystępne można przemyśleć zakup, ale z drugiej strony, kto wie, do tego czasu PS5 może być już za rogiem...
"Ładny tyłek Sully"
Poziom: 57
REP.: 19730
mashi1986 dodano: 12.11.2016, 20:20 #44
Wojciechu, czy jesteś pewien, że ta recenzja/test PS4 PRO nie jest kopią tekstu z portalu ITHardcośtamcośtam? :)

Tak tylko pytam... :D

Uwaga, SPOILER!
[Pokaż]

Edytowano 1 raz. Ostatnio: 12.11.2016, 20:21
Ukryj odpowiedzi (1)
Poziom: 33
REP.: 2870
gtxxor do mashi1986 dodano: 12.11.2016, 21:32 #45
Pozwól, że zapytam o co chodzi - bo totalnie nie rozumiem tej "ironii" ;)

Akcja ITH o kopiowanie była z Gamedotem - i tam Gamedot się przyznał i tekst usunął: https://www.faceb(...)77507822
Poziom: 30
REP.: 96
PabloRad1976 dodano: 12.11.2016, 20:23 #46
Gram od czwartku i zauważyłem, że generowanie lepszej grafiki przekłada się niestety na głośniejszą pracę wiatraków. Zarówno w Titanfall 2, Uncharted 4 jak i Skyrim były momenty (doczytywanie lokacji) kiedy chłodzenie wiało jak tornado... Reszta wrażeń bez zarzutu :-).
Ukryj odpowiedzi (3)
niewiem [91.145.***.***] do PabloRad1976 dodano: 12.11.2016, 20:53 #47
Dokładnie, a w każdej recenzji zachwalają jaką to ona jest cicha. Chyba wszystkie recenzje robione są na podstawie gier z PS4, które nie są spaczowane do PRO, bo rzeczywiście jak gram w GTA V, Wiedźmina 3 czy Until Dawn to konsoli nie słyszę ale przy takim Uncharted 4 czy Mafii 3 to konsola wieje jak tornado i wiatrak czasami osiąga 100% swojej możliwości. A może nasze konsole są jakieś trefne?
Poziom: 43
REP.: 2922
Kunegunda_GoRyl do PabloRad1976 dodano: 13.11.2016, 00:22 #48
Serio? Jest JESZCZE głośniej? Ja jebe... :D
Poziom: 29
REP.: 325
Kosa93PL do Kunegunda_GoRyl dodano: 13.11.2016, 11:49 #49
U mnie jest ciszej, premierowe PS4 było głośniejsze.
Poziom: 32
REP.: 168
Tomeek84 dodano: 12.11.2016, 20:23 #50
Dzieki za recenzje . Ja w przyszlym tygodniu jade po swojego Prosiaka :)
Poziom: 54
REP.: 6592
Arczi dodano: 12.11.2016, 20:33 #51
Trochę słabe, że w konsoli do zabawy w 4k nie ma wsparcia na filmy blurayowe w 4k...
Ukryj odpowiedzi (10)
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20486
Yabby do Arczi dodano: 12.11.2016, 20:38 #52
Bo to jest konsola For The Players. Po co ci filmy :P
Fanboy każdej dobrej gry :)
Poziom: 42
REP.: 2715
darek79r19 do Arczi dodano: 12.11.2016, 20:55 #53
Też tak myślałem, ale jak sobie przekalkulowałem, że jeden film BR4K kosztuje 10-20 Euro, a Netflix 4K na miesiąc 12 Euro z kumplami na spółę, czyli po 3 Euro na głowę, to ... sam widzisz...
Poziom: 54
REP.: 6592
Arczi do darek79r19 dodano: 13.11.2016, 00:19 #54
Ja akurat jestem kolekcjonerem, więc Netflix to dla mnie wyporzyczalnia, a lubię mieć filmy, które lubię na półeczce. Poza tym jestem też fanem materiałów dodatkowych, a tych na Netflixie nie zaznam. Nie wspominając już o tym, jak ubogi jest na razie Netflix w Polsce.
Poziom: 21
REP.: 130
Swahveck do Arczi dodano: 13.11.2016, 01:04 #55
No to jeżeli mówisz o sytuacji w Polsce to możesz powiedzieć ile filmów BR4K kupiłeś do tej pory?

Jak dla mnie argument o filmach na płytach jest mocno na siłę, bo po pierwsze dystrybucja na fizycznych nośnikach (zwłaszcza u nas) umiera, a po drugie (co zresztą bardziej istotne) jak ktoś już jest kolekcjonerem, to chyba powinien raczej dążyć do posiadania sprzętu dedykowanego filmom na płytach a nie korzystać z konsoli, w której uruchamiania filmów jest tylko dodatkowym feature'm.
Poziom: 54
REP.: 6592
Arczi do Swahveck dodano: 13.11.2016, 08:23 #56
Filmów w 4k nie mam żadnych, bo i nie mam telewizora z 4k. Co nie zmienia jednak faktu, że sprzęt, który reklamuje się jako urządzenie z grami w 4k i możliwością oglądania filmów w tejże rozdzielczością powinien mieć również wsparcie dla płyt Blurayowych w 4K. A ich brak jest po prostu typowym niechlujstwem i lenistwem ze strony Sony. I podejrzewam, że kwestią czasu jest, gdy takowa funkcja pewnie się pojawi na konsoli. Po prostu Sony nie myśli na czas. Nie pierwszy, nie ostatni raz.

Co do Twojej drugiej wypowiedzi nie widzę sensu posiadania odrębnego urządzenia do odtwarzania filmów, skoro jedną z takich funkcji ma konsola. Szczególnie, że nie odbiega w żadnym stopniu od posiadanych funkcji, jakie ma typowy odtwarzacz filmów na Blurayu. I tak już pod telewizorem mam dekoder od kablóewki, wieżę, głośniki i konsolę. Nie czuję potrzeby kolejnego zbędnego urządzenia.
Fanboy każdej dobrej gry :)
Poziom: 42
REP.: 2715
darek79r19 do Arczi dodano: 13.11.2016, 09:51 #57
Nie myślisz, jak Sony. To nie jest niechlujstwo, to determinacja do tego samego, co 2-3 lata temu chciał zrobic Microsoft - gry bez pudełek. Dziś przyzwyczajają nas do filmów bez pudełek, jutro, jak ludzie będą kupować więcej na PSN niż w pudełkach - stanie się to samo z grami. Sony oficjalnie powiedziało, że sprzedaż filmów 4K nie przekracza paru procent rynku, więc lasera nie wsadzą. Dziwne, bo zazwyczaj byli pionierami nowych technologii.... Ale widocznie bardziej im zależy na swojej platformie Sony do stream'owania, niż sprzedawaniu fizycznych kopii.
Fanboy każdej dobrej gry :)
Poziom: 42
REP.: 2715
darek79r19 do Arczi dodano: 13.11.2016, 09:57 #58
Jestem w stanie zrozumiec kolekcjonera, ale film 4K daje ci realna korzyść, kiedy masz TV4K z HDR!!!, a w obecnej sytuacji nie przepłacaj za te filmy 4K, nie warto. Nawet na zwykłym TV Sony podbijajacym filmy z FHD do 4K bez HDR nie warto przepłacac za filmy w 4K. Jakości nie uświadczysz za wiele wyższej bez wsparcia HDR, więc albo celujesz w najwyższą półkę abo odpuść Sony brak tego gadżetu, bo to naprawdę bezużyteczne, puki rynek się nie nasyci najlepszymi TV.
Poziom: 54
REP.: 6592
Arczi do darek79r19 dodano: 13.11.2016, 11:05 #59
Jak napisałem powyżej, nie kupiłem i nie mam zamiaru kupować filmów w 4K, póki nie mam TV przystosowanego do tego. A biorąc pod uwagę, że raczej nie jestem zainteresowany zakupem telewizora, bo obecne 51 cali, które mam idealnie pasuje do wielkości mojego salonu. Z tego też powodu nie widzę równiez powodu kupowania płyt w 4K na przyszłość. Nie zmienia to jednak faktu, że takowa możliwość powinna znaleźć się moim zdaniem w konsoli Sony.
A swoją drogą ciekawe, czy Sony dodało możliwość oglądania filmów 360 stopni z pendrive'a i youtubea. To tak w temacie czepiania się...
Poziom: 32
REP.: 298
Abra_Kadabra do Arczi dodano: 13.11.2016, 12:29 #60
A gdzie te filmy kupisz? Temat dopiero raczkuje, a w Polsce jeszcze wogóle Ultra BD nie ma w oficjalnej dystrybucji. Zreszta wielu kinomanów jjeszcze się nie przerzuciła nawet na zwykłe Blu Raye. Kolejna sprawa to kręcenie filmów odpowednimi kamerami. Jeśli film powstaje w natywnym full hd czy 2K to na płycie Ultra BD dostaniesz ścieme, a nie 4K. Tak samo było z edycjami starszych filmów na Blu Ray (np. Matrix). Sony na szczęście rozumie, że filmy 4K to pieśń przyszłości i dobrze, że nie podbili bez sensu ceny konsoli.
Fanboy każdej dobrej gry :)
Poziom: 42
REP.: 2715
darek79r19 do Arczi dodano: 13.11.2016, 14:09 #61
PS VR obsługuje filmy 360 stopni, tylko Google, jako właściciel You Tube'a jeszcze nie zaaplikował możliwości obsługi gogli Sony. Więc wina leży po drugiej stronie, że jeszcze nie działa. Co do filmów 4K, to również nie zamierzam kupowac TV z HDR, więc mi brak tego czytnika u Sony zupełnie nie robi różnicy. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 13.11.2016, 14:15
Poziom: 16
REP.: -55
Wojtas2 dodano: 12.11.2016, 20:38 #62
Do plusów :
+ dysk 1tb
+ 3x mocniejsza od xone
+ tylko 300zl więcej od innej slim 1tb

Według mnie najlepszy powód by kupić to:
+ koniec gwarancji a laser wieczny nie jest
+ dysk 1tb
+ wyszystko bedzie nowe i na gwarancji
Ukryj odpowiedzi (12)
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20486
Yabby do Wojtas2 dodano: 12.11.2016, 20:40 #63
Nie potrzeba Pro by mieć 1TB. Faty już od dawna mają.
Poziom: 16
REP.: -55
Wojtas2 do Yabby dodano: 12.11.2016, 20:51 #64
Mało kto ma, większosci nie starcza 500gb a kupowanie nowego to jak naprawianie starego auta - kase wydasz a wartość i tak nie wzrośnie no i będzie nowy laser.
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20486
Yabby do Wojtas2 dodano: 12.11.2016, 22:32 #65
Czyli jestem w mniejszości. IMO sporo osób kupiło PS4 z dyskiem 1Tb ale co tam mogę wiedzieć :)
Poziom: 39
REP.: 1702
Majster7 do Wojtas2 dodano: 12.11.2016, 23:52 #66
Jak ktoś chce to i 2TB sobie wrzuci, a przy sprzedaży wsadzi te 500 GB które kupił z konsolą, a 2TB sobie zostawi na przyszłość :)
Poziom: 16
REP.: -55
Wojtas2 do Yabby dodano: 13.11.2016, 09:53 #67
Za ile. Dla mnie przepłacanie za dysk warty 50zł wiecej kilku stów było nieakceptowalne. Cena one s 2tb to cena bliska scorpio.
Cena czarnego one s 1tb bliska pro.
Poziom: 42
REP.: 825
TrueVanDal do Yabby dodano: 13.11.2016, 10:33 #68

Yabby napisał:

Czyli jestem w mniejszości. IMO sporo osób kupiło PS4 z dyskiem 1Tb ale co tam mogę wiedzieć :)

Ja tam sobie dysk na 1 TB wymieniłem sam ;). Ale bardziej chodziło o potencjalny zysk z większej szybkości tego dysku względem "wbudowanego" (serio, chyba wszystko jest szybsze niż to co fabrycznie jest w PS4).
Poziom: 42
REP.: 825
TrueVanDal do Wojtas2 dodano: 13.11.2016, 10:34 #69

Wojtas2 napisał:

(...)no i będzie nowy laser.

Nie wiem czy w dzisiejszych czasach gdy wszystkie gry instalujesz na dysku zużycie lasera jest takie problematyczne. Wg mnie prędzej Ci się ten laser zakurzy niż popsuje ;).
Dla wtajemniczonych Tapczan:)...
Poziom: 53
REP.: 6926
P-chan do Wojtas2 dodano: 13.11.2016, 10:56 #70
Mi w PS3 spokojnie starczało 40 GB jakie miałem w swoim facie, i w PS4 spokojnie mi starcza 500GB. Po prostu rzadko kupuję coś w cyfrze (o ile cokolwiek), a gry które przelazłem odinstalowuje by nie zajmowały niepotrzebnie miejsca. Jak kiedyś mi zacznie brakować miejsca to sobie wsadzę większy dysk, na dzień dzisiejszy tego nie potrzebuje... Edytowano 1 raz. Ostatnio: 13.11.2016, 10:59
Poziom: 16
REP.: -55
Wojtas2 do TrueVanDal dodano: 13.11.2016, 11:00 #71
Jak ja sprzedawałem xbox one też tak mówiłem.
Podobno jedna z gier nie może się zainstalować..
Ciekawe dlaczego :) skoro igła i wcześnij nie było problemu.
A odinstalowałem bo 500gb nie starczyło.
Poziom: 42
REP.: 825
TrueVanDal do Wojtas2 dodano: 13.11.2016, 11:08 #72
Być może, ale to nie musi być koniecznie wina lasera, równie dobrze płyta mogła być porysowana/uszkodzona. Nie mam wprawdzie żadnych dowodów, żeby potwierdzić moją tezę, ale skoro na BR względem DVD na takiej samej powierzchni mieści się znacznie więcej danych, to i uszkodzenia mechaniczne, takie które "przeszłyby" na DVD na BR mogą już być nie do przeskoczenia.
Poziom: 16
REP.: -55
Wojtas2 do TrueVanDal dodano: 13.11.2016, 11:24 #73
Płyta igła.Mam ps3 ss i gt6 tak samo wpołowie instalacji zonk i też igła nagrane ze 100 godzin oczywiście jak wczytało . Ogólnie zaczyna się chyba od słabiej tłoczonej plyty bo gt6 nie lubiala najbardziej pewnie za dźwięki silników ..
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20486
Yabby do Wojtas2 dodano: 13.11.2016, 18:47 #74
1600 z Nathan Drake Collection które już posiadałem. Poszła w handel i sama konsola wyszła mnie 1500zł.
Poziom: 41
REP.: 324
polo1920 dodano: 12.11.2016, 20:44 #75
Czy po wymianie dysku (ssd) mam zainstalować ten sam firmware co do standardowej ps4? Czy może jest inny soft pod Pro? Pytam ponieważ wiem, ze są drobne różnice przede wszystkim w ustawieniach wyswietlania. Pytam bo mam problem ze znalezieniem odpowiedzi na to pytanie w sieci. Edytowano 2 razy. Ostatnio: 12.11.2016, 20:46
Ukryj odpowiedzi (8)
Poziom: 30
REP.: 202
VenomXOB do polo1920 dodano: 12.11.2016, 20:52 #76
Tak, to jest ten sam soft. Wczoraj pakowalem 2 tb do pro.
Poziom: 41
REP.: 324
polo1920 do VenomXOB dodano: 12.11.2016, 22:36 #77
Dzięki!
Poziom: 21
REP.: 130
Swahveck do polo1920 dodano: 13.11.2016, 01:12 #78
Jaki dysk wsadziłeś do pro? jesteś w stanie powiedzieć czy czasy ładowania się znacząco skróciły? Pytam, bo razem z ps4 pro chce zakupić lepszy dysk tylko nie wiem czy warto.
miki [78.28.***.***] do polo1920 dodano: 13.11.2016, 07:27 #79
Na SSD wczytywanie jest szybsze wiadomo ale czy mozesz okreslic to procentowo?
Poziom: 29
REP.: 325
Kosa93PL do Swahveck dodano: 13.11.2016, 11:53 #80
Nie warto wsadzać super dysków. Przy ssd czas ładowania może poprawić się o 30 sekund a czy to warte jest wydania z 300-400zł więcej? Moim zdaniem nie. Ja do pro kupiłem najtańszy dysk 2TB i nie narzekam na ultra długie czasy ładowania.
Poziom: 36
REP.: 546
Danny10 do Kosa93PL dodano: 13.11.2016, 12:44 #81
Możesz podać model tego 2TB?
Gracz [5.172.***.***] do Kosa93PL dodano: 13.11.2016, 12:47 #82
Warto. Dzięki Sata 3 w końcu można w pełni wykorzystać prędkość dysku SSD. 512gb większości graczy w zupełności wystarczy. Skrócenie loadingów to duża wygoda i nie widzę już powrotu do hdd. Nawet na ps4 cuh1216 używałem ssd i mimo, że tam było sata2 gdzie ssd działał na pół gwizdka to różnica w czasie ładowania była mocno odczuwalna (loadingi w bloodborne krótsze o połowę). Te kilka stówek to nie jest majątek, a wygoda i komfort jest bardzo odczuwalny.

Jeśli ktoś musi mieć zainstalowane po 20 gier i dem to wtedy faktycznie SSD odpada i pozostaje kupić wolny HDD 2tb.
Poziom: 29
REP.: 325
Kosa93PL do Danny10 dodano: 13.11.2016, 18:13 #83
SAMSUNG HN-M201RAD
Poziom: 37
REP.: -551
Kieresh dodano: 12.11.2016, 20:45 #84
dobry ten Sony X850D?? bo rozwazam....
Ukryj odpowiedzi (6)
Poziom: 29
REP.: 325
Kosa93PL do Kieresh dodano: 13.11.2016, 11:55 #85
Jeśli chcesz zobaczyć co to HDR to minimum ten model XD9305
Poziom: 29
REP.: 325
Kosa93PL do dodano: 13.11.2016, 18:14 #86
Dzięki za cynk ;)
bb [176.221.***.***] do dodano: 14.11.2016, 15:41 #87
to daj nam link gdzie sie chwali.....bo jakos wchodze na becha i nic nie widze.....
Poziom: 19
REP.: -40
KiereszPL do dodano: 14.11.2016, 15:55 #88
proszę daj mi swój PSN...zobaczymy "kto nie ma konsoli"....a może nagrac dla ciebie filmik z dedykacja i wrzucić na YT, na którym nabijam się z ciebie?
Poziom: 44
REP.: 1586
KurtekPL dodano: 12.11.2016, 20:47 #89
Komentarz ukryty [Pokaż]
Ukryj odpowiedzi (3)
Poziom: 30
REP.: 202
VenomXOB do KurtekPL dodano: 12.11.2016, 20:55 #90
Overclocka przeszedl cpu, gpu to juz zupelnie inna bajka. Porownaj specyfikacje.
Fanboy każdej dobrej gry :)
Poziom: 42
REP.: 2715
darek79r19 do KurtekPL dodano: 12.11.2016, 20:57 #91
Nie mogło by być tak samo mocne, bo PRO ma dwa razy więcej strumieni renderujących a oprócz tego jest podkręcone.
Poziom: 16
REP.: -55
Wojtas2 do KurtekPL dodano: 12.11.2016, 20:59 #92
Ma 2x większe gpu tj. Karte graficzną .
Poziom: 19
REP.: -124
Indiana dodano: 12.11.2016, 20:53 #93
802.11ac to Wifi 5GHz i osiąga pełną prędkość przy odpowiednim zasileniu gotówką :)

To znaczy, AC działa wydajnie tylko z wydajnym (znaczy drogim) ruterem. Ja polecam Synology, ale podobno Cisco też dobrze śmiga.

Tak więc mając PS4 Slim lub Pro, będziesz ściągał(a) gry i updaty przez Wifi do 10x szybciej.
Ukryj odpowiedzi (3)
Fanboy każdej dobrej gry :)
Poziom: 42
REP.: 2715
darek79r19 do Indiana dodano: 12.11.2016, 21:00 #94
Dziwna sprawa, bo PRO ściąga szybciej z PSN nawet po kablu.... chyba, że u was tez PSN przyspieszył...
Poziom: 29
REP.: 655
Hasszz do darek79r19 dodano: 12.11.2016, 21:03 #95
Przyspieszyl, kiedys zeby cos sciagac musialem wchodzic w tryb czuwania a teraz grajac mam taka sama predkosc.
Poziom: 42
REP.: 825
TrueVanDal do darek79r19 dodano: 13.11.2016, 10:39 #96
Ostatnio nie testowałem łącza z PS4 ale jeszcze kilka miesięcy temu prędkości po WiFi miałem niższe niż po kablu. Inna sprawa, że nawet po kablu wbudowany speedtest pokazywał max 45 MBit/s co przy moim łączu 100 MBit (spokojnie tyle wyciągam na PC) jest w sumie i tak biednym wynikiem. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 13.11.2016, 10:40
Poziom: 21
REP.: 130
Swahveck dodano: 12.11.2016, 21:07 #97
Czy wiadomo już jak większa moc ps4 pro zostanie wykorzystana w nowym hitmanie? Było już wiele informacji o różnych grach, ale o hitmanie nic nie widziałem. Grałem tylko w pierwszy epizod i jedynym minusem gry dla mnie były długie loadingi i spadki fps, ciekawe czy zdołają to poprawić na pro.
Hardcore Masta Madafaka
Poziom: 53
REP.: 10240
MUG3NHC dodano: 12.11.2016, 21:09 #98
Dodam od siebie, ze przycisk eject i power sa tandetne. Taki jakis gumo plastik...
No ale i tak uzywam pada do tych funkcji, wiec nie bede ich tykal;)
Poziom: 47
REP.: 2614
KWIETNIUM__PL dodano: 12.11.2016, 21:14 #99
To dopiero początek… tak samo wszycy pisali podczas premiery zwykłej ps4 oraz Killzone SF a to był już prawie szczyt możliwości.
Druga sprawa tyczy się kontrolera który dalej posiada tą samą tanią syfiastą baterię jaka była serwowana wcześniej.
Ukryj odpowiedzi (5)
Fanboy każdej dobrej gry :)
Poziom: 42
REP.: 2715
darek79r19 do KWIETNIUM__PL dodano: 12.11.2016, 21:18 #100
Szczyt możliwości ? Postaw Titanfall'a 2 przy KillZone i powiedz mi, że lekarz nie zalecał ci okularów....
Poziom: 24
REP.: 77
kumite49 do darek79r19 dodano: 12.11.2016, 21:37 #101
Do dzisiaj nie ma ladniejszej gry niz killzone niestety a to juz 3 lata od premiery.
Fanboy każdej dobrej gry :)
Poziom: 42
REP.: 2715
darek79r19 do kumite49 dodano: 12.11.2016, 21:49 #102
Jest ładny, ale tylko stylistycznie. Niestety wizualnie i technicznie dzis Titanfall czy Batlefield, nie mówiąc o Uncharted - kładzie go na kolana.
Poziom: 24
REP.: 77
kumite49 do darek79r19 dodano: 13.11.2016, 08:28 #103
No właśnie technicznie kładzie te gry na kolana.
Kapitalne oświetlenie , świetne tekstury, animacja do 60fpsów w 1080p, rozległy obszar itd. BF1 jak już to na PC daje radę natomiast U4 ma obraz jak w 600p przez różnego rodzaju piaski, ziarna i zmiękczenia na PS4. Mam nadzieje, że na Pro jest znacznie lepiej z jakością obrazu i nie ma tej mega kompresji bo ciężko docenić kunszt ND jak coś masz za zasłoną.
Fanboy każdej dobrej gry :)
Poziom: 42
REP.: 2715
darek79r19 do kumite49 dodano: 13.11.2016, 09:42 #104
A co za problem było zrobić KZ w 60 fps'ach, kiedy tam dookoła jest bieda, bieda, bieda... i pustka. Zamknięte korytarze, albo nieliczne drzewa to za mało. Oświetlenie nie jest ani trochę lepsze, niż w dzisiejszych grach, tam po prostu zastosowano parę lensów i efektów flary. I ogólnie bardzo mi się KZ podobał, ale nie stawiał bym go na piedestał z tego powodu. Po prostu był pierwszą grą pokazującą pazur PS4. To wszystko.
bolczeslaw [89.228.***.***] dodano: 12.11.2016, 21:15 #105
Ja od czwartku mam problem. Zakupiłem pro i podłączyłem go pod tv lg uhd i pupa. Słyszę muzyczke menu ale obrazu brak. Zabrałem PS do rodzicow i podłączyłem pod tv fullhd i dziala normalnie. Nie wiem ocb. Ktoś może podpowie co sie dzieje. Tv mam od 3tyg. Kupiłem nowy kabel hdmi przystosowany do 4k ale obawiam się że to nie hdmi 2.0
Poziom: 46
REP.: 4940
Sephiroth-Oni dodano: 12.11.2016, 21:28 #106
Komentarz ukryty [Pokaż]
Ukryj odpowiedzi (18)
Poziom: 33
REP.: 2870
gtxxor do Sephiroth-Oni dodano: 12.11.2016, 21:38 #107
PS4 Pro ma 2,3 raza wydajniejsze GPU od PS4 - i to jest mała różnica. Jednocześnie różnica na polu PS4 - XOS to 1,28 raza - ale to jest już duża różnica (przy przewadze procesorowej Xboksa, co widać np. przy strumieniowaniu tekstur w BF 1). Ciekawe podejście.
Poziom: 37
REP.: 4961
Xmachine do Sephiroth-Oni dodano: 12.11.2016, 22:58 #108
Dawno nie czytałem takich bzdur!
Wybrałeś sobie 1-2 gry do swoich subiektywnych testów i na ich podstawie serwujesz wyroki. Żal.
Jedyne z czym moge się zgodzić to tak nie warto wymieniać ps4 na ps4 pro bo różnice są małe a ps4 pro ma problemy z frameratem przy lepszej grafice nie trzymając stałych 30 lub 60 fps w niektórych grach.
Natomiast jeśli wszystkie plotki się potwierdzą to naprawdę warto będzie się przesiąść z Xone na Scorpio bo będzie te dwie konsole dzieliła znacznie wyraźniejsza przepaść niż ta która jest między zwykła ps4 a pro.
A propo FF XV to na obecnym etapie ta gra jest tak źle z optymalizowana że nie utrzymuje stałego frameratu nie tylko na Xone ale i na PS4 mimo że nie prezentuje sobą nic specjalnego w kwestii oprawy wizualnej. Spadki fpsów są nawet w momentach kiedy nic specjalnego się nie dzieje ani w kwesti obrazu ani w kwesti np. dużej ilości obiektów na ekranie. Są stosowne testy na youtube wystarczy obejrzeć. Jeśli ta gra tak będzie działać po premierze to faktycznie do niej będzie potrzebny pro i scorpio.
Tyle ode mnie. Edytowano 2 razy. Ostatnio: 12.11.2016, 23:18
Poziom: 46
REP.: 4940
Sephiroth-Oni do gtxxor dodano: 12.11.2016, 23:46 #109
ja jestem graczem, nie procesor mistrzem, oceniam konsole na podstawie namacalnych gier w ktore gram i tylko to oceniam, takie jest moje zdanie i go nie zmienie bo mam racje dlatego ze sprawdzilem osobiscie te same gry, podkreslam jeszcze ze pisalem to na obecny czas i obecne gry, za jakis czas z innymi grami to sie pewnie zmieni
Poziom: 46
REP.: 4940
Sephiroth-Oni do Xmachine dodano: 13.11.2016, 00:07 #110
nie wybralem sobie nic do testow, moze ciezko ci to zrozumiec, ale jestem po prostu graczem, kocham te tytuły i uwielbiam w nie grać, mam całą kolekcje Soulsów i Xcomow na xbl i psn, wiem ze cie to nic nie obchodzi bo prawdziwy XBOT nie potrafi przyjac zadnej krytyki na temat sprzetu MS, ale jak kiedys dorosniesz i staniesz sie prawdziwym graczem co gra i kocha gry a nie konsole, ktore same w sobie są gówno warte bez gier to nabierzesz obiektywizmu, musisz tez miec w domu playstation i xboxa, a najlepiej jeszcze Nintendo, ale pewnie musi minąc sporo wiosen bo dzis ps4 bys do domu nie wpuscił ;-)
The Dork Knight
Poziom: 40
REP.: 13320
Kopah do Sephiroth-Oni dodano: 13.11.2016, 00:18 #111

Cytat:

musisz tez miec w domu playstation i xboxa, a najlepiej jeszcze Nintendo

Dokładnie - a w moim przypadku również PC :P
heh [5.172.***.***] do Kopah dodano: 13.11.2016, 00:21 #112
Jak masz w miarę mocnego pc to xboxa już w zasadzie nie potrzebujesz.
Poziom: 32
REP.: 919
MiloSlupsk do Xmachine dodano: 13.11.2016, 00:42 #113

Xmachine napisał:

nie warto wymieniać ps4 na ps4 pro bo różnice są małe a ps4 pro ma problemy z frameratem przy lepszej grafice nie trzymając stałych 30 lub 60 fps w niektórych grach.


Wydawać wyrok na podstawie starszych gier ? Odważne aczkolwiek nie do końca prawdziwie. Jak już pisałem wcześniej - Nowy COD czy Battlefield 1 - przy lepszej grafice trzymają framerate bardziej stabilnie niż ps4. To, że w U4 czasami coś spadnie nie jest wyrocznią tego, że gry działają gorzej. Coś zostało błędnie zaimplementowane i pewnie kwestią czasu jest kolejny patch.

Odchodząc jednak od frameratu to na chwilę obecną, jak dla mnie najlepszy HDR na PRO ma TLoU a najlepsze skalowanie ( najwyższy poziom różnicy wizualnej w porównaniu z tym co widziałem na zwykłym ps4) - Call of Duty Infinite Warfare. Czekam na HDR w BF1 (ponoć miał być zaimplementowany a dalej jest cisza w temacie ). Edytowano 3 razy. Ostatnio: 13.11.2016, 00:49
Poziom: 37
REP.: 4961
Xmachine do Sephiroth-Oni dodano: 13.11.2016, 09:42 #114
No tak jak się nie ma rzeczowych argumentów to najlepiej wyzywać kogoś od xbotów.
Nie znasz mnie i nie wiesz jakie sprzęty miałem. Grałem prawie na wszystkim , jestem graczem od bardzo dawna i mam pojęcie o tym jak to wszystko wygląda również od strony technicznej.
Jakbyś się interesował również tą stroną medalu to byś wiedział że takie soulsy działają na silniku bloodborne-a a to silnik robiony pod ps4 a nie xboxa.
Ale mniejsza o to bo nie bierzesz pod uwage clu problemu czyli tego że pewne gry są czasem lepiej zrobione na dany sprzęt a czasem gorzej. Podajesz przykłady 2 gier i na ich podstawie oraz swoich subiektywnych odczuć formujesz opinie że xbox jest bardzo słaby... oświecę cie i napisze że jeśli xbox jest bardzo słaby to zwykłe ps4 też, tyle że troche mniej "bardzo słabe" tyle i aż tyle. Pisanie że final 15 nie powinien się ukazać na zwykłego XONE jest o tyle nie trafione, że to twórcy powinni należycie zabrać się do roboty i zająć wreszcie optymalizacją.
Oczywiście xbox one jest już troche za słaby jak na 2017 rok i ukazał się o dwa lata za późno ale to samo tyczy się ps4, dlatego właśnie dostajemy teraz prosiaka a za rok scorpio.
Na ps4 gram i to sporo (kolega ma) ale posiadając xboxa nie widzę potrzeby kupowania tego samego drugi raz. Te kilka exów ps4 mnie nie kręci bo gram głównie w strzelanki i wyścigi głównie w multi.
Grałem w blisko 50 gier na xbox one z czego około 30 wciąż mam na dysku i żadnych problemów względem ps4 z frameratem nie widziałem.
Wyjątkiem są stare pierwsze gry na xboxa takie jak dead rising 3 i multi w battlefield 4 gdzie zdarzają się wyraźne spadki framerate-u spowodowane tym że te gry nie wykorzystują odblokowanej wtedy jeszcze mocy obliczeniowej zarezerwowanej dla kinecta.
Niewielu ludzi zdaje sobie z tego sprawę Edytowano 3 razy. Ostatnio: 13.11.2016, 10:12
Poziom: 37
REP.: 4961
Xmachine do Kopah dodano: 13.11.2016, 10:16 #115
Ale dlaczego muszę mieć w domu inne konsole ? Nie żyję na pustyni i mam sporo znajomych z różnymi sprzętami.
Dziwny argument...
The Dork Knight
Poziom: 40
REP.: 13320
Kopah do Xmachine dodano: 13.11.2016, 11:45 #116
Dla mnie po prostu ograniczanie się do jednego sprzętu jest głupie :v W poprzedniej generacji miałem PS3, Xboxa 360 i Wii, a w tej planuję mieć PS4 i Switcha :') Do tego też dochodzą handheldy, bo do tej pory miałem większość przenośnych sprzętów od Nintendo i PSP.
Poziom: 37
REP.: 4961
Xmachine do Kopah dodano: 13.11.2016, 12:27 #117
Sprawdź mój profil, konsol u mnie na strychu aż nadto.
A w ciągłym użyciu są trzy xbox one, ouya do emu i przenośna na andku też do emu w podróży.
Ps4 mi jest po prostu nie potrzebne. Rozważałem zakup pod vr ale się wycofałem bo na razie słabo to wygląda i poczekam z tą technologią do czasu Scorpio.
Po co mam kupować coś na siłę ? Żeby tylko mieć ? I tak brakuję mi czasu nawet żeby zagrać we wszystko co mnie interesuje na Xone.
Gracz [5.172.***.***] do Xmachine dodano: 13.11.2016, 12:35 #118
Konsol od Sony nigdy nie miałeś.
The Dork Knight
Poziom: 40
REP.: 13320
Kopah do Xmachine dodano: 13.11.2016, 13:04 #119
No nie, nic na siłę :') Dlatego właśnie JA nie mam zamiaru kupować Xboxa One w tej generacji, bo nie ma nic co by mnie interesowało poza Sunset Overdrivem. Jeśli ciebie nie interesują gry z PS4 to zrozumiałe, że nie chcesz kupić :P
Gracz [5.172.***.***] do Kopah dodano: 13.11.2016, 13:11 #120
Powiem ci, że też mnie początkowo kręcił ten sunset overdrive, w końcu gra od geniuszy z Insomniac. Niestety po zagraniu okazał się strasznym padłem. Nuda, czerstwy humor i monotonna rozgrywka. Tylko kolorowa oprawa graficzna cieszy oko. Nie polecam.
Poziom: 37
REP.: 4961
Xmachine do Gracz dodano: 13.11.2016, 18:47 #121
To znowu ty ?
Miałem playstation 1, chociaż był to krótki epizod i nie warto o nim wspominać.
Miałem nawet kupić ps2 ale skończyło się na pierwszym xboxie i nie żałuję. Edytowano 3 razy. Ostatnio: 13.11.2016, 19:00
Gracz [5.172.***.***] do Xmachine dodano: 13.11.2016, 19:02 #122
Skoro był to krótki epizod to nawet nie warto o tym wspominać i się nie liczy.

Jak dla mnie (to nie skierowane do ciebie tylko ogólnie) - Nie miałeś Playstation i Playstation 2 = Nie wiesz co to znaczy magia gier i jak wiele pięknych chwil cię ominęło.
Gracz [5.172.***.***] do Xmachine dodano: 13.11.2016, 20:07 #123
Tak z ciekawości zapytam. Jak kupiłeś xboxa to jechałeś na oryginalnych grach czy kopiach? Bo z tego co pamiętam do każdej z konsol tamtej generacji istniała przeróbka (Szara strefa kącik w Psx Extreme). Tylko prawdę pisz. Czasy były jakie były i większość młodych ludzi wtedy piraciła, możesz się przyznać. Ja dopiero od generacji kolejnej, czyli ps3,x360,wii, zacząłem kupować oryginalne gry.
Poziom: 37
REP.: 4961
Xmachine do Gracz dodano: 14.11.2016, 11:53 #124
Wszystko się liczy...
Nikt nie ograł wszystkich gier świata, jednak mnóstwo ludzi w tamtych czasach miało ps1 czy ps2 - grałem dzięki temu w wiele gier u znajomych.
Też mógłbym powiedzieć że nie miałeś Atari 65 xe, segi master system czy nawet pierwszego xboxa , więc Cię wiele omineło...
Tak jak pisałem powyżej - nikt nie grał we wszystko.

Na resztę pytań odpowiem jak się zalogujesz :)
Poziom: 28
REP.: 937
DŻYDŻY dodano: 12.11.2016, 21:37 #125
Jakby mnie było stać na TV za 9.000 zł to nie zastanawiałbym się nad wymianą na ps4 PRO. Niestety realia są takie, że nie zarabiam 10.000 zł miesięcznie i wolę przeznaczyć pieniądze na coś innego niż TV i PS4 PRO.
Ukryj odpowiedzi (10)
Niczego mi nie braknie
Poziom: 73
REP.: 43020
Cherubinek do DŻYDŻY dodano: 12.11.2016, 22:01 #126
Zupełnie nie rozumiem tego minusa, którego dostałeś więc dałem Ci plusa :-)
Poziom: 28
REP.: 937
DŻYDŻY do Cherubinek dodano: 12.11.2016, 22:26 #127
Pewnie od tego, co wziął kredyt na TV i teraz spłaca :P
In my restless dreams i see that town...
Poziom: 87
REP.: 13520
Carnage do DŻYDŻY dodano: 12.11.2016, 23:51 #128
Myślę, że w okolicach 4.000 pln spokojnie zmieścisz się kupując nowy tv Sony 55 cali i 4K, także te 9 tysi to lekko wyolbrzymiona suma.
Poziom: 21
REP.: 130
Swahveck do DŻYDŻY dodano: 13.11.2016, 00:02 #129
Masz 100% racji.

Sony chyba nie do końca przemyślało swój ruch. To znaczy powinni bardziej wpływać na developerów, żeby dodawali lepsze detale i zwiększali płynność gier w 1080p, niż na siłę pakować 4k.

Sam zamierzam kupić pro, chociaż moje oczekiwania po przeciekach z pierwszej połowy roku były większe.
Poziom: 21
REP.: 130
Swahveck do Carnage dodano: 13.11.2016, 05:34 #130
Bez HDR to może tak. Z HDR i małym input lagiem to chyba jedynie Samsung ks7000, który najtaniej kupisz za 5,5 kPLN.
Poziom: 35
REP.: 2676
Ghostoom do DŻYDŻY dodano: 13.11.2016, 10:11 #131
U mnie odmienny problem :(
Wydałem większą kwotę na TV jak wymieniłeś i nie mam 4k , nigdy mnie nie interesowało.
Dziś nie kupię nowego bo musiałbym sprzedać obecny a kto kupi i za ile ???
Jestem lekko wku...ony i zastanawiam się czy chce kupić PROsiaka tylko dlatego że mam psvr.
Wracając do tematu Masz rację , chcąc mieć dobry TV pozostają raty i narastająca frustracja :(
Poziom: 35
REP.: 2676
Ghostoom do Carnage dodano: 13.11.2016, 10:16 #132
Nie do końca.....mam 75 cali i nie chce schodzić niżej bo kupię sobie PROsiaka...
A tu kwoty nawet nie zaczynają się od tych co podałeś:(
lipa i już...
Poziom: 29
REP.: 325
Kosa93PL do Carnage dodano: 13.11.2016, 12:00 #133
Wcale nie wyolbrzymił. Żeby dostać tv z dobrymi parametrami i dobrym HDR 8tys to minimum
Kinomaniak Gracz [5.172.***.***] do Kosa93PL dodano: 13.11.2016, 12:24 #134
Za 10 tys z hakiem (cena sklepowa, od której można wytargować przyzwoity rabat) masz Samsunga 65 cali KS9000, najlepszy w tym roku tv z podświetleniem krawędziowym, do tego najniższy input lag 22ms. To już jest klasa premium w telewizorach i tam HDR wygląda jak trzeba (1000 nit w szczycie). Wyżej są już tylko LCDki z podświetleniem wygaszanym strefowo typu Samsung KS9500, Sony ZD9 i Panasonic DX9000. Ale to już 15 tys w górę. Są też Oledy na których HDR wygląda jeszcze lepiej niż na LCD mimo mniejszej jasności ale sterowania podświetleniem każdego piksela osobno, ale one nie nadają się do grania z powodu ryzyka wypaleń ekranu.
Poziom: 29
REP.: 96
kylu513 do Ghostoom dodano: 13.11.2016, 21:37 #135
No i sie ciesz chłopie masz 75 cali full hd to i tak wrażenia z rozrywki masz lepsze niż niż Ci co mają jakieś tam 50 cali 4k...powiem więcej też zamierzam kupić 75 cali full hd byleby z 3d bo to dla mnie priorytet do oglądania filmów a PRO kupie jak będzie białe i ps vr będzie z tego korzystać w jakiś sensowny sposób
Poziom: 45
REP.: 7569
martrix79 dodano: 12.11.2016, 21:41 #136
A ja dalej czekam na Nintendo Switch... :P
Poziom: 35
REP.: 141
kptmack dodano: 12.11.2016, 21:57 #137
Grucha promuje playstation. Playstation Polska płaci za dobrą recenzje sprzętu. Grucha ma za free prosiaczka w domu. Taka polityka pany!
Ukryj odpowiedzi (3)
Niczego mi nie braknie
Poziom: 73
REP.: 43020
Cherubinek do kptmack dodano: 13.11.2016, 05:30 #138
Ja słyszałem, że dostał nowa mazdę infinity i wczasy na Mauritiusie, a do tego plusa na cały rok za darmo :-P
In my restless dreams i see that town...
Poziom: 87
REP.: 13520
Carnage do kptmack dodano: 13.11.2016, 20:18 #139
Na jego miejscu robiłbyś to samo :P
Poziom: 35
REP.: 141
kptmack do Carnage dodano: 13.11.2016, 22:13 #140
No raczej. Tylko mówię, jak jest. Nawet w ppe
Poziom: 24
REP.: 175
Aquan dodano: 12.11.2016, 22:10 #141
Pecetowcom zawsze obrywało się od konsolowców, że grają dla grafiki a nie gameplayu i że konsolowcy mają lepsze priorytety, a teraz, kiedy konsole zaczynają być podzielone na różne wersje sprzętowe to prawie nikt z konsolowców o tym nie pamięta i chwali nowy hardware z tymi samymi grami :) Tak tylko przypominam, nie żeby mnie to przeszkadzało bo takie flame wars nigdy nie były dla mnie niczym poważnym. Poczekam sobie na PS5 chyba, że na PS4 Pro wyjdzie coś ekskluzywnego, czego nie będzie na PS4. Peace! :)
Ukryj odpowiedzi (1)
Poziom: 37
REP.: -551
Kieresh do Aquan dodano: 12.11.2016, 22:14 #142
amen
wtttt [89.66.***.***] dodano: 12.11.2016, 22:53 #143
Może by ktoś napisał dla odmiany przydatne informacje, np. ile ms różnicy jest w opoźnieniu przy podłączeniu kablowym nowego pada
Poziom: 26
REP.: 16
PITMAT-ZONE dodano: 12.11.2016, 23:12 #144
Kupiłem PS4 PRO i Samsung UE40KU6400 i PRO pokazuje Pazur z tym tv Poezja
Ukryj odpowiedzi (3)
Poziom: 37
REP.: -551
Kieresh do PITMAT-ZONE dodano: 12.11.2016, 23:31 #145
tya....na tej szmelcowej 60hz matrycy bez premium hdr napewno.....
Poziom: 29
REP.: 655
Hasszz do Kieresh dodano: 13.11.2016, 04:17 #146
A ile maxymalnie wyciagaja gry na konsolach?
Hmm 60? ;)
Chyba ze jestes z tych ktorzy nabieraja sie na magiczne i wspaniale 500hz
Poziom: 26
REP.: 16
PITMAT-ZONE do Kieresh dodano: 13.11.2016, 10:28 #147
Do ciebie szmelc a do mnie odwrotnie i tyle czemu Digital Foundry na nim testuje też gry
Poziom: 17
REP.: 432
Thorin dodano: 12.11.2016, 23:17 #148
Cholera jakie to brzydkie... Design PS3 Slim (nie superslim) przy tym to dzieło sztuki.
Poziom: 17
REP.: 432
Thorin dodano: 12.11.2016, 23:20 #149
Czekam na Scorpio. Natywne 4K i TV 4K biere w przyszłym roku. XONESO rozwali system.
Ukryj odpowiedzi (20)
Poziom: 37
REP.: -551
Kieresh do Thorin dodano: 12.11.2016, 23:29 #150
x1 sprzedalem bo na to zadnych gier nie bylo dobrych.....lepsze gpu tego nie zmieni
Poziom: 46
REP.: 4940
Sephiroth-Oni do Kieresh dodano: 12.11.2016, 23:49 #151
nie do konca, X1 warto miec dla RYSE Son of Rome i Ori, moze nie za duzo ale te exy sa naprawde swietne
hehehehehehehe [5.172.***.***] do Sephiroth-Oni dodano: 12.11.2016, 23:50 #152
To nie są żadne exy bo wyszły też na pc.
Poziom: 41
REP.: 112
jaco86 do Sephiroth-Oni dodano: 13.11.2016, 00:15 #153
takiej płycizny już dawno nie czytałem.. dno,muł i wodorosty
The Dork Knight
Poziom: 40
REP.: 13320
Kopah do Sephiroth-Oni dodano: 13.11.2016, 00:17 #154
Nie wiem jak Ori, ale Ryse Son of Rome jest dosłownie tym samym dla Xboxa One, czym The Order 1886 był dla PS4 - zwykłym pokazem jaką grafikę można wykrzesać z tego sprzętu :P Obie gry według mnie były bardzo fajne, ale nie urywały dupy i raczej zapadną w pamięć większości ludzi jako zwykłe benchmarki.
Poziom: 46
REP.: 4940
Sephiroth-Oni do Kopah dodano: 13.11.2016, 00:49 #155
wiadomo, ze kazdy ma inny gust i dżentelmeni o gustach nie dyskutują :-) ale RYSE bede bronił do ostatniej kropli krwi, kocham Xbox One za mozliwosc przezycia tej przygody, moze dlatego ze bardzo lubie imperium rzymskie, legionistów ktorzy walczyli z "barbarzyncami", walki gladiatorów na arenach, hektolitry krwi przy tym przelewane bo gra jest bardzo krwawa i ogolnie czuc moc ciosow, a klimat zalał mi całkowicie mózg soczystą krwią.
co do The Order to klimat tez mną zawładnął bo rycerze z napojem regeneracyjnym ze święgego grala i walka z wampirami to jest klimat co mnie jara i tez polecam ta gre z czystym sumieniem Edytowano 1 raz. Ostatnio: 13.11.2016, 00:55
Poziom: 40
REP.: 2410
m4tekt do Kieresh dodano: 13.11.2016, 04:25 #156
Ale chwalisz się czy się żalisz? to jest pokój pełen ludzi których interesuje co zrobiłeś ze swoja konsolą.
Poziom: 37
REP.: -551
Kieresh do Sephiroth-Oni dodano: 13.11.2016, 09:20 #157
serio!? ryse? ori!?!?!? juz jakbys powiedzial dead rising 3 to bym przezyl.....
Poziom: 40
REP.: 2410
m4tekt do Kieresh dodano: 13.11.2016, 11:35 #158
Ryse byl ekstra a to, że się tobie nie podoba to nie znaczy że wszystkim.
Gracz [5.172.***.***] do Sephiroth-Oni dodano: 13.11.2016, 12:38 #159

Sephiroth-Oni napisał:

nie do konca, X1 warto miec dla RYSE Son of Rome i Ori, moze nie za duzo ale te exy sa naprawde swietne


Przeszedłem je na pc, więc to nie są exy, skoro wyszły na dwie platformy.
Gracz [5.172.***.***] do m4tekt dodano: 13.11.2016, 12:40 #160
Nie był extra, co potwierdziły oceny i opinie większości graczy. Był ładnie wyglądającym benchmarkiem samograjem.
Poziom: 17
REP.: 432
Thorin do dodano: 13.11.2016, 16:12 #161
Kogoś musiał sprzedać skoro jest frajerem ;)
Poziom: 37
REP.: 4961
Xmachine do Gracz dodano: 13.11.2016, 20:25 #162
Powtarzasz się i...
To są exy konsolowe bo na innej konsoli nie zagrasz.
I nie kłam nie ograłeś tych gier bo twój kalkulator nie ciągnie nawet elite.
Hahaha :D Edytowano 1 raz. Ostatnio: 13.11.2016, 20:29
Gracz [5.172.***.***] do Xmachine dodano: 13.11.2016, 20:30 #163
A co, może nie mam racji? Nie można nazwać exem gry, która wyszła na dwie platformy.
Gracz [5.172.***.***] do Xmachine dodano: 13.11.2016, 20:31 #164
Nie ma czegoś takiego. Albo coś wyszło tylko na jedną platformę i wtedy jest exem, albo wyszło na dwie lub więcej i jest multiplatformą. Nie twórz nowych definicji, od zawsze exclusive odnosił się tylko i wyłącznie do gry, która ukazała się tylko na jeden sprzęt.
Poziom: 40
REP.: 2410
m4tekt do Gracz dodano: 13.11.2016, 21:44 #165
Te same oceny również były wysokie dla np. Journey a dla mnie była to lipa na maksymalną ocenę 4. Nigdy nie sugeruję się ocenami i nie podaje ich jako argument ;]
Gracz [5.172.***.***] do m4tekt dodano: 13.11.2016, 23:31 #166
Zgadzam się, Journey jak i reszta gier tego studia - Flow i Flower to były crapy niemiłosierne bez gameplayu. Właściwie nie można tego syfu nawet nazwać grą, tylko jakimś interaktywnymi animacjami. Kompletnie nie rozumiem za co te wysokie oceny.
Poziom: 37
REP.: 4961
Xmachine do Gracz dodano: 14.11.2016, 11:43 #167
Nowe definicje zawsze się tworzy gdy zachodzi potrzeba określenia jakiegoś zjawiska, tak było z "exem" a teraz mamy również pojęcie exa konsolowego.
I nie ja je stworzyłem tylko ogromna firma jaką jest Microsoft.
Gracz [5.172.***.***] do Xmachine dodano: 14.11.2016, 11:55 #168
To zwyczajny bełkot marketingowy kolego.
Poziom: 15
REP.: 93
AlienPL dodano: 12.11.2016, 23:39 #169
Ja tam sobie dziś kupiłem Pro na ostatnią chwilę przed zamknięciem sklepu,a co tam:-) ale otworze jutro bo do roboty musiałem pociskac :-P Zamienić muszę dyski na 2Tb ze zwykłej PS4,sama zamiana nic nie da? Trzeba formacik zapodac Panowie i Panie? B-) Edytowano 3 razy. Ostatnio: 12.11.2016, 23:42
Ukryj odpowiedzi (2)
Poziom: 41
REP.: 324
polo1920 do AlienPL dodano: 13.11.2016, 00:15 #170
Formacik to za mało trzeba firmware od nowa zainstalować :)
Poziom: 15
REP.: 93
AlienPL do polo1920 dodano: 13.11.2016, 00:46 #171
Dzięki Mistrzu :-)
Oko za Oko
Poziom: 57
REP.: 8865
Big Jack dodano: 12.11.2016, 23:48 #172
Ja swojego prosiaka biorę dopiero w styczniu. Do tego czasu powinny być jakieś fajne bundle z grą :)
Ukryj odpowiedzi (6)
Poziom: 38
REP.: 266
piotr8642 do Big Jack dodano: 13.11.2016, 02:21 #173

Big Jack napisał:

Ja swojego prosiaka biorę dopiero w styczniu. Do tego czasu powinny być jakieś fajne bundle z grą :)


Czyli jednak upgradzik w pecetowym stylu :D A za 3 lata kolejny :D Jak ten czas szybko leci...
Oko za Oko
Poziom: 57
REP.: 8865
Big Jack do piotr8642 dodano: 13.11.2016, 11:45 #174
Nowa konsola kosztuje 400 euro. Odjąć 230 euro bo za tyle sprzedałem stare ps4 wraz z 3 grami, ale zostawiając sobie kilka z nich. Daje nam to kwotę €170. Za sprzęt który pozwala grać w 4K są to śmieszne pieniądze. A PC to studnia bez dna która dostarcza więcej nerwów niż przyjemności.
Poziom: 38
REP.: 266
piotr8642 do Big Jack dodano: 13.11.2016, 13:45 #175

Big Jack napisał:

Daje nam to kwotę €170. Za sprzęt który pozwala grać w 4K są to śmieszne pieniądze. .


W czym pozwala grać? W jakim 4K?
W NATYWNYM 4K (bo o takie chodzi) we wszystkich grach to pozwala grać jedynie PC.
Wiec nie sugerujmy błędnie innym, że na PS4Pro można grać w 4K. Bo nie można, nie licząc gier popierdółek, leciwych remasterów i Fifek itp
W poważne gry AAA w natywnym 4K na PS4Pro nie pograsz., a zdaje sie o takie gry nam chodzi.
A co do nerwów, u mnie PC działa jak marzenie, ale pewnie dlatego że złożyłem go z głową. Ale rozumiem że jak ktoś sobie nie radzi z komputerami (znam takich np mój ojciec ), to wtedy dla takiej osoby lepsza konsola. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 13.11.2016, 13:45
Oko za Oko
Poziom: 57
REP.: 8865
Big Jack do piotr8642 dodano: 13.11.2016, 14:47 #176
A ten znowu bajki opowiada, że na PC 4k to standard. Na PC 90% graczy słyszało o 4k a większość ludzi nawet nie gra w FHD więc daruj sobie gloryfikowanie czegoś czego u was ma może ze 2% graczy na cały świecie a reszta lata jak barany i beczy, że 4k na PC to standard.
Złożenie sobie PC to nie problem. Problemem jest sam PC który jest mało wydajny do swoich możliwości a kosztuje jak 3 konsole a i tak zawsze coś nawala, nie współgra albo się wiesza itp itd.
Lubisz PC - super. Ja wolę konsole bo cena do osiągniec jest nieporównywalnie lepsza niż na PC. No i te gry na konsole które wykonaniem i jakością biją gry PC-towe o lata świetlne. Jest wiele gier z poprzedniej jak i obecnej generacji które wyglądają o wiele lepiej niż nie jedna gra na PC.
Poziom: 38
REP.: 266
piotr8642 do Big Jack dodano: 13.11.2016, 15:19 #177
Ale nie irytuj sie tak bo zaczynasz gubić wątek rozmowy i wymyślać swoje frazeski że pecetowcy latają jak barany i beczą , że 4K na PC to standard. Zaden pecetowiec nie lata i tak nie twierdzi. To tylko ty sobie wymyślasz takie historyjki i pożniej je opowiadasz na innych serwisach.
Tak samo jak latałeś i opowiadałeś wymyślone przez siebie frazesy że niby rzekomo pecetowcy twierdzili że gtx970 wystarczy im na całą generacje PS4 do grania w 60fps. A tymczasem nikt oprócz ciebie takich głupot nie twierdził.
Jedyne co, to tacy jak ty latali po forach i zawsze twierdzili że na PS4 beda grali tak długo jak na PS3 , bo konsole kupuje się na lata. A tu prosze, Sony zrobiło cie w balona i po ponad dwóch latach musisz grzecznie robić upgradzik konsoli w stylu pecetowym wmawiając sobie głupoty że niby 170euro to śmiech nie pieniądze. Prosze jak szybko światopogląd ci się odwrócił...Także teraz tacy jak ty grzecznie jak barany wykładają kase na nową konsole żeby nie grać w gorsze graficznie gry niż mieli na swojej do niedawna "konsoli na lata"
A co do PC który według ciebie niby jest mało wydajny do swoich możliwości...
http://ithar(...)9-7.html
Prosze, pececik na nieduże pieniądze, rozwalający twoją konsole.

PS
I najgłupszy argument z ust gościa szpanującego i podającego cene konsol w "ojro" jakoby dając do zrozumienia że on za granica siedzi...
"Lubisz PC - super. Ja wolę konsole bo cena do osiągniec jest nieporównywalnie lepsza niż na PC"

To w takim razie smartfony jakie lubisz ? Telefunken, Myphone? Przecież cena do osiagnieć nieporównywalnie lepsza :D Edytowano 3 razy. Ostatnio: 13.11.2016, 15:20
Oko za Oko
Poziom: 57
REP.: 8865
Big Jack do piotr8642 dodano: 13.11.2016, 19:41 #178
Chlopie ja ci udowadniam, ze Twoje arumenty sa bezsensu bo w kazdym poscie do mnie przyczepiasz sie do 4K a rzeczywistosc mowi co innego - PCtowcy graja w rodzielczosci jak z laptopow a nie w 4K.

Zarzucasz mi latanie po forach i zarzucanie, ze ktos twierdzil, ze gtx 970 starczy na cala generacje. Pokaz mi to, podaj linka gdzie niby tak robilem.

Sony zrobilo mnie w balona ?? w jaki sposob ?? Oferujac mi dobrowolne przejscie na nowa konsole ? Zmusza mnie ktos zebym to kupil ?? Mam mozliwosc kupic to kupie, nie chce to nie kupie. Wolny rynek kolego.
Moja stara PS4 miala prawie 2 lata, byla po gwarancji oraz sam ja otwieralem zeby ja wyczyscic.
Pojawila sie okazja to sprzedalem i kupie Pro. Mogl bym siedziec na niej kolejne 3 lata i nie bylo by nic zlego w tym wiec konsole nadal sa na lata, ale najzwyczajniej w swiecie oplaca mi spe przejscie na Pro bo za 170 euro (tylko sie nie denerwuj) moge miec sprzet ktory oferuje sporo do tego jest na gwarancji, funkel nowka !

Cytat:

I najgłupszy argument z ust gościa szpanującego i podającego cene konsol w "ojro" jakoby dając do zrozumienia że on za granica siedzi...


Boli cie to ?? zupelnie nie rozumiem czepialstwa sie tego.
Tak podaje ceny w euro, bo mieszkam w kraju w ktorym ono obowiazuje, ale jesli wolisz to moge przeliczyc Ci na zlotowki. Moze poczujesz sie lepiej. Chyba, ze z zazdrosci nie mozesz przejsc obok faktu, ze tak tanio mozna kupic coz za granica .
Jest na tym portalu sporo ludzi ktorzy siedza za granica i pisza co ile u nich kosztuje i podaja ceny w euro. Nigdy nie odebralem tego jako szpanowania bo niby czym ??ewidentnie masz jakis problem ze soba albo z ludzmi ktorzy maja inne zdanie od ciebie co w sumie potwierdzaja twoje posty i trucie mi tylka o swoim mocarnym i lepszym PC.
Swoja droga, bardzo dobrze