SKLEP

Portal PSX Extreme

SKLEP
8.5
Wojciech Gruszczyk 07.12.2016
5366V

The Last Guardian - recenzja gry

Jeszcze kilka lat temu wierzyłem w nadejście The Last Guardian. Od tych chwil minęło sporo czasu, a ja po drodze zwątpiłem w siłę japońskiego oddziału Sony. Jednak mityczna gra o małym chłopaku i wielkiej bestii w końcu zadebiutowała, a nawet wessała mnie przed ekran telewizora. Nie oczekiwałem za wiele, bo nawet nie sądziłem, że będę mógł napisać te słowa… Trico żyje i potrafi zauroczyć.

  • Platformy:  PS4 
  • Data premiery - Polska: 07.12.2016
  • Gatunek: Przygodowa, Akcja
  • Producent: genDESIGN
  • Wydawca: Sony Computer Entertainment
  • Napisy
  • od lat 12 przemoc

Fumito Ueda ma na swoim koncie zaledwie kilka gier, ale świat pamięta go głównie dzięki dwóm. W 2001 roku zagraliśmy w wyjątkowe Ico, by po zaledwie czterech latach rozkochać się w Shadow of the Colossus. Fani liczyli, że kolejny tytuł trafi na półki sklepowe za maksymalnie 5 lat, czyli w okolicach 2010 roku, jednak jak wiadomo trzecia pozycja tworzona wyłącznie dla Sony była dla Japończyka wielkim wyzwaniem. Pierwsze wzmianki o „nowym projekcie na PlayStation 3” pojawiły się już w 2007 roku, a na premierę musieliśmy zaczekać „odrobinę” dłużej.

Pomimo zdecydowanie zbyt mozolnie upływającego czasu projektowania, przeskoczeniu platformy, a nawet ogromnych zmianach dokonanych w naszej branży na przestrzeni ostatniej dekady, The Last Guardian jest grą, która nie utraciła swojego ducha. Jeśli graliście we wspominane akapit wcześniej Ico lub Shadow of the Colossus, to doskonale wiecie, jakie przyjemności przygotował Ueda.

Opowieść o chłopaku i niespodziewanym kompanie

Przez ostatnie lata naczytałem się sporo o The Last Guardian, ale nigdy specjalnie nie skupiałem się na fabule. Może to właśnie z tego powodu tak pozytywnie zareagowałem na chłopaka, który budzi się w ruinach, a obok znajduje się wielka bestia? Właśnie tak rozpoczyna się ta niemal 15 godzinna podróż, przez którą bohater odkrywa nie tylko informacje o swoim życiu, ale również bliżej poznaje nietypowego kompana. Nie będę jednak ukrywał, że początek nie należy do najmocniejszych opowieści w historii gier wideo. Tutaj akcja jest budowana bardzo spokojnie, czasami nawet zbyt ślamazarnie jak na współczesne realia, ale im dłużej odkrywamy świat, tym coraz to bardziej doceniamy przygotowaną przygodę.

W gruncie rzeczy naszym zadaniem jest wydostanie się z tego olbrzymiego miejsca. Bezimienny chłopak ma na początku nawet nadzieję, że już wykaraskał się z koszmaru, ale jest to dopiero początek jego nowej przyjaźni, bo właśnie relacja bohatera z Trico jest podstawą wydarzeń i rozgrywki, a zarazem obładowuje gracza toną najbardziej skrajnych emocji. W produkcji nie otrzymujemy na tacy streszczenia, nikt nie przedstawia wszystkich założeń opowieści, bo te kreujemy z przedstawionych fragmentów. Tajemniczość zachęca do gry.

W trakcie wędrówki na naszych oczach rodzi się prawdziwa przyjaźń, w której nie jesteśmy biernym widzem, a aktywnym uczestnikiem. To nie był tylko marketingowy bełkot kilku Japończyków, bo deweloperom udało się zaszczepić bestii kawał sztucznej inteligencji. Trico żywo reaguje na nasze dokonania, czasami nie przejmuje się bieganiem w kółko i szukaniem rozwiązania problemu, by po chwili uratować bohatera z opresji i zaatakować przeciwników. Przyjaźń rodzi się w nietypowej sytuacji, jest kilkukrotnie wystawiana na próbę, ale przez kilka ciekawych zwrotów akcji od początku do końca chciałem uczestniczyć w tych wydarzeniach.

Spełnione obietnice Japończyków

Jeszcze kilka lat temu Shuhei Yoshida zapowiadał, że The Last Guardian będzie połączeniem Ico oraz Shadow of the Colossus, bo deweloperzy czerpią garściami z tych produkcji. Po tych wszystkich latach w najśmielszych oczekiwaniach nie sądziłem, że szef Sony Worldwide Studios miał rację. Na pierwszy rzut oka pod względem rozgrywki nie można tutaj oczekiwać jakiejkolwiek rewolucji – naszym zadaniem jest przedzieranie się przez kolejne pomieszczenia, rozwiązywanie prostych zagadek logicznych, przekładanie dźwigni, przesuwanie elementów, czy też wspinanie się po linach. Proste? Jasne, ale długi proces powstawania gry sprawił, że tytuł oferuje na swój sposób unikalne w dzisiejszych czasach elementy – swobodę działania. W pozycji nie jesteśmy trzymani za rączkę, nikt nas nie zmusza do wykonywania danych czynności, na każdej ścianie nie widzimy migoczących i kolorowych elementów krzyczących „tak, idź tą drogą!”. Tutaj trzeba wszystko odkryć na własną rękę. I właśnie ten aspekt przypomniał mi odległe czasy, gdy deweloperzy nie ułatwiali wszystkiego.

W produkcji wielokrotnie trafiamy do ogromnej, pięknie prezentującej się lokacji i zabawa rozpoczyna się na dobre. Zawsze przed graczem ukryta jest jedna ścieżka prowadząca do kolejnej miejscówki, ale to od nas zależy, jak szybko ją odnajdziemy i jak sprawnie poradzimy sobie z dojściem z punktu A do punktu B. Dlatego istotną rolę odgrywa Trico, z którym od samego początku musimy współpracować. Wchodzenie na jego głowę i wskakiwanie do wyznaczonego celu to standard, który dość szybko musi wejść w krew wszystkim graczom, ale sytuacja komplikuje się dość prędko, gdy musimy korzystać z jego ogona lub najzwyczajniej zmusić go do wysłuchania naszych próśb. Bestia na początku niezbyt ochoczo współpracuje i można się ostro wkurzyć, gdy przez 20 minut szukamy wyjścia z sytuacji, a po prostu musieliśmy zaczekać na znudzonego życiem zwierzaka. Twórcy nie mówią graczowi, w jaki sposób stworzyć relację i wpływać na towarzysza, ale właśnie tego uczymy się podczas rozgrywki. Zażyłość tworzy się nie tylko na poziomie chłopak-towarzysz, a również na poziomie gracz-towarzysz.

Na naszej drodze spotykamy kilku przeciwników, którzy również ciekawie pozwalają umocnić więzi postaci – początkowo Trico zajmuje się oponentami, ale po kilku pierwszych etapach wrogowie stają się zbyt uciążliwi dla wielkiego przyjaciela i w konsekwencji do akcji musi wkroczyć chłopak. Trudno opisać jaką satysfakcję daje taka współpraca, gdy gracz odciąga choć jednego oponenta, później go przewraca, by po chwili do akcji wkraczył jego kompan. Na początku nie jest łatwo się zrozumieć, ale im dłużej spędzamy czas w The Last Guardian, tym lepiej poznajemy Trico, a Trico poznaje nas.

Bestia o wielkim sercu i ruiny pełne niespodzianek

Podczas opowieści w głównej mierze rozgrywka opiera się na współpracy z wielkim gryfem, choć na każdym kroku jesteśmy zaskakiwani. Od początku do końca natrafiamy na ciekawe rozwiązania, które pokazują ogromną dbałość o najmniejsze detale – tutaj dosłownie każda lokacja stawia przed graczem nowe wyzwania, dlatego gra nie nuży. Jeśli preferujecie spokojną, przemyślaną zabawę, będziecie doceniać każdy najmniejszy aspekt projektu, bo autorzy stawiają wszystko właśnie na tę jedną kartę. Obawiałem się na początku, że przygotowany świat nie będzie zachęcał do eksploracji, ale wygenerowane niepowtarzalne miejscówki na długo zapadną w pamięci wielu graczy. Sporym pozytywem jest dla mnie poziom trudności poszczególnych łamigłówek, bo choć nigdy nie miałem problemu z przedstawionym „problemem”, to wielokrotnie po ukończeniu poszczególnego etapu uśmiechnąłem się pod nosem, bo deweloperom udało się stworzyć bardzo spójną i satysfakcjonującą produkcję.

Od pierwszej do ostatniej minuty miałem wrażenie, że każda ściana, najmniejsze źdźbło trawy, przewieszony przez wielką salę metalowy łańcuch, czy też mała kałuża to przemyślany element produkcji, bo stworzone elementy wykorzystywane są podczas rozgrywki. To piękne móc obserwować tak dobrze skrojony projekt pod względem całokształtu twórczości, bo człowiek ma świadomość, że gra nie była tworzona na kolanie, a Japończycy przez te lata faktycznie rozwijali pozycję i starali się wypełnić z góry założony plan. Również Trico jest owocem wieloletniej dłubaniny w kodzie, a nietrudno tę bestię polubić – jej animacja to prawdziwe mistrzostwo świata i często z przyjemnością po prostu obserwowałem jak zwierzak chodził, taplał się w wodzie, czy po prostu szukał jedzenia. To jak podchodzi, łaknie naszego poklepania po głowie lub po prostu narażając swoje życie ratuje nasz tyłek… Piękno w czystej postaci!   

A jak na PlayStation 4?

Opowieść poznałem na PlayStation 4 Pro, jednak w przypadku pierwszego modelu PlayStation 4 pojawia się dodatkowy problem – autorzy nie dopracowali płynności animacji i spadki fps-ów są odczuwalne w kilku istotnych miejscach. Ta niedogodność może wpłynąć na rozwiązywanie zagadek, w których musimy wykazać się zręcznością i dobrym opanowaniem umiejętności bohatera. 

Tak jak wspomniałem gra to bardzo spójna praca, która w dodatku od początku przytłacza zdumiewającą atmosferą. Wyjątkową rolę odgrywa udźwiękowienie – choć czasami słyszymy wyłącznie odgłosy chodzącego w oddali Trico, to w odpowiednim momencie rozbrzmiewa wyśmienity utwór, którego smakuje się z wielką przyjemnością. Autorzy w odpowiednim momencie potrafią zaoferować kilka mocnych brzmień, by po chwili przełamać je totalną ciszą – to szczególnie ciekawe doświadczenie, które ma istotne znaczenie dla całej gry. Klimat wyczuwalny ze wspomnianych projektów Uedy nadaje produkcji ciekawego charakteru, ale jednocześnie znany deweloper przeniósł do tytułu największe bolączki poprzedników. Wrogiem The Last Guardian jest kontrola bohatera oraz praca kamery – Japończycy od lat nie potrafią okiełznać swoich protagonistów, którzy w kluczowych momentach nie słuchają poleceń kontrolera i w konsekwencji zamiast radosnego okrzyku zadowolenia, w głowie wielu będzie kłębił się krzyk rozpaczy. Śmierć przez nieodpowiednią reakcję herosa boli bardzo mocno, bo błędy psują immersję i przyjemność z rozgrywki. Podobnym problemem okazuje się praca operatora kamery, który często nie potrafi skupić się na ważnych momentach, a zamiast tego prezentuje okolice lub na domiar złego szaleje i pokazuje wszystko jednocześnie.

Pod względem oprawy trudno rozkoszować się każdym przygotowanym miejscem, bo jesteśmy świadkami bardzo nierównej pozycji. Gra powstawała latami i w wielu miejscach tekstury przypominają końcówkę poprzedniej generacji. Z drugiej strony po chwili jesteśmy atakowani pięknym otoczeniem i zdumiewającymi ruinami... Nie mogę jednak złego słowa powiedzieć na temat optymalizacji, ale akurat miałem to szczęście, że całą opowieść poznałem na mocniejszej wersji PlayStation 4.

Tak, ta gra zadebiutowała

Fumito Ueda nie rewolucjonizuje branży, ale w końcu pozwala poznać swoją wielką opowieść. Mam nawet wrażenie, że w tym wypadku zdecydowanie za długie wyczekiwanie na grę ma pozytywny wydźwięk – przynajmniej możemy docenić jej „klasyczne” elementy, które jeszcze 9 lat temu były czymś zwyczajnym. Teraz cieszymy się, gdy deweloperzy nie trzymają nas za łapę, nie podświetlają każdego kamienia, nie wrzucają tony znajdziek, a po prostu oferują historię.

W The Last Guardian świat intryguje, opowieść ciekawi, relacja bohaterów ożywia rozgrywkę, ale te wszystkie przyjemności są często niszczone przez rdzeń projektu. Kolejny raz nie dopracowano podstaw, przede wszystkim skupiając się na wykreowaniu otoczki.

Czy w tej sytuacji było warto czekać? Zdecydowanie, bo w dzisiejszych czasach ze świecą szukać takich perełek. Może i nie jest to idealny przedstawiciel gatunku, czasami potrafi wkurzyć, to jednak oferuje niepowtarzalne doświadczenie. Dla samej relacji gracza i bohatera z Trico warto zainteresować się produkcją.  

Tagi:

Werdykt

Graliśmy na: PS4
  • + Szczątkowa, piękna i wciągająca opowieść
  • + Relacja bohaterów na wyjątkowym poziomie
  • + Gra cały czas zaskakuje
  • + Klasyczne rozwiązania sprawdzają się w każdym momencie
  • + Rozbudowane, wielopoziomowe i ciekawe lokacje
  • + Świat pełen tajemnic, które chce odkryć
  • - Kontrola bohatera często irytuje
  • - Kamerzysta alkoholik na detoksie
  • - Początek mimo wszystko nie powala
Wojciech Gruszczyk 9 lat czekania, 15 godzin rozgrywki, ale warto. Dla historii, bohaterów, współpracy i klasycznych rozwiązań. Od czasu do czasu można się wkurzyć na kontrolę lub kamerę, ale później przechodzimy kolejny etap i zabawa rozpoczyna się od początku.

Oceń recenzję

+ +47 -

Komentarze (167)

Aby dodać wątek musisz być zalogowany!
Ch*j z wami
Poziom: 72
REP.: 28579
Dżony dodano: 07.12.2016, 18:50 #1
Na co początek nie pozwala?
Pytam bo recenzje przeczytam później
Ukryj odpowiedzi (7)
Poziom: 35
REP.: 1074
smArky do Dżony dodano: 07.12.2016, 19:00 #2
Trico nie ma na początku żadnych mocy i nie może powalać przeciwników ;)
Poziom: 39
REP.: 2625
Ifikrates do Dżony dodano: 07.12.2016, 19:05 #3
Myślę, że dla Wojtka chodziło o to, że z The Last Guardian jest jak z dziewczyną: gdyby od początku pozwalała, to byś pomyślał, że jest łatwa.

Uwaga, SPOILER!
[Pokaż]

Edytowano 1 raz. Ostatnio: 07.12.2016, 19:17
Morte [31.0.***.***.145.220.235] do Dżony dodano: 07.12.2016, 19:46 #4

Dżony napisał:

Na co początek nie pozwala?
Pytam bo recenzje przeczytam później


Przeczytać recenzje to jakieś 3 minuty. Na to nie masz czasu ale pisać głupie komentarze to już masz czas. Brawo.
Poziom: 46
REP.: 4944
Sephiroth-Oni do Ifikrates dodano: 07.12.2016, 22:18 #5
bo jak dziewczyna na poczatku nie pozwala to jest duzy minus ;)
Poziom: 31
REP.: -1230
peksa do Ifikrates dodano: 08.12.2016, 10:01 #6

Ifikrates napisał:

Myślę, że dla Wojtka chodziło o to, że z The Last Guardian jest jak z dziewczyną: gdyby od początku pozwalała, to byś pomyślał, że jest łatwa.


Każda dziewczyna jest łatwa, tylko jak facet pierdoła to nie potrafi wykorzystać.

Sama gra prezentuje się według mojej oceny słabo. Graficznie to ICO z PS2 w wyższej rozdzielczości oraz kosmetycznych poprawkach. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 08.12.2016, 10:16
Poziom: 35
REP.: 285
Joker85 do peksa dodano: 08.12.2016, 16:47 #7
i jeszcze tnie na zwyklej Ps4,i tak wyglada slabiutko w dodatku przycina ,porazka ...
Poziom: 47
REP.: 3287
Wredny do Joker85 dodano: 10.12.2016, 01:49 #8
A i tak jest jedną z najlepszych gier, w jakie można na tej konsoli zagrać, ale zapomniałem - teraz liczą się przecież rozdziałki i fpsy... kogo świetna gra...
Kiedyś popełnie bloga...
Poziom: 65
REP.: 15605
lucjan dodano: 07.12.2016, 18:53 #9
Kuffa zagrałby...
Poziom: 57
REP.: 9360
bartolomeo23 dodano: 07.12.2016, 18:57 #10
Cieszy fakt że gra jest dość długa i działa płynnie.. Już mię mogę się doczekać aż wsiąkne w ten magiczny świat i spenetruje go swoimi zmysłami :)

PS4 dostało kolejnego mocnego exclusiva.
Ukryj odpowiedzi (11)
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do bartolomeo23 dodano: 07.12.2016, 19:28 #11
Płynnie na pro powinieneś dodać.
A autor artykułu powinien odjąć przynajmniej 1 punkt za słaby framerate i tekstury Edytowano 1 raz. Ostatnio: 07.12.2016, 19:29
Poziom: 57
REP.: 9360
bartolomeo23 do Xmachine dodano: 07.12.2016, 19:39 #12
Przecież ta gra działa płynnie.. Pozatym Wojtek grał na PRO więc dlaczego ma dać minus za coś czego nie uświadczył? Nie rozumiem :)

Tekstury nie są takie tragicznie gra poprostu jest nie równa graficznie jednak z pewnością ma swoje momenty gdzie wygląda epicko ;) wiem to bo to gra Twórców Ico i Shadow of the Collosus :)
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do bartolomeo23 dodano: 07.12.2016, 19:47 #13
Sprawdź co odpisałem Panu Wojtkowi
Poziom: 22
REP.: 34
Eradikator2016 do bartolomeo23 dodano: 07.12.2016, 23:40 #14
tak na pro bo na ps4 o płynności nie ma mowy niestety, a gra wyglada jak z przed 5-7 lat... Coś się twórcą chyba nie chciało robić wiecej albo maja małe umiejętności...
Left his life to tame the seas.
Poziom: 64
REP.: 15592
Roland Ninja do Xmachine dodano: 08.12.2016, 06:03 #15
To jest tytuł w którym nie patrzy się na grafikę, a przynajmniej nie spuszcza się nad tym że tu i tam jest słabsza tekstura. To gra od Team Ico któr charakteryzuje, specyficzny, syrowy design i artyzm ich produkcji. Cel całkowicie zamierzony. Tą grę się chłonie!

Zagraj w pakiet ICO & Shadow of the Colossuss - HD Colection, to zrozumiesz o cz gadam, rewelacyjne, ponadczasowe tytuły z oprawą która nie wyznaczała standardów, ale robiła swoje i o tym się pamięta.

The Last Guardian to kolejny nietuzinkowy hit, których potrzebuje ta generacja konsol "na szynach" w której każdy produkuje to samo!
wejdź na GraczOSTację i zagłosuj!
Poziom: 61
REP.: 23524
Tom19 do Eradikator2016 dodano: 08.12.2016, 10:41 #16
Tu raczej chodzi o źle zoptymalizowany silnik, nawet słyszałem, że futro Trico wymaga sporej mocy obliczeniowej, więc to nie chodź do końca o umiejętności zespołu tworzącego grę. Zresztą tak samo było z Ico na Ps2 - 25 kl/s..
Poziom: 19
REP.: 30
dobrychlopak do Xmachine dodano: 08.12.2016, 11:40 #17
no nie, od teraz nie jesteśmy podzieleni na Xa i PSa, ale nawet na PS4 i PS4pro...
recenzja bardzo dobra, aż mam ochotę zakupić PS4, ale (i tu możecie minusować) już wcześniej wspomniałem i zdania nie zmienię - czekałem latami na poprzedniej genereacji na premierę tej gry i dziś sorry Sony - back off
Poziom: 47
REP.: 3287
Wredny do dobrychlopak dodano: 10.12.2016, 01:54 #18
Czyli podejście z gatunku "na złość babci odmrożę sobie uszy"...
Właśnie ukończyłem tę niezwykłą przygodę i wiem, że na PS3 to nie mogło wyjść - po prostu algorytm zachowań Trico musi być zayebiście mocożerny i najwyraźniej nikt w ekipie nie chciał iść na żadne kompromisy i ustępstwa - dzięki temu dostaliśmy jedno z najbardziej żywych stworzeń w historii gier wideo, a ja jeszcze mam łzy w oczach po napisach końcowych...

Ale spoko, obrażaj się dalej - na własne życzenie pozbawiasz się tych magicznych doznań.
Poziom: 47
REP.: 3287
Wredny do Roland Ninja dodano: 10.12.2016, 01:57 #19
Kuźwa, Roland, zwykle Cię minusuję, bo straszne głupoty piszesz (przeważnie w obronie MGSa), ale teraz przemawia przez Ciebie mądrość wielu pokoleń konsolowych graczy :)

Dokładnie tak jak piszesz - takich gier ta generacja potrzebuje - właśnie ukończyłem i muszę umyć mordę, bo mi zaschnięte łzy przeorały policzki. Stary koń, 36 lat, a się poryczał przy "głupiej gierce"... Pokażcie mi inny tytuł, który potrafi tego dokonać.
Left his life to tame the seas.
Poziom: 64
REP.: 15592
Roland Ninja do Wredny dodano: 10.12.2016, 05:21 #20
Ja ryczałem na finale MGS4, pierwszy wtedy raz w życiu przy grze! Więc domyślasz się czym dla mnie jest ta seria. A pamiętasz końcówkę Shadow of the Colossus, ta bez silność, ta walka, ta beznadzieja bo wiesz że jakbyś się nie starał to nic nie zrobisz! Takie gry się pamięta, ktoś o artystycznej duszy jak ja czy widać i ty i wielu innych, takie tytuły właśnie chłoną, bardzo emocjonalnie. Bo gry to nie tylko gry, to coś więcej przynajmniej dla tych którym cebula z butów nie wystaje ;-)

P.S. Też piszesz bzdury, ale no offence ;-)
Poziom: 47
REP.: 3287
Wredny do Roland Ninja dodano: 10.12.2016, 11:00 #21
Nie no wiadomo - kiedyś takich doznań było więcej. Sam ryczałem po tym, jak Kojima zmusił mnie do zastrzelenia leżącej na polu białych lilii The Boss - oglądałem kręcącą się kamerę jakieś 10 minut, zanim w końcu poddałem się tej chamskiej zagrywce...

Red Dead Redemption czy The Last of Us również dostarczyły mi solidnej porcji wzruszeń, ale The Last Guardian to jednak inny ciężar gatunkowy, bo tu mamy zwierzaka, a jakoś ich krzywda/cierpienie robi na mnie dużo większe wrażenie niż ludzkie problemy.
Poziom: 29
REP.: 655
Hasszz dodano: 07.12.2016, 18:58 #22
W 95% przypadkow trafiam z ocena jaka gra dostanie od ppe

Nie wiem czym jest to spodowodowane, wiekszosc ocen wydaje sie zachowawcza tak zeby nie zrazic zarowno przeciwinikow danej gry jak i jej fanow.

Co do gry poczekam az stanieje bo do ogrania mam za duzo gier, czekalo sie tyle to jeszcze troche nie zaszkodzi :)
Poziom: 39
REP.: 2625
Ifikrates dodano: 07.12.2016, 18:59 #23
Kupię na bank, pytanie tylko kiedy :) Edytowano 1 raz. Ostatnio: 07.12.2016, 19:01
Poziom: 18
REP.: 68
Org dodano: 07.12.2016, 19:04 #24
Po tylu latach oczekiwania to byłby wstyd jakby dali ciała i wypuścili crapa. Taki mocno nadmuchany balon lubi strzelić prosto w twarz. Zagram to sie przekonam :)
welcome home, Ashen one
Poziom: 43
REP.: 7335
Milczek33 dodano: 07.12.2016, 19:06 #25
Ani słowa o kiepskiej optymalizacji na PS4-rozumiem, że nie bedzie już recenzji gier ogrywanych na zwykłym PS4?
Ukryj odpowiedzi (50)
Poziom: 59
REP.: 10595
Wojciech Gruszczyk do Milczek33 dodano: 07.12.2016, 19:09 #26
Ja akurat mam PS4 Pro, więc trudno mi wypowiedzieć się o jakości gier na zwykłym PS4.
welcome home, Ashen one
Poziom: 43
REP.: 7335
Milczek33 do Wojciech Gruszczyk dodano: 07.12.2016, 19:14 #27
Rozumiem...po części. Czytałem sporo recenzji i prawie każdy to wytyka jako minus. Baza użytkowników PS4 jest (tu strzelam) 10 krotnie większa niż PS4 Pro stąd moje pytanie. Czyli muszę czytać recenzje gdzie indziej. Smutek.
fortis Fortūna adiuvat
Poziom: 50
REP.: 7945
xGiaraNx do Wojciech Gruszczyk dodano: 07.12.2016, 19:15 #28
W stopce recki jest napisane, żę graliście na PS4 bez PRO... więc jak to jest ? Grałeś w redakcji (PS4) czy w domu (PS4PRO) Wojciechu ? Edytowano 1 raz. Ostatnio: 07.12.2016, 19:16
Poziom: 39
REP.: 2625
Ifikrates do xGiaraNx dodano: 07.12.2016, 19:19 #29
takie są minusy pracy w korpo, pracę trzeba zabierać do domu :/ Edytowano 1 raz. Ostatnio: 07.12.2016, 19:20
Poziom: 59
REP.: 10595
Wojciech Gruszczyk do xGiaraNx dodano: 07.12.2016, 19:20 #30
Nie mamy "filtra" PS4 Pro - to ta taka "ikonka", która pojawia się przy newsach/publicystyce/recenzjach. Dlatego wspominam w samym tekście - grałem na PS4 Pro.
Poziom: 59
REP.: 10595
Wojciech Gruszczyk do Milczek33 dodano: 07.12.2016, 19:22 #31
A widzisz.. To w sumie istotny problem. Muszę zbadać sprawę i ew. postaram się zagadać do znajomych dziennikarzy i zawsze wrzucę "dodatek", w którym wyjaśnię, jak gra działa na innej wersji PS4.

Dzięki za poradę!:)
fortis Fortūna adiuvat
Poziom: 50
REP.: 7945
xGiaraNx do Wojciech Gruszczyk dodano: 07.12.2016, 19:29 #32
Moim zdaniem wypada 'filtr' czy 'ikonke' PS4Pro stworzyć, żeby wszystko było czytelne i zauważalne na pierwszy rzut oka.

Pomyślcie o tym w redakcji, bo coś czuję, żę od premiery PS4Pro wszystkie gry na PS4 będziecie teraz recenzować na 'najnowszym' dziecku skośnych ... a mnie interesuje goła PS4, tak pewnie jak 90% użytkowników tutaj zalogowanych.
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do Wojciech Gruszczyk dodano: 07.12.2016, 19:32 #33
To jak już się dowiesz jak działa na zwykłym ps4 (wystarczy obczaić test digital foundry) to mam nadzieję że ocena zostanie zmniejszona ? Bo spadki framerate do 20fps w takiej grze to chyba jest minus prawda ? Edytowano 2 razy. Ostatnio: 07.12.2016, 19:34
Poziom: 59
REP.: 10595
Wojciech Gruszczyk do Milczek33 dodano: 07.12.2016, 19:33 #34
Możesz spojrzeć ponownie do tekstu - takie coś wystarczy? Akurat w przypadku tej pozycji wiem jak wygląda sytuacja (kumpel z Niemiec gra na zwykłym PS4 i widziałem porównanie DF).
Poziom: 59
REP.: 10595
Wojciech Gruszczyk do Xmachine dodano: 07.12.2016, 19:34 #35
Dlaczego mam zmniejszać ocenę grze przez problemy, których nie spotkałem przez całą opowieść? Edytowano 1 raz. Ostatnio: 07.12.2016, 19:34
Poziom: 59
REP.: 10595
Wojciech Gruszczyk do xGiaraNx dodano: 07.12.2016, 19:35 #36
Pomyślimy :)
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do Wojciech Gruszczyk dodano: 07.12.2016, 19:44 #37
Dlatego że słaby framerate wpływa na komfort gry i na doznania z niej płynące. A Pan jako redaktor portalu ppe.pl powinien przed wystawieniem oceny grze sprawdzić jak działa również na zwykłej ps4, którą posiada zdecydowana większość graczy, którzy w ten czy inny sposób będą się kierować Twoją recenzją przy podjęciu ewentualnej decyzji kupić/nie kupić ?
Żeby było jasne nie czepiam się na siłe i niczego nie żądam. Możesz nawet oceny nie zmieniać.
Ale taka informacja przynajmniej powinna się pojawić przy minusach.
Dziękuję za uwagę ;)
Edytowano 3 razy. Ostatnio: 07.12.2016, 19:48
hehe [5.172.***.***] do Xmachine dodano: 07.12.2016, 19:48 #38
Zabawne jest to jak starasz się wszelkimi sposobami zdyskredytować tego mocarnego exa SONY.
welcome home, Ashen one
Poziom: 43
REP.: 7335
Milczek33 do Wojciech Gruszczyk dodano: 07.12.2016, 19:54 #39
Tak. Wygląda spoko. Lubię czytać Twoje wypociny ale czy tylko ja odnoszę takie wrażenie, że oprócz Ciebie nikt inny nie recenzuje tutaj gier? Wiem, że Roger coś tam od czasu do czasu wrzuci ale większość i to tych dużych gier przypada Tobie. Szacun, że to ogarniasz w pojedynkę. Ja jakbym miał to robić zawodowo to chyba straciłbym zamiłowanie do grania.
Pozdrawiam
Poziom: 26
REP.: -21
xJArekX do Xmachine dodano: 07.12.2016, 19:59 #40
Jeśli te spadki nie będą sprawiały problemu osobie grającej na zwykłej PS4 to też ma wstawić jako minus. Sam po przejściu gry dopiero się dowiedziałem o tych całych spadkach a grało się przyjemnie. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 07.12.2016, 20:00
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do xJArekX dodano: 07.12.2016, 20:05 #41
Słuchaj nie biję tego akurat do Ciebie, ale jak jakaś gra na xbox ma 24fps to zaraz są setki komentów że nie da się grać i w ogóle naśmiewanie w stylu: że to cinematic experience. A jak gra na ps4 ma spadki do 20 fps to jest ok i nie wpływa na komfort gry i nikt nie widzi...
Ty może nie zauważyłeś i Tobie nie przeszkadza ale ktoś inny może być tym zdenerwowany.
Poziom: 34
REP.: 1504
Sepsek do Xmachine dodano: 07.12.2016, 20:10 #42
Zgadzam się w całej rozciągłości.
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do Sepsek dodano: 07.12.2016, 20:12 #43
No to gdzie plusy ja się pytam ? :D heh ;)
Poziom: 43
REP.: 4707
Gofer_ do Xmachine dodano: 07.12.2016, 20:14 #44
Z tego co mi wiadomo, framerate nie wpływa za bardzo na "doznania" jakie niesie ta gra, i jest to tytuł w pełni grywalny. Ale mnie np. nie kłują w oczy spadki do takich 25 FPSów (nie twierdzę że w TLG są takie spadki animacji tylko generalnie napisałem). Ale rozumiem że dla innych to może być problem nie do przeskoczenia.
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do Gofer_ dodano: 07.12.2016, 20:21 #45
Właśnie pół biedy jeszcze te 25 ale 20 to jest już odczuwalne.
A są tacy co odczuwają spadki z 30 do 27 :D ale to już są fantaści :D
mhm [5.172.***.***] do Xmachine dodano: 07.12.2016, 20:25 #46
Co sie martwisz, przecież ty i tak w to nie zagrasz.
Poziom: 36
REP.: 1991
Kiełbisi do Xmachine dodano: 07.12.2016, 20:30 #47
Śmieszne bo quantum za brak napisów dostał minus final fantasy nie! dostało się też za oprawę i za spadki a tu gra szarpie o 10 klatek prawie na każdym kroku sterowanie tragedia tekstury rodem z ps3 i problemu nie ma bo grane na pro a ja się pytam ilu jest posiadaczy zwykłej ps4 48 milionów! !!
Kiedyś popełnie bloga...
Poziom: 65
REP.: 15605
lucjan do Kiełbisi dodano: 07.12.2016, 20:41 #48
To fakt i mnie gra jeśli już dotyczyć będzie właśnie na slimce a tu widać że nie błyszczy pod względem technicznym.
Jeszcze bardziej martwi mnie Horizon na zwyklaku i też dlatego z ewentualnym zakupem Plejki wstrzymam się do premiery Horizon:Zero Down jak d radę pewnie wezmę jak nie odpuszczam Plejaka na dłuooo.
Poziom: 57
REP.: 9360
bartolomeo23 do lucjan dodano: 07.12.2016, 20:57 #49
Zawsze masz ps4pro ;) i wiesz że masz najlepsza z możliwych jakość i komfort..
Poziom: 35
REP.: 2854
Ghostoom do Wojciech Gruszczyk dodano: 07.12.2016, 21:17 #50
Dlatego Wojciechu że grałeś na PRO a nie zwykłej. Bądź obiektywny i tyle.
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do Kiełbisi dodano: 07.12.2016, 21:25 #51
Co poradzisz :/
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do mhm dodano: 07.12.2016, 21:32 #52
Wróciłeś spamerze internetowy ? :D

Z A L O G U J S I Ę !

:D a nie możesz ? Hahaha ! Edytowano 3 razy. Ostatnio: 07.12.2016, 21:43
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do hehe dodano: 07.12.2016, 21:40 #53
Nic nie mam do tej gry. Tylko do oceny strony technicznej.
Zresztą po co ja ci się tłumacze.
Tryb ignore mode on
Bye Edytowano 2 razy. Ostatnio: 07.12.2016, 21:44
Kiedyś popełnie bloga...
Poziom: 65
REP.: 15605
lucjan do bartolomeo23 dodano: 07.12.2016, 22:03 #54
Za plejkę w marcu dam nie więcej niż 900 złotych a więc Prosiaczek odpada bo większa kasa czeka na Skorpiona.
Poziom: 46
REP.: 256
Wulfen4 do Xmachine dodano: 07.12.2016, 22:19 #55

Xmachine napisał:

To jak już się dowiesz jak działa na zwykłym ps4 (wystarczy obczaić test digital foundry) to mam nadzieję że ocena zostanie zmniejszona ? Bo spadki framerate do 20fps w takiej grze to chyba jest minus prawda ?
Wiedzmin też miał spadki do 20 lub nawet mniej, ale IMO słusznie dostawał często oceny 10/10. Poza tym może niedługo wyjdzie patch. Edytowano 4 razy. Ostatnio: 07.12.2016, 22:22
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do Wulfen4 dodano: 07.12.2016, 22:28 #56
Może wyjdzie może nie tego nie wiesz ale to nie ważne.
Ja się nie domagam koniecznie obniżenia oceny ale uwaga o framerate na ps4 powinna się znaleźć w minusach.
Natomiast moim celem nie jest hejtowanie ps4, a raczej twórców gry bo robili ją tyle lat a nie dopracowali frameratu na ps4 ? Przecież grafika jest przeciętna i powinno to chulać na podstawce w betonowych 30fpsach
Tylko o to mi chodzi.
Poziom: 31
REP.: 1472
puzonyyx do Wulfen4 dodano: 07.12.2016, 23:08 #57
Wiedźmin miał znaczące spadki tylko w cutscenkach i we mgle na bagnach. Zresztą to nie ta skala, żeby je porównywać. Taka gierka powinna chodzić na PS4 bez najmniejszego chrupnięcia.

Co do recenzowania na Pro, to póki co nie ma to żadnego sensu. Większość ludzi tego nie ma i jeszcze jakiś czas będzie grać na zwykłej wersji. To tak jakbyście sobie kupili do redakcji kompa z bebechami za 10 tysiaków i świrowali pawiana, że Mafia3/Dishonored2 chodzą świetnie bez przycinki. Można, tylko po co?
Poziom: 41
REP.: -130
rafi0112 do Xmachine dodano: 07.12.2016, 23:24 #58
Komentarz ukryty [Pokaż]
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do rafi0112 dodano: 07.12.2016, 23:31 #59
Tak se tłumacz dalej :D
Poziom: 41
REP.: -130
rafi0112 do Xmachine dodano: 07.12.2016, 23:35 #60
A ty mój zielony przyjacielu szukaj dalej maści na ból dupinki ;-) Bo szczypie jak mróz pod nogami prawda?
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do rafi0112 dodano: 07.12.2016, 23:39 #61
Jak cholera :D
Poziom: 22
REP.: 34
Eradikator2016 do Wulfen4 dodano: 07.12.2016, 23:42 #62
W sumie racja z tym że widzmin miał problemy jedynie na ps4 co było zaznaczone przy wielu recenzjach a tutaj nie ma... na x1 chodziło w miare a na PC nie było problemów. W dodatku grafika tam jest bardzo dobra a tutaj mamy cos ala ps3....
Poziom: 46
REP.: 256
Wulfen4 do puzonyyx dodano: 07.12.2016, 23:59 #63

puzonyyx napisał:

Wiedźmin miał znaczące spadki tylko w cutscenkach i we mgle na bagnach. Zresztą to nie ta skala, żeby je porównywać. Taka gierka powinna chodzić na PS4 bez najmniejszego chrupnięcia.
wiedzmin mial spadki w wielu miejscach, w novigradzie, wszedzie gdzie padal deszcz, podczas rzucania czarow(szczegolnie igini). A poza tym grales chociaz w last guardian?
Poziom: 46
REP.: 256
Wulfen4 do Eradikator2016 dodano: 08.12.2016, 00:13 #64

Eradikator2016 napisał:

W sumie racja z tym że widzmin miał problemy jedynie na ps4 co było zaznaczone przy wielu recenzjach a tutaj nie ma... na x1 chodziło w miare a na PC nie było problemów. W dodatku grafika tam jest bardzo dobra a tutaj mamy cos ala ps3....
na xboxie wiedzmin tez mial spadki fps, no i nie zgadzam sie ze jest tutaj grafika jak z ps3. Gra ma specyficzny styl graficzny przez co moze sie wydawac ze nie jest to nic wymagajacego, ale zwroc uwage na zlozona architekture na otwartych przestrzeniach+real time oswietlenie i trico ze swoimi piórkami. Trudno byloby cos takiego zrobic na ps3 bez kompromisow. Edytowano 2 razy. Ostatnio: 08.12.2016, 00:16
fabiu [213.108.***.***] do Xmachine dodano: 08.12.2016, 00:18 #65
Niestety czasy sztywnego podziału na genereacje 5-7 lat minęły więc ocena nie powinna zostać zmniejszona
Poziom: 41
REP.: 523
jaszczurka23 do Xmachine dodano: 08.12.2016, 03:03 #66

Xmachine napisał:

Właśnie pół biedy jeszcze te 25 ale 20 to jest już odczuwalne.
A są tacy co odczuwają spadki z 30 do 27 :D ale to już są fantaści :D

Never ending story który to już raz? Te przypadłości konsoli i słabej optymalizacji na słabsza ps4 czuć co raz częściej parcie na PRO wersję i przyszłe gry też będą szły w tym kierunku co lepsze to PRO jest ułomne jak na standardy nawet skalowanego 4K(sub 4k natywne )konsola ma problemy z trzymaniem zakladanego fps w wyższej rozdzielczości niż 1080p a optymalizacja żeby utrzymać np 60 fps wiąże się z obniżeniem jakości detali itp przykładem jest tu choćby the last of Us Remastered z ostatnim patchem 1.08 tu samo Naughty Dog nawet nie pomoże bo hardwareu nie przeskoczy się, pro jest na siłę wepchniete na rynek
Poziom: 57
REP.: 9360
bartolomeo23 do lucjan dodano: 08.12.2016, 07:06 #67
To samo będzie z Scorpionem gry na zwykłym xboxie będą gubić klatki gdzie na Scorpion będzie plynniej :) a można już stwierdzić że ta konsola nie będzie kosztowała w okolicach 1600-1700zl a około 2500zł.. Sądząc po tym co M$ chce w swojej konsoli umieści..
Poziom: 22
REP.: 34
Eradikator2016 do Wulfen4 dodano: 08.12.2016, 08:23 #68
hmmm specyficzny rodzaj grafiki >>> czyli tak bedziemy okreslac teraz cos ze slaba archaiczna grafiką... zreszta tutaj nie grafika jest problemem ale bardzo słaba płynność na ps4 i bardzo słaba praca kamer co uderza juz przy pierwszych chwilach grania. Fakt nie gralem dlugo i nie zdarzylem sie wczuc jak pisalem a oceniam jedynie moje wrazenia od strony technicznej. Porównywanie tej gry do U4 czy Wiedzmina to totalne nieporozumienie. Te dwie ostatnie pozycje sa obowiazkowe ten tytuł tutaj mozna sobie spokojnie odpuscic jak stanieje lub naprawia to jakims patchem...
Poziom: 31
REP.: 1472
puzonyyx do Wulfen4 dodano: 08.12.2016, 09:41 #69

Wulfen4 napisał:

Gra ma specyficzny styl graficzny przez co moze sie wydawac ze nie jest to nic wymagajacego, ale zwroc uwage na zlozona architekture na otwartych przestrzeniach+real time oswietlenie i trico ze swoimi piórkami. Trudno byloby cos takiego zrobic na ps3 bez kompromisow.


Poważnie piszesz? Dało się zrobić na PS3 takie gry jak GTA V czy The Last of Us, a "specyficzna-archaiczna" grafika z Last Guardian wymaga PS4 Pro, żeby się nie krztusić?
Poziom: 7
REP.: -2
szurubur do Wojciech Gruszczyk dodano: 08.12.2016, 09:49 #70
No niestety, teraz to już nie tylko posiadacze PS4 muszą uważać na recenzje nowych produkcji ale i również posiadacze PS4 PRO. Recenzent niejako wprowadza w błąd czytającego a to z powodu faktu, że gra była testowana jak mniemam tylko i wyłącznie w opcji Full HD gdzie faktycznie gra śmiga, niestety 4K zostało całkowicie pominięte a tu już jest nie lepiej niż na zwykłym PS4. (a jakby nie patrzeć 4K jest docelowym targetem dla nowych konsumentów)
Poziom: 46
REP.: 256
Wulfen4 do jaszczurka23 dodano: 08.12.2016, 14:24 #71

jaszczurka23 napisał:

czuć co raz częściej parcie na PRO wersję i przyszłe gry też będą szły w tym kierunku
Przecież last guardian powstawał tyle lat że nie można zwalać brak optymalizacji na ps4 pro.

Cytat:

konsola ma problemy z trzymaniem zakladanego fps w wyższej rozdzielczości niż 1080p a optymalizacja żeby utrzymać np 60 fps wiąże się z obniżeniem jakości detali itp przykładem jest tu choćby the last of Us Remastered z ostatnim patchem 1.08
Jakie detale obniżono w the last of us? Edytowano 3 razy. Ostatnio: 08.12.2016, 14:34
Poziom: 46
REP.: 256
Wulfen4 do Eradikator2016 dodano: 08.12.2016, 14:58 #72
grafika nie jest słaba i archaiczna. Postać jest pociągnięta cel shadingiem przez co może się wydawać mało szczegółowa, widać to nawet na renderze
do tego wszystko lekko "przepalone" i wyprane z kolorów+lekka mgiełka-taki był zamysł twórców aby stworzyć odpowiedni klimat.
Zobacz sobie za to jak wykonany jest Trico a jak gryf z wiedzmina 3

http://cdn.s(...)ian2.jpg
https://i.yti(...)ault.jpg
https://gfyca(...)ryHeifer

nie mówiąc o animacji bo tutaj wiedzmin jest lata świetlne do tyłu za last guardianem.
Poziom: 22
REP.: 34
Eradikator2016 do Wulfen4 dodano: 08.12.2016, 18:21 #73
widze masz swoj swiat i swoje zabawki :P spoko pozdro
Poziom: 46
REP.: 256
Wulfen4 do Eradikator2016 dodano: 09.12.2016, 00:33 #74
no ale nawet w recenzji jest napisane: "Z drugiej strony po chwili jesteśmy atakowani pięknym otoczeniem i zdumiewającymi ruinami..."

Także słaba na pewno nie jest. Po prostu jako całość jest średnia.
Poziom: 23
REP.: 157
Escelade do Xmachine dodano: 09.12.2016, 13:50 #75
Heh,masz całkowitą rację. 40 mln ps4,gra prawie przez dekadę w produkcji....walić to jak wygląda,ale mogłaby działac stabilnie,czy to trudne ?sprzęt słaby?...bardziej lenistwo:).
Kurama [31.0.***.***] dodano: 07.12.2016, 19:09 #76
słaba recka jak zwykle i podnieta jak przy średnim finalu xv

najlepszy tekst "Nie mogę jednak złego słowa powiedzieć na temat optymalizacji, ale akurat miałem to szczęście, że całą opowieść poznałem na mocniejszej wersji PlayStation 4. "
Ukryj odpowiedzi (2)
Poziom: 30
REP.: -797
DżejmsBond007 do Kurama dodano: 07.12.2016, 19:58 #77
FInal XV średnie ?? pierw zagraj przybłędo a potem oceniaj....
Poziom: 59
REP.: 12238
Riddickq dodano: 07.12.2016, 19:16 #78

Cytat:

Kamerzysta alkoholik na detoksie


;D
Coś o mnie ;)
Poziom: 53
REP.: 16979
skalariX dodano: 07.12.2016, 19:16 #79
Do lutego powinni wydać chyba jakiegoś patcha na gołe PS4 z poprawą framerate, co? Oczywiście mam na myśli luty 2025 ;p
Poziom: 41
REP.: -1397
pawlo93 dodano: 07.12.2016, 19:17 #80
A grafika z rodu Ps3.
Ukryj odpowiedzi (1)
Poziom: 42
REP.: 1894
Mike Podolski do pawlo93 dodano: 07.12.2016, 19:40 #81
Grafika nie przeszkadza cieszyć się grą tylko dodaje przyjemności ale feametrate to juz inna sprawa
GROmadzimy się w piątki
Poziom: 86
REP.: 66009
Daaku dodano: 07.12.2016, 19:21 #82
Mnie najbardziej w TLG cieszy jedno: gra już wyszła. Po latach pracy, powrotów do wcześniejszych faz, ciszy w eterze i opóźniania premiery, studiu udało się ukończyć swój projekt i puścić go w świat. Teraz pozostaje tylko liczyć, że na podobną opowieść nie będziemy musieli czekać aż tak długo.
Poziom: 43
REP.: 4707
Gofer_ dodano: 07.12.2016, 19:29 #83
Final Fantasy XV i The Last Guardian, długo wyczekiwane gry (zapowiedziane jeszcze na PS3), wyszły niemalże w tym samym czasie, i nie zawiodły. :)
Życie bez muzyki byłoby pomyłką.
Poziom: 61
REP.: 25423
Maciej2801 dodano: 07.12.2016, 19:36 #84
Jak dla mnie gra cudo zawsze bezgranicznie kochałem ich gry i się nie zawiodłem 13/10 i znak jakości
Poziom: 30
REP.: 794
marek35 dodano: 07.12.2016, 19:37 #85
Ludzie nie narzekajcie juz tyle. Chceta to kupujcie,jak nie to nie. Wiadomo,że to jest inny nurt gier od tych standardowych dla mas. Tu nie ma strzelania,online i dlc. Kamera i spadki płynności to standard u Uedy i się nie dziwię ze i tu są. Na wynalazku z obecnych trendów w branży czyli Pro gra działa lepiej,na ps4 spadki podobno są norma. Sprawdzę juz za chwilę i raczej to zaakceptuje dużo szybciej niz ten wynalazek zwany Pro. No bo co następne? Wymiana podzespołów w "konsoli" ? Dziękuję za uwage.
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20536
Yabby dodano: 07.12.2016, 19:37 #86
Wojtku po raz kolejny szacunek za recenzję. Przez niektóre newsy pisane na kolanie uprzedziłem się do twoich tekstów. Zupełnie niepotrzebnie. Podobnie jak w przypadku recenzji FFXV. Kawał dobrej recenzji.

Ja w swoja kopię TLG nie odpakowuję bo gram w Finala. Jak będę męczył jednocześnie moje dwie najbardziej oczekiwane gry tego roku to obie na tym stracą.
Ukryj odpowiedzi (6)
Poziom: 43
REP.: 4707
Gofer_ do Yabby dodano: 07.12.2016, 19:52 #87
Jestem w Chapter 8 i zrobiłem właśnie ostatni dostępny na razie dungeon Costlemark Tower (chyba jedyny jaki mi został to ten sekretny). A jak ty sobie radzisz? Robię dosłownie wszystko co jest możliwe i dostępne przed pchnięciem fabuły do przodu. Chociaż huntów wszystkich nie dam rady zrobić (szkoda że nie można brać po kilka na raz... muszą to spachować). :D Edytowano 1 raz. Ostatnio: 07.12.2016, 19:53
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20536
Yabby do Gofer_ dodano: 07.12.2016, 20:08 #88
Po 17h postanowiłem zrobić coś więcej niż trzy zaliczone chaptery. Na budziku ponad 21 i zmierzam do Ramuha. Ja sobie przeplatam hunty z popierdółowatymi questami by nie wpaść w rutynę. Czuję że najwyższy czas iść z fabułą bo gram dziś siódmy dzień a summona to widziałem pół roku temu w demie jak odpaliłem wspomnianego gromowładnego.
Poziom: 43
REP.: 4707
Gofer_ do Yabby dodano: 07.12.2016, 20:11 #89
Do 8 Chaptera też tak robiłem, ale lubię "czyścić" mapę. Szkoda tylko że są takie warunki na to żeby pojawił się summon... o ile Ramuh dość często się pojawia, tak Titan jeszcze mi ani razu nie pomógł. :(
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20536
Yabby do Gofer_ dodano: 07.12.2016, 20:15 #90
Czyszczenie zawsze ale po ukończeniu gry. Historii jest tak mało że jak zacznę gonić za questami to zapomnę po co gram. Jakie warunki z tym Titanem bo nie wiem?
Poziom: 23
REP.: 79
Petrol do Yabby dodano: 07.12.2016, 20:15 #91
Mam to samo ;) The Last Guardian w folii czeka na skończenie fajnala ;)
Poziom: 43
REP.: 4707
Gofer_ do Yabby dodano: 07.12.2016, 20:24 #92
Duża, otwarta przestrzeń, ekipa padnięta a ty w stanie Danger. Ale mówię, jeszcze nigdy mi nie pomógł... raz miałem już nadzieję, ale wyskoczył i tak Ramuh... Ja właśnie czyszczę zawsze przed końcem.
Poziom: 39
REP.: 181
Binioll dodano: 07.12.2016, 19:41 #93
czekam na kuriera z edycją kolekcjonerską:):):)
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 61
REP.: 21797
BlondSpaceBoro dodano: 07.12.2016, 19:42 #94
Zazdroszczę wszystkim posiadaczom tej gry.
Miłej zabawy, niedługo i ja sięgnę :)
Gracz [5.172.***.***] dodano: 07.12.2016, 19:46 #95
Ludzie kupujcie to arcydzieło, żeby takich pięknych produkcji powstawało więcej.
Ukryj odpowiedzi (11)
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do Gracz dodano: 07.12.2016, 21:28 #96
Ić stąt sprzedawco sony :D
Poziom: 12
REP.: 28
M$ do Xmachine dodano: 07.12.2016, 23:39 #97
Chyba nie masz w co grać na tym Xboxie jak 24/7 komentujesz newsy dotyczące PS4 :]
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do M$ dodano: 07.12.2016, 23:41 #98
A ty specjalnie założyłeś nowe konto żeby mi o tym powiedzieć ? :D Edytowano 1 raz. Ostatnio: 07.12.2016, 23:41
Poziom: 12
REP.: 28
M$ do Xmachine dodano: 07.12.2016, 23:44 #99
Od dzisiaj będę Twoim nowym trolem :]
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do M$ dodano: 07.12.2016, 23:46 #100
Fajnie :D
Poziom: 12
REP.: 28
M$ do Xmachine dodano: 07.12.2016, 23:50 #101
Nie ale powiedz szczerze, jeśli Cię zupełnie nie interesuje zakup PS-a to poco się wypowiadasz w prawie każdym newsie o "nie twojej bajce"??? Jeśli nie jest to przysłowiowy "ból dupy"

Edytowano 1 raz. Ostatnio: 07.12.2016, 23:50
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do M$ dodano: 08.12.2016, 00:00 #102
Ale o co ci chodzi ? Bo zależy jaki temat masz na myśli ? Jeśli ten to po prostu chodziło mi o pewne braki w recenzji a których zwykle nie brakuje jak chodzi o inne gry.
Dlaczego prawie cały dzień dzisiaj ? Bo gram głównie w weekendy a wciągu tygodnia pilnuje swojego dzieciaka wieczorami.
Taki mam układ ze swoja kobietą.
A w dzień w robocie nudy, po robocie kobieta oglądała seriale a ja sobie na necie siedziałem przy okazji komentując to i owo, potem oglądałem mecz i też komóreczka w ręku i pisze sobie na ppe.pl dalej bo mnie bawią niektóre wesołe rozmówki.
A zakupu ps4 w przyszłości jako drugiej konsoli wcale nie wykluczam bez względu na to czy mi wierzysz vzy nie.
A teraz idę już poważnie spać i życzę Ci miłej nocy mój trolu :D dobranoc.
Edytowano 2 razy. Ostatnio: 08.12.2016, 00:03
Poziom: 12
REP.: 28
M$ do Xmachine dodano: 08.12.2016, 09:53 #103
Kup sobie PS4 i będziesz spokojniejszy, a nie w każdym komentarzu starasz się dowalić Sony. Mam XO aktualnie i nie jest to zła konsola, a co do gier to powiem tak. Gry EA, które tak lubisz to porównałbym to do fast foodu, smakuje, nawet się najesz ale są "puste" bez głębi, bez przekazu. Na PS4 masz gry, które są czymś więcej, gra się w nie jak czytając dobrą książkę. Edytowano 4 razy. Ostatnio: 08.12.2016, 09:56
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do M$ dodano: 08.12.2016, 10:36 #104
zmartwię Cie, nie jesteś trolem :D, bo potrafisz rzeczowo i spokojnie prowadzić dyskusję.
Twoje argumenty są jak najbardziej ok.
Ale ja lubię fast food co poradzić ;)

Mam tylko jedną uwagę: na prawdę nie staram się dowalić Sony za wszelką cenę. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 08.12.2016, 10:37
Poziom: 12
REP.: 28
M$ do Xmachine dodano: 08.12.2016, 14:28 #105
Może nie za wszelką cenę ale taką małą szpileczką kujesz :] Też jestem starszy, ale czytając Twoje komentarze aż postanowiłem założyć konto. Bo to nie jest tak, że MS jest dla graczy dobry - oni nie mają innego wyboru. Przypomnij sobie:
-kto chciał nas pozbawić gier używanych?
-wymagane stałe połączenie z internetem?
-kto przez kilkanaście miesięcy/ kilka lat - nie miał żadnej odpowiedzi na gry z Plusa?
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do M$ dodano: 08.12.2016, 14:42 #106
"Może nie za wszelką cenę ale taką małą szpileczką kujesz :]"

Już taki ze mnie zimny drań ;)

"czytając Twoje komentarze aż postanowiłem założyć konto"

bardzo mi to schlebia, DZIĘKUJĘ ! :D

co do reszty masz rację, MS jest ZŁY ! :D
do tego stopnia, że przez pierwszy rok po premierze XONE w ramach protestu go nie kupiłem, tylko czekałem aż zmądrzeją.
XONE posiadam dopiero od nieco ponad roku.

Fajnie mi się z Tobą gada, i nawet cieszę się że jest kolejna osoba na ppe.pl ale jedna mała prośba na koniec, nie zaśmiecajmy tu już bardziej bo to temat o Last Guardian, a nie o mnie ;)

Pozdrawiam Edytowano 1 raz. Ostatnio: 08.12.2016, 14:44
Poziom: 37
REP.: 2406
Bastek1 dodano: 07.12.2016, 19:48 #107
Nie czytam, kupię konsolę i grę to się wypowiem :)
Poziom: 42
REP.: 1083
Vicious dodano: 07.12.2016, 19:54 #108
Dziś rozpocząłem przygodę z Trico i na razie mogę powiedzieć tylko tyle, że sterowanie to jakieś nieporozumienie. Shadow of the Colossus przy tym prowadzi się jak baletnica. W przeciągu pierwszych dwóch godzin kilkukrotnie miałem ochotę jebnąć padem o ścianę. Kojarzę, że wielu dziennikarzy narzekało właśnie na sterowanie jeszcze przed premierą i rzeczywiście był ku temu powody. Jutro podejście numer dwa, bo póki co delikatnie odbiłem się jak od ściany.
Ukryj odpowiedzi (3)
The Last Guardian [81.190.***.***] do Vicious dodano: 07.12.2016, 20:04 #109
Nie zapominaj że ta gra ma 10 lat musisz być bardziej cierpliwy wtedy wszystko się uda.
Życie bez muzyki byłoby pomyłką.
Poziom: 61
REP.: 25423
Maciej2801 do Vicious dodano: 07.12.2016, 20:11 #110
Sterowanie jak z Ico. Obłożenie klawiszy identyczne, feeling ten sam.
Poziom: 42
REP.: 1083
Vicious do Maciej2801 dodano: 07.12.2016, 20:16 #111
W Ico przynajmniej analog nie działał zero-jedynkowo. Tutaj każde wychylenie gałki poza maksymalnym daje efekt żółwiego chodu, przez co płynne poruszanie się to mordęga. Mam szczerą nadzieję, że albo się przyzwyczaję, albo to poprawią jakoś w przyszłości. :)
Poziom: 27
REP.: 98
xbox.maniac86 dodano: 07.12.2016, 20:07 #112
Grałem 2h u kolegi na PS4 (zwykły model) dzisiaj.Kamera to PORAŻKA,DRAMAT,WSTYD .Framerate potrafi zlecieć na pysk,grafika końcówka PS 3 początek PS4.Muzyka piękna ,elementy ''skakania'' średnie.Po 2 h dałem sobie spokój.Poczekam aż stanieje. Edytowano 3 razy. Ostatnio: 07.12.2016, 20:10
Ukryj odpowiedzi (3)
hehe [5.172.***.***] do xbox.maniac86 dodano: 07.12.2016, 20:19 #113
Bardzo wiarygodna opinia, zwłaszcza patrząc na nick.
Poziom: 43
REP.: 4707
Gofer_ do xbox.maniac86 dodano: 07.12.2016, 20:21 #114
Z takim nickiem to nic dziwnego. :D

Uwaga, SPOILER!
[Pokaż]

Poziom: 42
REP.: 1091
alex_gawlas do xbox.maniac86 dodano: 08.12.2016, 17:09 #115
Jak spojrzę na God of War 3 czy The Last of Us które też był z końcówki ps3 to o grafikę w The Last Guardian jestem spokojny.
Poziom: 55
REP.: 11888
funnyluke dodano: 07.12.2016, 20:13 #116
Czyli jest porządna gra... nie ma hitu, ale przecież nikt takiego nie oczekiwał. To miała być przygoda, którą na długo się zapamięta... no i chyba to się udało producentom :D
Ukryj odpowiedzi (1)
mhm [5.172.***.***] do funnyluke dodano: 07.12.2016, 20:18 #117
Jest hit. Nawet te małe problemy techniczne nie zmienią faktu, że ta gra to arcydzieło.
NO FATE.ONLY THE POWER OF WILL.
Poziom: 63
REP.: 17218
ManoWar74 dodano: 07.12.2016, 20:18 #118
Trico miał przyjść do mnie dzisiaj w odwiedziny , ale gdzieś się zabłąkał i mam nadzieję że jutro to już na pewno odnajdzie drogę i sam się z nim pobawię:)
Ps4MR [77.253.***.***] dodano: 07.12.2016, 20:20 #119
Niestety, sam nie mam tak pozytywnych wrażeń po grze jak Wy... Grałem na standardowym PS4 (nie będę nabijał kieszeni Sony ich durnym planem na wydawanie półgeneracji...)

Po 1. Gra ladży jak cholera. To jest typ gier, w których oczekuje PŁYNNEJ kontroli nad postaci. A nie 20-25fpsów...
Po 2. Graficznie gra wypada kiepsko, to nie poziom PS4.
Po 3. Fabuła. Cholernie nudna, szczątkowa. A słowa szczątkowa i wciągająca się nie łączą.
Po 4. Praca kamery, ale o tym wspomniano.

Gra byłaby ok, gdyby to wszystko poprawiono. Bez tego jest to max 6.5-7 / 10 dla mnie.

Tak samo jak nie ogarniam zachwytów nad The Order, tak samo nie ogarniam ich tutaj. Nic ciekawego, bez większych innowacji. Nuda. Czekam na jakiegoś dobrego exa na PS4, bo od czasów Uncharted 4 nie mam w co grać... chyba na poważnie muszę przemyśleć zakup jakiejś dodatkowej konsoli.
Ukryj odpowiedzi (1)
Tix [46.134.***.***] do Ps4MR dodano: 07.12.2016, 22:57 #120
Co masz chłoptasiu na X1?! Ogrzewane Gyrosy i Forzy, a nowe marki słabe jak zeszłoroczna zima. Takie ReCore czy Quartu Break wieją nudą! Sam posiadam ta konsole i w chwili obecnej ni gram na niej. Jaka przyszłość X1?! Żadna.
wrrr [5.172.***.***] dodano: 07.12.2016, 20:24 #121
Czy zieloni muszą robić burdy pod recenzją każdej gry sony? Pogódźcie się, że na ps4 są super gry! I w dodatku exy!
Ukryj odpowiedzi (2)
Poziom: 37
REP.: 5054
Xmachine do wrrr dodano: 07.12.2016, 21:29 #122
Ić stąt sprzedawco sony
Poziom: 59
REP.: 5255
Adam11pl do Xmachine dodano: 08.12.2016, 08:32 #123
A ja mam PS4, a podpisuję się pod twoimi postami rękami i nogami. Mało tego, jestem podjarany The Last Guardian, ale chcę wiedzieć w recenzji o tak istotnej rzeczy jak framerate! To że gra jest wzruszająca i piękna, nie sprawia że techniczne błędy znikają.
Widzieliście kiedyś filmy studia Ghibli? Nie wydaje mi się że byłyby jeszcze lepsze, gdyby film rwał mi co chwilę.
FF VIII
Poziom: 42
REP.: 3311
kuku dodano: 07.12.2016, 20:45 #124
Dla fanów serii pozycja obowiązkowa i tym osobą gra sie napewno bardzo podoba :) Mi osobiście gra się bardzo podoba też bym dał ocene 8,5 Edytowano 1 raz. Ostatnio: 07.12.2016, 20:50
Poziom: 26
REP.: 604
Wilhelm'Sztelm dodano: 07.12.2016, 21:35 #125
Wychodzę Andżeliko, wsiadam w Tico, jadę po chłopaka i Trico ;)
The Last Guardian [81.190.***.***] dodano: 07.12.2016, 21:36 #126
Cały czas produkują te same kotlety Battlefield,Call of duty,Halo to się robi nudne szkoda że niema na PC i XBOX ONE :( Bo to bardzo ładna gra.
Poziom: 46
REP.: 4944
Sephiroth-Oni dodano: 07.12.2016, 22:24 #127
umarł król!
niech żyje król!
Go ahead, make my day!
Poziom: 76
REP.: 42130
montana dodano: 07.12.2016, 22:29 #128

Cytat:

Nie będę jednak ukrywał, że początek nie należy do najmocniejszych opowieści w historii gier wideo. Tutaj akcja jest budowana bardzo spokojnie(...)


Ciekaw jestem jak dzisiaj byłyby odebrane ICO czy Shadow of the Colossus gdyby wyszły premierowo w tych czasach? I nie mam tutaj na myśli oczywiście grafiki, a tempa czy specyfiki rozgrywki, bo to co było charyzmą i cechą charaktersytyczną np. dla 6 generacji, dzisiaj uważane jest za wadę i zarzut. I to jest smutne.
Ukryj odpowiedzi (2)
Left his life to tame the seas.
Poziom: 64
REP.: 15592
Roland Ninja do montana dodano: 08.12.2016, 06:05 #129
Święte słowa, święte słowa brachu...
Poziom: 52
REP.: 8172
lechu do montana dodano: 08.12.2016, 09:04 #130
To trochę jak współczesny film. Jak w przeciągu początkowych 15 minut nie ma morderstwa, bijatyki, wybuchu czy pościgu, znaczy że film jest nudny bądź co gorsza, zaliczany do "ambitnego" kina ;-) Edytowano 2 razy. Ostatnio: 08.12.2016, 09:05
Poziom: 59
REP.: 2610
CESARZ987655 dodano: 07.12.2016, 23:09 #131
Jakoś nie do końca mogę uwierzyć w to że ta gra miała w końcu premierę.
Ukryj odpowiedzi (1)
Poziom: 19
REP.: 30
dobrychlopak do CESARZ987655 dodano: 08.12.2016, 11:42 #132
ja też :)
Poziom: 22
REP.: 34
Eradikator2016 dodano: 07.12.2016, 23:46 #133
Grę co prawda testowałem jedynie coś koło 2 godzin ale moge powiedzieć że strona techniczna leży i to sie rzuca pierwsze w oczy.... Gra się tnie i wyglada bardzo słabo, po za technicznymi sprawami jest dosc dobrze ale zeby sie zachywcac to jeszcze daleko tej grze do u4 czy wieska.... bardzo daleko....
Ukryj odpowiedzi (2)
Poziom: 34
REP.: 621
Bushisan do Eradikator2016 dodano: 11.12.2016, 09:20 #134
To się zdziwisz jak na dłużej przysiądziesz
Poziom: 22
REP.: 34
Eradikator2016 do Bushisan dodano: 11.12.2016, 17:10 #135
Raczej nie bede sie przekonywał prędko... ale jesli ktoregos dnia bede sie bardzo nudzil to kto wie ;) zreszta wśród uzytkowników konsoli od sony ta gra ma raczej średnie oceny a grali dużo dłużej wiec mam nadzieje ze nie masz racji a na to wyglada... pozdrawiam
Poziom: 32
REP.: 919
MiloSlupsk dodano: 08.12.2016, 00:16 #136
Moim zdaniem ta gra nie zasługuje na ocenę wyższą niż 6-7/10. To oczywiście moja opinia, z którą nie każdy musi się zgadzać. Poza tym mam nieco inne przemyślenia niż Wojtek lecz ja gry całej nie przeszedłem.

Spędziłem z The Last Guardian około 4 godziny i raczej już więcej do niego nie wrócę. Dlaczego ?

* Juz po pierwszym zapoznaniu z Trico następuje nuuudaaa. Rozumiem iż tempo akcji budowane jest mozolnie ale tu kolejne godziny mijają na przeskakiwaniu z gzymsu na gzyms lub używaniu dźwigni w celu rozwiązywania zagadek, które nie są ani ciekawe ani nie powodowały we mnie chęci by otworzyć kolejne przejście dla Trico. Oprócz tego gra to symulator noszenia beczek :) bo nic ciekawszego się nie dzieje..

* Gra jest brzydka...Tekstury są straszne. Poza Trico, cała reszta jest okropna.. Do tego stopnia iż momentami zastanawiałem się czy mogę skoczyć na dany gzyms czy to płaska tekstura i spadnę w dół.. HDR nie zrobił na mnie żadnego wrażenia. Na "odkrytych" przestrzeniach, praktycznie większość tego co poza ruinami, po których się poruszamy otoczone jest "mgłą"... Cienie dupy nie urywają więc tu również - Lipa

* Kamera - jest okropna.. Każdy o tym pisze ale tylko osoba, która w to gra lub grała zdaje sobie sprawę jak mocno ten element jest skopany

* Sterowanie - ktoś chyba coś ćpał przypisując schemat sterowania pod dane przyciski. Ani wygodne ani użyteczne.

* Nie poczułem nostalgii, nie poczułem wielkiej przygody, nie poczułem poczucia tajemnicy. Poczułem się za to tak jak grałbym w Indyka z PS Plus. Przepraszam wszystkich fanów The Last Guardian ale takie odczucie prześladowało mnie przez te kilka godzin spędzonych z Trico i jego mniejszym kumplem.

Podsumowując - życzę miłej zabawy osobom, które znalazły w tej grze coś dla siebie. Ja nie widzę tu nic, co na dłuższą chwilę mogłoby przykuć moją uwagę i zgadzam się z ocenami dziennikarzy branżowych, którzy ocenili grę na 6/10 lub 7/10. W moim odczuciu to najbardziej realna i mająca związek ze stanem faktycznym ocena dla The Last Guardian. Edytowano 3 razy. Ostatnio: 08.12.2016, 00:30
Ukryj odpowiedzi (1)
Fajek [87.248.***.***] do MiloSlupsk dodano: 08.12.2016, 08:57 #137
Odnoszę wrażenie że ta gra jest nahajpowana i stąd takie a nie inne recenzje wystarczy spojrzeć na screeny to widać że to liga niżej od Ratcheta... Niedbało zrobione, animacja poniżej 30 fps co to w ogóle jest? Hype opadnie ludzie zapomną i za rok w plusie :)
Poziom: 42
REP.: 710
Patryk Galas dodano: 08.12.2016, 02:18 #138
Jedno zasadnicze pytanie - czy gra jest tak dobra jak
The Shadow of the Colossus i Ico ?
Ukryj odpowiedzi (1)
Poziom: 47
REP.: 3287
Wredny do Patryk Galas dodano: 10.12.2016, 02:12 #139

Patryk Galas napisał:

Jedno zasadnicze pytanie - czy gra jest tak dobra jak
The Shadow of the Colossus i Ico ?

Śmiem twierdzić, że jest lepsza... Właśnie ukończyłem i nie przypominam sobie, żebym przy którejś z tamtych się rozbeczał :)
The Last Guardian [81.190.***.***] dodano: 08.12.2016, 07:23 #140
Tą grę poznałem pierwszy raz na kanale Hyper potem zapomniałem myślałem że projekt przepadł a jak znów ją zobaczyłem bardzo piękne wspomnienia wróciły z czasów Hypera ta gra wszedł a na rynek wielkim hukiem i tak orzekam że będę stał wielkim murem za tą grą bo rozpaliła we mnie płomień wspomnień tak duży że nawet te błędy w tej grze przestały dla mnie istnieć nie wiem jak wy ludzie ale tak czy siak ja się ciesze że mimo tak długiego czasu ta gra wciąż błyszczy aż do dziś.
Poziom: 22
REP.: 88
cacodemon dodano: 08.12.2016, 07:40 #141
A "pójdzie" na PS3 z legendarną mocą Cella ?
The Last Guardian [81.190.***.***] dodano: 08.12.2016, 07:53 #142
Ta kampania trwa prawie 10 godzin nie no ta gra jest wspaniała aż brak słów:)))).
Poziom: 11
REP.: 0
Mateusz Miturski dodano: 08.12.2016, 10:16 #143
"Bezimienny chłopak ma na początku nawet nadzieję, że już wykaraskał się z koszmaru, ale jest to dopiero początek jego nowej przyjaźni, bo właśnie relacja bohatera z Trico jest podstawą wydarzeń i rozgrywki, a zarazem obładowuje gracza toną najbardziej skrajnych emocji."

Czy ktoś czyta chociaż raz te wasze recenzje przed opublikowaniem? Przecież tak sprzecznych sobie, wielokrotnie złożonych zdań to na teście Gimnazjalnym się nie zobaczy.
wejdź na GraczOSTację i zagłosuj!
Poziom: 61
REP.: 23524
Tom19 dodano: 08.12.2016, 10:36 #144
Mam ciekawe pytanie. Czy Trico pod względem sztucznej inteligencji przewyższa aliena z Obcy Izolacja? Jeśli chodzi o zwierzęta można dojść do wniosku, że lepiej twórcom wychodzi ai zwierzęcia niż ludzi...
Ukryj odpowiedzi (1)
Poziom: 47
REP.: 3287
Wredny do Tom19 dodano: 10.12.2016, 02:16 #145

Tom19 napisał:

Mam ciekawe pytanie. Czy Trico pod względem sztucznej inteligencji przewyższa aliena z Obcy Izolacja? Jeśli chodzi o zwierzęta można dojść do wniosku, że lepiej twórcom wychodzi ai zwierzęcia niż ludzi...

Zabawne, że o tym piszesz, ale też mi się od razu przypomniał Alien - co prawda tam chodziło o to, jak długo będzie podejrzliwy, kiedy skończy patrolować okolicę i ogólnie ciężko było rozgryźć jego trasę, w TLG chodzi o coś zupełnie innego - tak sugestywnie żywego stworzenia gry video jeszcze nie miały - zdecydowanie wyżej niż Alien.
Poziom: 51
REP.: 1709
mastafafik dodano: 08.12.2016, 12:54 #146
Gra świetna. Najbardziej podoba mnie się relacja między bohaterami i ten tajemniczy klimat.
Poziom: 46
REP.: 256
Wulfen4 dodano: 08.12.2016, 14:22 #147
. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 08.12.2016, 14:23
Poziom: 30
REP.: -270
bolek23 dodano: 08.12.2016, 14:51 #148
Recenzja na modlę No Men Sky. Średnia gierka (wręcz słaba), gdzie nie wypada dać słabej oceny ( bo lud tak chce co sprawia, że populizm się szerzy nie tylko w polityce ale też na forach). Dajcie tu HIV-a, niech On gierkę oceni. Zapewniam Was, że ocena będzie odzwierciedleniem pradziewego "odczucia"
Poziom: 41
REP.: 523
jaszczurka23 dodano: 08.12.2016, 15:36 #149

Wulfen4 napisał:

jaszczurka23 napisał:

czuć co raz częściej parcie na PRO wersję i przyszłe gry też będą szły w tym kierunku
Przecież last guardian powstawał tyle lat że nie można zwalać brak optymalizacji na ps4 pro.

Cytat:

konsola ma problemy z trzymaniem zakladanego fps w wyższej rozdzielczości niż 1080p a optymalizacja żeby utrzymać np 60 fps wiąże się z obniżeniem jakości detali itp przykładem jest tu choćby the last of Us Remastered z ostatnim patchem 1.08
Jakie detale obniżono w the last of us?


ogólne info i jeszcze trochę innych podobnych rzeczy
http://www.eurog(...)-ps4-pro

http://www.eurog(...)alizacje

wsłuchaj się w test DF od 2:10 minuta


w trybie obrazu 3840 x 2160 nazwane jako 4k w 30 FPS stałe, cienie są szczegółowo wygładzone itp jest git

ten sam film teraz od 2:35 minuta


w trybie obrazu 3200 x 1800 dalej nazywane jako natywne 4k * ( * sub natywne 4k pseudo 4k ze skalowaniem) w 60 FPS prawie stałych , tutaj cienie już nie są tak jak wyżej lepszej jakości pod nóż poszła rozdziałka i efekt jest widoczny na takich detalach i to widać nawet na yt kompresji ...

ogłądaj dalej 4:25 minuta


może w samej grze tak się to nie rzuca w oczy ale jednak wydajność jest ledwo na styk ale reklamowana przez samo Sony jako najwydajniejsza konsola itd ..no niestety jest to kompromis cena / jakość i DF już dużo wcześniej przed ukazaniem sie PRO miało przypuszczenia że sprzęt tej klasy nie ogarnie zakładanych 4k i 60 fps z wyższymi detalami itd a sporo niżej i w rzeczywistości tak jest główną przyczyną jest CPU o niskim taktowaniu , paradoksem jest że gry w 1080p z lepszymi efektami,hdr itp też nie potrafią utrzymać zakładanych 60 fps



Paradoksalnie TLOU w wersji na PRO w trybie 1080p,30 FPS ideał i w 60 FPS (bugi artefakty w grafice np w renderowanych cieniach) ) z High Quality Shadows 5:50 minuta




jest najładniejszą wersją porównując do wersji z ps3 ! dopiero na PROsiaku czyli 2 !!! generacje później dostała odpowiedniego dopalacza do grafiki ...innymi słowy konsolę zmodernizowaliśmy 2 razy żeby efekt był odpowiednio zadowalający względem orginału ps3

Wnioski samemu najlepiej wyciągnąć ...



Edytowano 9 razy. Ostatnio: 08.12.2016, 15:59
Poziom: 36
REP.: 256
M@zur dodano: 08.12.2016, 18:31 #150
Ciekawe czy będzie jak z innymi grami od Uedy, na początek 8/9 -/+ a po latach się zaczną pluć w brodę.
Poziom: 34
REP.: 931
Sandrama dodano: 08.12.2016, 20:17 #151
Pomimo wad, o których wszędzie piszą i ponoć żałosnej optymalizacji i tak kupię tą grę, trzeba tylko ograć FF XV, a jestem na samym początku ;p Ta gra to będzie dobra odskocznia od strzelanin, wybuchów i wszelakich wodotrysków ;d
Poziom: 45
REP.: 7748
martrix79 dodano: 08.12.2016, 22:20 #152
Dzięki za recenzję Wojtku.
Hmm... i właśnie z tymi spadkami płynności na zwykłej czwórce mam problem... W sumie czekali chyba z premierą tak długo, żeby narodziła się konsola, która będzie w stanie pociągnąć TLG :)
samhain [94.254.***.***] dodano: 08.12.2016, 23:09 #153
Na wstępie wszystkich witam, pozdrawiam i przepraszam.ale zaraz mnie c*uj strzeli.sterowanie jest tak spie*dolone jak w mało ktorej grze.chlopek albo sie skrada albo popie*dala sprintem,nie dzialaja przyciski,albo z opoznieniem.od pol godziny nie moge wyjac wloczni wbitej w Trico.9 lat czekania...
Poziom: 52
REP.: 3782
marcelo80 dodano: 09.12.2016, 14:56 #154
ja mam takie wrażenie że to taka wydmuszka, gdzie przykro jest napisać że to crap (a z tego co widziałem wszystko na to wskazuje). Oczywiście moja ocena jest z dupy, bo nie grałem (opieram się tylko na materiałach udostępnianych w necie). Edytowano 1 raz. Ostatnio: 09.12.2016, 14:56
Ukryj odpowiedzi (5)
Poziom: 47
REP.: 3287
Wredny do marcelo80 dodano: 10.12.2016, 02:20 #155
To zagraj, bo wydmuszki to wszystko inne, tylko nie The Last Guardian - cała dzisiejsza branża to bezduszne, ładnie umalowane skorupki, bez żadnej zawartości.

Tutaj mamy do czynienia z prawdziwą perełką jak na dzisiejsze czasy i przyszłym klasykiem, godnym postawienia w jednym rzędzie z poprzednimi dwoma tytułami Uedy - właśnie ukończyłem i zazdroszczę każdemu, kto ma tę przygodę jeszcze przed sobą - oby więcej takich "niedopracowanych technicznie crapów".
Poziom: 52
REP.: 3782
marcelo80 do Wredny dodano: 10.12.2016, 10:01 #156
Możliwe, nie przeczę. Może za jakiś czas podejmę się wyzwania.
Poziom: 23
REP.: 108
cissic do marcelo80 dodano: 10.12.2016, 15:23 #157
Mój kumpel (wieczny malkontent) to samo mówił o Shadow of the Colossus. Co ciekawe jedyne gry jakie sobie zostawił z PS2 to OdinSphere, Okami, ICO i właśnie Shadow of the Colossus ;)
Poziom: 52
REP.: 3782
marcelo80 do cissic dodano: 10.12.2016, 21:11 #158
A ja sprzedałem shadow/ico
Poziom: 23
REP.: 108
cissic do marcelo80 dodano: 13.12.2016, 16:34 #159
A ja kupiłem dodatkowo po specjalnej edycji. Teraz mam x2
Soul [95.160.***.***] dodano: 09.12.2016, 20:41 #160
Dzisiaj otrzymałem swoją edycję kolekcjonerską i po 2 godzinach gry jestem mega zajarany i nie żałuję kupna! Sama figurka niesamowicie mi i moim dzieciaczkom się podoba! Polecam!
Poziom: 23
REP.: 108
cissic dodano: 10.12.2016, 15:19 #161
I am Groot
Poziom: 34
REP.: 419
dzikus dodano: 14.12.2016, 19:04 #162
nie mam słów, by wyrazić jak bardzo wam zazdroszczę tej gry. ico i kolosa przegrałem uszczęśliwiony. teraz muszę się ślinić tylko, na yt. :D
gra małym dziełem sztuki. cudo. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 14.12.2016, 19:06
Poziom: 30
REP.: 4
arcade2307 dodano: 19.12.2016, 16:09 #163
Absolutny hit, gra w jakie gralo sie kiedys. Obecne gry nie maja tego czegos. Final fantasy 7,8 ico, mgs,..., the last guardian kolejna gra ktora ma ta magie.
Poziom: 30
REP.: 4
arcade2307 dodano: 19.12.2016, 16:09 #164
Absolutny hit, gra w jakie gralo sie kiedys. Obecne gry nie maja tego czegos. Final fantasy 7,8 ico, mgs,..., the last guardian kolejna gra ktora ma ta magie.
Poziom: 56
REP.: 7556
Hantos980 dodano: 05.01.2017, 17:03 #165
Wojtek......Doradź.....Jestem wielkim fanem ICO i Shadow of Colossus. Kończyłem je kilka razy. Na TLG czekałem cały czas od zapowiedzi. Teraz tak.....gra jest...gram już z tego co widzę jestem w połowie gry.

I tu zaczynają się schody.....Jest fajnie itd, fabuła ok daje radę, ale doopy nie urywa tak jak poprzedniczki to raz. Dwa.....kamera doprowadza mnie momentami do szału. Tak psuje zabawe, że bajka. I kolejna sprawa....czy Trico zawsze musi tak wnerwiać? Prawie nigdy nie robi tego co trzeba od razu tylko zupełnie co innego. Tak jest już do końca? Bo zaczynam tracić ochotę na dokończenie tytułu.

HELP
Poziom: 56
REP.: 7556
Hantos980 dodano: 12.01.2017, 11:38 #166
No dobra...Ukończyłem.....Opowieść piękna ale bez przesady, że jakieś arcydzieło to raz. Po drugie.....TLG dla mnie nawet nie stało koło Shadow of Colossus i ICO a winny temu stanu rzeczy jest....Błąd na błędzie!!!

Kamera potrafiła tyla razy być tak mocno irytująca, ze po raz pierwszy od dawna leciały w stronę producentów Uje i Urwy.......Masa błędów drobniejszych psująca zabawę jak wspinanie się nieudolne na Trico, niemożność nieraz zeskoczenia z niego tak jakbym chciał, Trico momentami mnie tak irytował, że chciałem padem walnąć w tv......Żeby nieraz 30 min nie robił tego co trza.....Ehhh a to tylko kilka z wielu błędów. Gra która miała szansę na 10 a spaprano ideał błędami. Zwykle też mam swój gust i nie czepiam sie ocen innych.....ale jak jeden gość z którym gadałem.....ocenia np ICO na 4.....a TLG na 10 nazywając go grą roku.....Ręce opadły.
Ukryj odpowiedzi (1)
Take your shot
Poziom: 56
REP.: 20536
Yabby do Hantos980 dodano: 18.01.2017, 00:24 #167

Cytat:

Żeby nieraz 30 min nie robił tego co trza..

Sama prawda. Męczyłem się z jedną lokacją blisko 50 minut przez to że Trico miał w.jebane na moje polecenia.
Póki co mam 7 h na liczniku. Dawkuję sobie TLG po 1-2h dziennie bo kamera (najgorsza w historii gier) plus Trico oraz g.wniana responsywność w sterowaniu męczą na dłuższą metę. Były opinie że TLG został w epoce PS2. Nie. Bo SotC pod względem sterowania, mechaniki i przyjemności z grania zjada TLG.
Póki co mój zawód roku :( Square dało radę z FFXV. Ueda i jego ludzie nie podołali. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 18.01.2017, 00:25

Komentarze (167 opinii) Skomentuj

Reklama



Miesięcznik PSX Extreme