SKLEP

Portal PSX Extreme

SKLEP
9.0
Wojciech Gruszczyk 25.09.2014
3254V

Recenzja gry: Forza Horizon 2

Witamy wszystkich kierowców! Mamy koniec września, więc możemy rozpocząć długo wyczekiwany, kolejny festiwal Horizon. Wsiadajcie w swoje odpicowane samochody, zapinajcie pasy i niech zwycięży najlepszy! 

  • Platformy:  XONE   X360 
  • Data premiery - Polska: 03.10.2014
  • Gatunek: Wyścigi

Wystarczy 15 minut

 

Pierwszy kwadrans w Forza Horizon 2 definiuje tę produkcję pod niemal każdym względem – wsiadamy w wygodny fotel żółtego Lamborghini, przejeżdżamy po kilku pięknych miejscówkach, rywalizujemy z kilkoma samochodami, po chwili zapada zmrok, a my dojeżdżamy na początek wielkiego wydarzenia. To dopiero prolog, ale twórcy nie oszczędzali na atrakcjach i wystarczy dosłownie 15 minut, aby wgnieść Was w fotel. 900 pierwszych sekund to z pozoru bardzo mało, ale w przypadku dzieła Playground Games miłośnicy wyścigów nie będą potrzebować więcej. Od tego momentu weźmiecie udział w festiwalu, którego nie zapomnicie na długo!    

 

Organizatorzy wydarzenia postanowili porzucić Stany Zjednoczone na rzecz pięknej południowej Europy. Zwiedzamy francuskie oraz włoskie mieściny, w których bierzemy udział w specjalnych mistrzostwach. Na Stary Kontynent zjechali najlepsi kierowcy z całego świata, dla których przygotowano 168 mistrzostw, na które składa się ponad 700 zawodów! Brzmi dużo? To dopiero początek wszystkich atrakcji, ale możecie być pewni, że spędzicie za kółkiem wiele godzin, zanim liźniecie przynajmniej połowę z przygotowanych przyjemności.

 

Każde mistrzostwa są podzielone na kilka zawodów, wyścigów, w których możemy wyróżnić między innymi zmagania uliczne typu sprint, na torze, wzdłuż szlaku, szybki start, czy też zmagania przełajowe. Zabawa w niektórych jest typową rywalizacją, podczas której ścigamy się na trasach i pokonujemy okrążenia, ale nie będzie dla nikogo zaskoczeniem, że esencją pojedynków w Horizon 2 jest rozgrywka, która stawia na wolność. Jedziemy od punktu A do B przejeżdżając po drodze specjalne punkty, jednak tylko od nas zależy jak do tego miejsca dotrzemy. Przejeżdżamy na skróty, szukamy szybkiej drogi, niszczymy płotki, taranujemy krzaki, wycinamy połowę kwiatów na łące – cud, miód i samochodowe orzeszki, bo dzięki fenomenalnemu modelowi jazdy bawimy się wyśmienicie. Jest łatwiej niż w pełnoprawnej serii, ale autorzy w świetny sposób wyśrodkowali rozgrywkę i znaleźli prawdopodobnie idealne połączenie symulacji i arcadowej jazdy. Od pierwszego wyścigu czerpiemy radość z tego złotego środka, bo w ten tytuł po prostu przyjemnie się gra. Każdy zakręt, prędkość, rywalizacja blacha w blachę – jest po prostu wybitnie dobrze.

 

 

Kiedyś uczyliśmy ich jeździć, teraz pokazujemy gdzie jeździć

 

Co potęguje przyjemność? Drivatary, czyli system pierwszy raz zastosowany w Forza Motorsport 5. Ten patent tworzy sztuczną inteligencję bazującą na naszej jeździe (wchodzenie w zakręty, w którym momencie zwalniamy, jak używamy hamulca, czy lubimy się przykleić do rywala) i następnie wysyła klona w Sieć. Dzięki temu każdy znajomy walczy z moim alter ego i przeklina w niebiosa moje zaplanowane stłuczki, wbijanie bez hamulca w tylni zderzak lub perfidne wypychanie z toru. Oczywiście, kumple nie są dłużni i mam na liście znajomych, kilku wariatów, którzy dosłownie w każdym wyścigu potrafią wykorzystać siłę swojego wozu i taranują wszystkich na trasie. Grając kolejne mistrzostwa, wykręcając wyniki, zbierając kredyty na nowe fury, ciągle toczymy starcia z awatarami znajomych, a emocje sięgają zenitu!

 

Ten patent już w Motorsport 5 był świetny, a teraz jest genialny! Wcześniej jeździliśmy wyłącznie po torach i trudno było o „dzikie zachowania”, natomiast w Horizon 2 każdy wyścig pokaże Wam, że rywalizujecie z szaleńcami. Nasze awatary uczą się teraz nie tylko podstawowych trików, ale wykorzystują dostępne drogi. Patrzą jak my jeździmy, kiedy wykorzystujemy skróty, jakimi uliczkami lubimy pędzić... To jest po prostu boskie!

 

Jednak jak na prawdziwego samochodowego sandboxa przystało, nie tylko w trakcie wyścigów spotkamy znajomych. Podczas swobodnej jazdy po mieście, gdy szukamy nowych wyzwań, przygotowujemy się do wyścigów, stale będziecie trafiać na awatary znajomych, które ścigają się z innymi, rywalizują, a czasami po prostu zmierzają na wyścigi. Świat festiwalu Horizon żyje, nawet jeśli jesteście offline. Tutaj wciąż coś się dzieje, zawsze ktoś z kimś się ściga... A nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy także i my wzięli udział w szybkich zmaganiach! Wystarczy podjechać do awatara, kliknąć X i rozpoczynamy wyścig 1 vs. 1 – zwycięzca zdobywa kredyty, wiec trzeba się pokazać z jak najlepszej strony. 

 

 

Wielki świat, mnóstwo atrakcji, piękne samochody i kierowca

 

Tak jak wspomniałem wcześniej tegoroczny festiwal przeniósł się z Ameryki w piękne rejony Starego Kontynentu. W trakcie zmagań pojeździcie po południowej Francji oraz północnych Włoszech i chociaż mapa z pozoru nie prezentuje się imponująco, to wraz z postępem w mistrzostwach odblokowujemy kolejne miasta, zadania, turnieje, atrakcje i ... Wyzwania. Event, na który przyjechaliście to prawdziwa piaskownica dobrej zabawy.

 

Miłym urozmaiceniem jest lista życzeń, czyli szybkie zadania, w których musimy dla przykładu przejechać dany odcinek osiągając odpowiednią prędkość, mijać odpowiednią liczbę samochodów w podanym czasie, przegonić słońce, sprawdzamy przyczepność samochodu, driftujemy lub po prostu bierzemy udział w przygotowanym wyścigu. Po tej zabawie możemy wziąć udział w specjalnych wydarzeniach – ścigaliście się kiedyś z odrzutowcami lub pociągiem? Nie? Tutaj zaznacie jeszcze więcej zwariowanych zadań.

 

Od czasu do czasu możemy udać się na specjalne pokazy samochodów, gdzie w gronie znajomych chwalimy się wypasioną furą, specjalnym tuningiem lub po prostu wymalowanym Pokemonem na masce. To dobra zabawa dla prawdziwych entuzjastów, którzy w wolnych chwilach wybierają się na wielkie zloty BMW czy tam innych Ferrari.

 

Jeśli już ruszyłem temat samochodów, to Horizon 2 oferuje nam ponad 200 bryk na start – znajdziecie w grze najpiękniejsze fury od najróżniejszych dostawców. Piękne BMW M5, piękniejszy Chevrolet Camero ZL1, najpiękniejsze Lamborghini Veneno… Za nowe? No to może  Ferrari 250 California, Chevrolet Bel Air lub Lamborghini Miura P400? Dla każdego coś dobrego! Wszystkie metalowe demony skąpane w pięknych detalach, bez mikropłatności i niepotrzebnych wydatków. Autorzy uczą się na błędach i w najnowszej produkcji zrezygnowali z kupowania pojazdów za gotówkę. Jasne, że po premierze otrzymamy serię dodatków z szybkimi furami, ale tym razem nie kupimy najszybszego wozu korzystając z karty kredytowej. Na najlepsze autka musimy sobie zapracować ciężką robotą!

 

 

 

Gdy już kupimy ukochane żółte Lambo bez przeszkód możemy odwiedzić pobliski warsztat, gdzie przeglądamy swoją kolekcję, kupujemy kolejne nowe bryczki, kładziemy świeży lakier lub bawimy się w mechaników. W przypadku malowania ponownie ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia – malujemy stworki na masce, bawimy się cieniowaniem, wybieramy najróżniejsze barwy... Wy też nie czujecie się mistrzami pędzla? Wybierzcie motywy stworzone przez prawdziwych graczy-artystów. Zaglądając jeszcze na sekundę pod maskę – autorzy ponownie nie oszczędzali serwując nam najróżniejsze statystyki, części, zabawki, śrubeczki i... Dziwne suwaki. Jeśli czujecie się na siłach – śmiało, zmieniajcie auta, bawcie się w inżynierów, twórzcie metalowe potwory. W kolejnej Forzie otrzymujecie wielkie pole do popisu! Ja z chęcią zobaczę je na pokazach i odkupię od Was kilka pomysłów. Nie czuję się na siłach leżeć pod maską pół dnia, ale doceniam Wasze starania i z przyjemnością będę czerpał z rozwiązań.

 

Oczywiście, to wszystko kosztuje, więc musicie pamiętać, że w trakcie zmagań trzeba nie tylko dojechać na jak najlepszym miejscu na podium, ale również przejechać trasę jak najbardziej efektownie. Drift, koziołki, skoki – róbcie cokolwiek przyjdzie Wam na myśl, tak aby widzowie byli zadowoleni, a wy otrzymacie dodatkową liczbę kredytów i w przyszłości będziecie inwestować w nowe cudeńka. Ciekawym rozwiązaniem jest koło fortuny – za zdobywanie kolejnych poziomów mamy możliwość zakręcenia kołem… Czasami wygramy 3 tysiące kredytów, innym razem 70 tysięcy, a przy odrobinie szczęścia możemy wylosować nową gablotę! To jest dopiero miły akcent zdobywania kolejnych poziomów.

 

Jeśli jesteście sympatykami legendarnych, starych i odrobinę zardzewiałych zabawek, to z uśmiechem na twarzach przywitacie możliwość szukania zapomnianych wozów – w pewnym momencie otrzymujemy komunikat o ukrytym w danym regionie (zaznaczone miejsce na mapie) samochodzie, który należy odnaleźć. Później nasza piękna specjalistka od metalowych demonów doprowadza w warsztacie autko do stanu przed korozyjnego i w następstwie możemy pomykać po wszystkich lokacjach w odrestaurowanej legendzie.

 

Wirtualne doświadczenie przenosi się również na kierowcę, który może nauczyć się kilku nowych umiejętności. Tutaj w zasadzie wszystko odnosi się do kolejnych zadań i nagród – za jazdę w cieniu możemy zdobyć dodatkowe kredyty, jesteśmy nagradzani za drift, więcej punktów zdobywamy za wygranie pojedynków jeden na jednego itd. To ciekawy akcent, który niestety jest odrobinę zmarnowany przez fakt, że w grze nie mamy możliwości stworzenia swojego kierowcy. Od początku mamy narzuconego bohatera, który jest odrobinę bezbarwny na tle innych postaci. Szkoda, że nie otrzymaliśmy dodatkowej swobody – a jest przecież tego tutaj tak wiele! – i nie możemy przed przyjazdem na festiwal stworzyć swoją postać.

 

 

 

Ten świat żyje!

 

Po wszystkich atrakcjach i wygranych mistrzostwach nadszedł czas na prawdziwą walkę. Bez zbędnego wychodzenia z gry, płynnie wyszukujemy rozgrywkę Online, w międzyczasie wciąż poruszamy się po mieście i dopieszczamy ostatnie zakręty. Nagle otrzymujemy informację, że odnaleziono wszystkich kierowców i mamy spotkać się w wyznaczonym miejscu. 

 

Dopiero po podłączeniu konsoli do Sieci, po rozegraniu kilku błyskawicznych wyścigów, doceniamy magię tej produkcji. Otrzymaliśmy prawdziwy, żyjący świat, w którym jesteśmy bombardowani atrakcjami. Nie musimy się męczyć i czekać na długie wyszukiwanie rywali w lobby – całość działa szybko i płynnie!

 

W innym wypadku zbieram ekipę znajomych i jedziemy na małą przejażdżkę, szukamy po drodze atrakcji, sami tworzymy sobie wyzwania... Jest po prostu wyśmienicie. Wszyscy jesteśmy w jednym klubie, który rywalizuje z innymi klanami z całego świata. Każdego dnia trzeba zdobywać kolejne punkty, aby utrzymać się w rankingu. Życie zawodowego kierowcy nie jest łatwe.  

 

Również w grupie uczestniczymy w mistrzostwach – 4 różne zawody, zbieramy punkty i osoba z najlepszym wynikiem wygrywa. Ciekawą innowacją względem normalnej jazdy jest możliwość gry w „zainfekowanego” (zainfekowany musi uderzyć w inne samochody aż plaga rozniesie się na wszystkich kierowców) lub w „króla” (tutaj wygrywa ten, który najdłużej jest królem – inni chcą Cię staranować i odebrać koronę). To miła odskocznia od ciągłych wyścigów, a gdy jeszcze bawimy się z kumplami... Rozgrywka nabiera smaku!  

 

Sama jazda jest ukoronowaniem rozgrywki – szybko, zawrotnie i oczywiście z szaleńcami za kółkiem. Tutaj doceniamy każdą sekundę, każde wejście w zakręt i... Każdą stłuczkę. Przeciwnicy znają dziwne skróty, wchodzą idealnie w zakręty... W Sieci trzeba spędzić mnóstwo czasu, aby osiągnąć zamierzone cele, ale każde zwycięstwo jest piekielnie satysfakcjonujące.

 

Problem znanym serii jest połączenie z zawodnikami i znikający, latający lub nawet pojawiający się znikąd zawodnicy. W Horizon 2 kolejny raz musimy uważać na takie nietypowe akcje, bo małe skoki w połączeniu potrafią popsuć nam całą zabawę. Nie jest to regułą, ale od czasu do czasu zdarzają się dość niespodziewane atrakcje. 

 

 

Coś za coś? Chyba żartujesz! Ta gra wygląda i brzmi świetnie

 

Pamiętacie jak wspominałem, że pierwsze piętnaście minut z tą produkcją wgniecie Was w fotel? Ta błoga przyjemność jest spowodowana obłędnym klimatem – przejeżdżamy po Lazurowym Wybrzeżu, mijamy kilka pięknych miejsc, w głośnikach gra rytmiczna nuta... Z tego samochodu nie chce się wychodzić!

 

Gra wygląda bardzo dobrze i chociaż jest to pozycja z otwartym światem, która jednocześnie debiutuje na dwóch generacjach, autorzy nie mają się czego wstydzić. Co prawda nie jest to poziom szczegółów i detali z Motorsport 5, ale w wielu miejscach efekty wizualne potrafią oczarować... Dłuższy wyścig jest wyśmienitym przykładem pracy twórców, bo przejeżdżamy po ulicach miasta, nagle wjeżdżamy na pole, skaczemy po górkach, zaczyna padać, po kilku zakrętach zapada zmrok... Forza Horizon 2 prezentuje się świetnie, ale efekt jest namacalny dopiero po pogłośnieniu dźwięku... Rozpoczynamy festiwal mając w radiu trzy stacje, ale po kolejnych zwycięstwach paleta utworów zwiększa się, w radiu słyszymy podpowiedzi, miłe informacje o naszych sukcesach i po prostu genialną muzykę.

 

To właśnie połączenie zaprezentowanej grafiki i świetnych dźwięków pozwala nam wkręcić się w klimat festiwalu i z łatwością dosłownie połykać kolejne wyścigi, zawody, mistrzostwa... Tutaj trudno odejść od ekranu, bo jesteśmy bombardowani ładną, kolorową grafiką, a w tle wciąż słyszymy zawrotną muzykę.

 

Może uderzyć w Was 30 klatek na sekundę, ale będzie to tylko chwilowy dyskomfort, który i tak zauważą nieliczni. Później skupiamy się na ostrej jeździe, walce drzwi w drzwi, szukamy najszybszej drogi ucieczki, skrótów i jest po prostu świetnie…

 

Trzeba pamiętać, że gra jest w pełni zlokalizowana – w radiu słyszymy polskie głosy, a wszystkie napisy zostały przetłumaczone. To dobra wiadomość, bo dożyliśmy czasów, w których nawet w wyścigach możemy liczyć na odpicowaną lokalizację. Jedynie męczy głos rozbudzonego-narratora-organizatora festiwalu, ale jest to mały szczegół, który pewnie zależy od nastawienia do świata.

 

Byłbym hipokrytą, gdybym nie wspomniał o mniej dopracowanych miejscach, niektórych brzydkich drzewkach, niedopracowanych źdźbłach trawy, pustych miastach (gdzie są ludzie?), czy legendarnych już w tej serii kibicach. Musimy pamiętać, że mamy tutaj przyjemność z dużym, otwartym i naszpikowanym atrakcjami światem. Mam wrażenie, że chociaż w tym miejscu nie zdecydowano się na kompromisy, to pojawiła się rozważna i przemyślana kalkulacja, którą docenią miłośnicy gatunku.

 

 

 

Festiwal dobiega końca, ale impreza wciąż trwa!

 

Po przejechaniu kilkudziesięciu wyścigów, zdobyciu wielu tytułów, kupieniu ponad 20 samochodów, zabawie w malarza, wzięciu udziału w wielu atrakcjach... Chcę więcej i więcej! Forza Horizon 2 w świetny sposób pozwala nam wsiąknąć w swój bogaty świat. To wyśmienite połączenie najlepszych elementów Motorsportu (Drivatar, piękne samochody, świetny model jazdy) z genialnymi przyjemnościami Horizonu (otwarty świat, mnóstwo atrakcji, ciekawe zadania, miodny tryb sieciowy, zmienne warunki pogodowe i ta noc!).

 

Twórcy już w przypadku festiwalu w Stanach Zjednoczonych pokazali, że mają pomysł, możliwości i umiejętności, aby stworzyć naprawdę ciekawy projekt. Jednak bez zbędnego entuzjazmu mogę śmiało powiedzieć, że w Europie zaszaleli! To jeden z najlepszych przedstawicieli swojego gatunku ostatnich miesięcy i bardzo dobry prognostyk na nadchodzące dni, miesiące oraz lata. Jeszcze w tym roku otrzymamy kilka wyścigów i możemy mieć pewność, że rywalizacja będzie zacięta!

 

Horizon 2 to produkcja, w którą z przyjemnością się gra, na którą z rozkoszą się patrzy i której z odurzeniem się słucha. Jeśli te wspomniane w tekście 15 minut Was oczaruje, to będziecie chcieli więcej, lepiej, dłużej i mocniej... A najlepsze jest to, że urokliwa Francja i zadziwiające Włochy Was nie zawiodą. 

Tagi: forza horizon 2 microsoft playground games turn 10 studios

Werdykt

  • + Mnóstwo atrakcji
  • + Świat żyje
  • + Miód, miód, miód i ten model jazdy!
  • + Wgniatająca w fotel muzyka
  • + Awatary rządzą festiwalem
  • + Dzień, noc, deszcz, kukurydza...
  • + Pełna polska lokalizacja
  • - Kilka niedociągnięć (brzydkie miejsca)
  • - Puste mieściny – szkoda kibiców
  • - Problemy z trybem sieciowym
  • - Jeden, bezbarwny kierowca
Wojciech Gruszczyk Dobry początek długiego sezonu! Miłośnicy arcadowej jazdy poczują się jak w domu. Miły świat, fajne efekty i mnóstwo atrakcji. Tylko grać, grać, grać i grać!

Oceń recenzję

+ +36 -

Komentarze (83)

Aby dodać wątek musisz być zalogowany!
Maestro12 [83.4.***.***] dodano: 25.09.2014, 09:08 #1
Wymienie PS4 na XOne! Priv :D
Ukryj odpowiedzi (2)
Zadowolony gracz "gorszego sortu"
Poziom: 62
REP.: 14080
lucjan do Maestro12 dodano: 25.09.2014, 09:14 #2

Maestro12 napisał:

Wymienie PS4 na XOne! Priv :D

Źebyś Ty jeden chciał;-)
Poziom: 29
REP.: 970
darkdvrpl do Maestro12 dodano: 25.09.2014, 10:58 #3
a jak wyjdzie DC będziesz zamieniał z powrotem?

Poziom: 38
REP.: 495
betonman dodano: 25.09.2014, 09:10 #4
no taki 100% arcade to to nie jest...przy wylaczonych ulatwieniach trzeba sie sporo napocic.....
Ukryj odpowiedzi (1)
Fanboy grania w gry.
Poziom: 71
REP.: 55903
Alexy78 do betonman dodano: 25.09.2014, 09:20 #5
To bardzo dobra informacja, dzięki.
What is the live without game?
Poziom: 53
REP.: 1314
Michaelluss dodano: 25.09.2014, 09:11 #6
Dzięki za recenzję brakowało mi jej w najnowszym psx extremie.
Ukryj odpowiedzi (1)
W retro siła!
Poziom: 65
REP.: 20384
Retro-ojciec do Michaelluss dodano: 25.09.2014, 11:44 #7
Ano właśnie dlaczego nie ma recki Horajzon 2 w gazecie?
Sic Parvis Magna
Poziom: 55
REP.: 19237
bieluk dodano: 25.09.2014, 09:11 #8
Rozumiem, że dyszkę rezerwujecie dla DriveClub ? :) A tak na marginesie jak ktoś nie wie gra dla plusowiczów w cyfrowej dystrybucji będzie kosztować 169 zł ! Jak na tą formę dystrybucji to jak przecena.
Ukryj odpowiedzi (8)
Aware Player
Poziom: 62
REP.: 6879
Karate_koks do bieluk dodano: 25.09.2014, 09:39 #9
Zartujesz max 7:P 3.10 bedzie moc. Preorder lada dzien zostanie zlozony. Tylko nie wiem czemu musimy czekac tydzien dluzej niz reszta europy.
Poziom: 43
REP.: 2274
turbocyc73 do Karate_koks dodano: 25.09.2014, 09:50 #10
Mo tez nie wiem , myslalem ze pogram juz w ten weekend :/
Sic Parvis Magna
Poziom: 55
REP.: 19237
bieluk do Karate_koks dodano: 25.09.2014, 09:51 #11
Po Destiny nie składam już nigdy preorderów, bo w sumie po co ? Wydaje pieniądze wcześniej na coś czego w chwili zakupu nie mam. Ktoś w tym czasie obraca moimi pieniędzmi jak chcę, a ja czekam co to z tego będzie. Jeszcze się nie zdarzyło by komuś zabrakło :) A co do 7 to poczekajmy na pierwsze oceny. Nie sądzę by było tak słabo. Gra wygląda bajecznie, a gameplay zobaczymy jak się sprawdza.
Aware Player
Poziom: 62
REP.: 6879
Karate_koks do bieluk dodano: 25.09.2014, 10:04 #12
Po to, żeby kurier przyniósł do łapek bez zbednego jeżdżenia po sklepach i taniej. Preorder tylko biorę jak jestem gry pewny (RE, GTA, FH itp.)
Poziom: 43
REP.: 2274
turbocyc73 do Karate_koks dodano: 25.09.2014, 10:06 #13
demo mna wrecz sponiewierało, a preorder i tak od dawna oplacony
Sic Parvis Magna
Poziom: 55
REP.: 19237
bieluk do Karate_koks dodano: 25.09.2014, 12:24 #14
Nie wiem o czym Ty piszesz, a co to kurier po premierze już gry nie dowiezie i trzeba po sklepach latać ? Od kiedy preorder jest tańszy ? Wchodzę na ultimę sprawdzam preorder GTA V i cena widnieje 249,99 to może być jeszcze drożej dla tych co nie zamówią preordera ?. To są zupełnie bzdurne argumenty. Grę możesz kupić na dzień przed premierą i dojdzie Ci w premierę. Nie musisz tego robić 2 tyg wcześniej, chyba, że okropnie zależy Ci na cyfrowych dodatkach dla tych, którzy płacą wcześniej to też jest jakiś argument. Gorzej jak zaufasz i dostaniesz coś co nie spełnia Twoich oczekiwań w 100 % i ktoś kupuję Twój preorder dwa dni później o 20 zł mniej bo folię zerwałeś :)
Aware Player
Poziom: 62
REP.: 6879
Karate_koks do bieluk dodano: 25.09.2014, 13:11 #15
Dowiezie. Jest tanszy, bo jak chcesz kupic w dzien premiery to idziesz do MM/RTV i zabulisz 249 zl. NIe robie tego 2 tyg. wczesniej. Jeszcze nie zlozylem, zloze tak zeby miec na 3.10.
marian32 [78.8.***.***] do bieluk dodano: 25.09.2014, 15:09 #16
SONY nie ma kasy na oceny , max oceny tak jak pisze pracowwnik MS ( koksu) 7/10 , glowny argument to pewnie ze gra wyszla rok pozniej .
Zadowolony gracz "gorszego sortu"
Poziom: 62
REP.: 14080
lucjan dodano: 25.09.2014, 09:12 #17
No i chyba będę musiał jakiegoś bandytę oszkapić tylko nadal nie wiem jak wydłużyć dobę...
Biere na premierę! Forze 5 ogram kiedy indziej;-)
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkic
Poziom: 53
REP.: 7688
dziku77 dodano: 25.09.2014, 09:13 #18
Cholerka ale wam zazdroszczę tej gierki. Zakup Xone mam w planach dopiero w przyszłym roku.
Ukryj odpowiedzi (4)
Fanboy grania w gry.
Poziom: 71
REP.: 55903
Alexy78 do lucjan dodano: 25.09.2014, 09:26 #19
Jak już nam będzie dane Dziku nabyć pudełko X, to obiecuję, że jeszcze sobie razem pogramy (jeśli mnie dodasz do znajomych ;))
Spokojnie - ja planuję po ukończeniu Wieśka zainwestować, a ten tytuł jest jednym z argumentów dla tej decyzji - nic nam nie ucieknie ;)
Fanboy grania w gry.
Poziom: 71
REP.: 55903
Alexy78 do Alexy78 dodano: 25.09.2014, 09:28 #20
Ani usunąć, ani edytować ani NIC zrobić nie mogę - a tekst był (jak zresztą z niego wynika) - do Dziku77

PPE 3.0 nadchodź!!
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkic
Poziom: 53
REP.: 7688
dziku77 do Alexy78 dodano: 25.09.2014, 15:48 #21
Pewnie ze zagramy Alexy, FH2 i F5 to będą jedne z moich pierwszych zakupów na Xone.
Na Wieśka sobie jeszcze poczekamy ,szkoda że tak długo .Pozdro
NO FATE.ONLY THE POWER OF WILL.
Poziom: 59
REP.: 13475
ManoWar74 do Alexy78 dodano: 25.09.2014, 16:27 #22
Alex ja mam podobnie-też planuję za jakiś czas kupić IksŁana i jak na razie głównie z myślą o serii Forza-tak że możliwe że będzie nas więcej do wspólnego grania :)
Alex i dziku szykujcie powoli pitstopy :P
Poziom: 54
REP.: 1705
Evil18 dodano: 25.09.2014, 09:19 #23
Właśnie w takich momentach sobie myślę "czego kupiłem PS4?" :D Może kiedyś nadrobię tą ścigałkę bo jest w moich klimatach.
Ukryj odpowiedzi (3)
Poziom: 25
REP.: 1555
FajfeR_77 do Evil18 dodano: 25.09.2014, 13:21 #24
Kupiłeś ps4 bo jesteś po właściwej stronie mocy :)
KZ, INFAMOUS, za chwilę DRIVE CLUB a potem to już tylko będzie lepiej. Też czasem zazdroszczę xboxowcom forzy, halo lub gearsów... jednak jak wspomnę ps3 i Motorstormy, killzony, infamousy, unchartedy, LBP, Beyond, god of wary, gran turisma, heavy rain, MAGa, MGSy, Ratchety, Resistance ... to wiem że jestem po dobrej stronie, bo nie wyobrażam sobie bez tych gier życia gracza.
hubi84k [46.175.***.***] do FajfeR_77 dodano: 25.09.2014, 20:07 #25
Porównanie Forza, a Gran Tourismo to jak Ferrari i traktor. W GT praktycznie od pierwszej części dźwięk jest ten sam (smutny), graficznie nawet nie próbuje dogonić serii Forza, a tryb kariery zajmuje pół godziny zanim odpalisz wyścig bo menu jest całkowicie nie czytelne.
Poziom: 54
REP.: 1705
Evil18 do FajfeR_77 dodano: 27.09.2014, 13:50 #26
Hehe dzięki za naświetlenie sytuacji ;)
Fransa [93.105.***.***] dodano: 25.09.2014, 09:23 #27
Jedyna gra której zazdroszcze Xboxowcom..
Fanboy grania w gry.
Poziom: 71
REP.: 55903
Alexy78 dodano: 25.09.2014, 09:23 #28
Gratuluję posiadaczom X1 takiej gry.
Wierzę, że będzie mi dane ją osobiście kiedyś również sprawdzić.
Poziom: 33
REP.: 118
mgroh dodano: 25.09.2014, 09:24 #29
Argument przy grafice że gra jest na dwóch platformach jest bezpodstawny cytując ppe.pl : Włodarze Playground Games postanowili wypowiedzieć się na temat Forza Horizon 2. W ich mniemaniu obie wersje gry, na Xbox One oraz Xboksa 360, nie powinny być traktowane w ten sam sposób. Pomysł i inspiracje są takie same, ale mowa o grach na różne platformy. Koniec cytatu.
Ukryj odpowiedzi (1)
Poziom: 57
REP.: 8835
Wojciech Gruszczyk do mgroh dodano: 25.09.2014, 09:41 #30
Tutaj raczej chodzi mi o to, że wiele produkcji, które wychodzą na dwie generacje mają problemy z grafiką, bo twórcy szukają "złotego środka". W tym przypadku jest naprawdę dobrze.

Ale dzięki za cytat - nie pamiętałem o tym, ale jak widać sprawdza się to w praniu ;)...
Poziom: 28
REP.: 77
Tomeek84 dodano: 25.09.2014, 09:26 #31
Czekałem na tą recenzje.Teraz mogę spokojnie sie wybrać po xone
Poziom: 43
REP.: 2274
turbocyc73 dodano: 25.09.2014, 09:28 #32
Po ograniu dema , nie wyobrazam sobie by byc posiadaczem Xone i nie wziaść tego na premiere
Ukryj odpowiedzi (1)
Tomek88 [83.144.***.***] do turbocyc73 dodano: 25.09.2014, 15:09 #33
Masz rację, musisz to braść :D
Poziom: 40
REP.: 1666
supersonic dodano: 25.09.2014, 09:51 #34
X1 na premierę dostał Forza 5, Teraz Forza Horizon 2. Sony powinno być głupio, pamiętacie jak chcieli skasować Drive Club? Gdzie te czasy kiedy na premierę konsolki dostawaliśmy mega bijatykę i super wyścigi. Tylko X1 dał radę z KI i F5 :) pure coonsol...
Nieruchomy, acz poruszony
Poziom: 55
REP.: 8921
Zbrodniarz, który ukradł zbrodnię dodano: 25.09.2014, 09:57 #35
Jakbym widział nową odsłonę jednej z najpiękniejszych części Need for Speed – Need for Speed 3: Hot Pursuit.
Ukryj odpowiedzi (4)
Poziom: 47
REP.: 1401
robak123 do Zbrodniarz, który ukradł zbrodnię dodano: 25.09.2014, 10:23 #36
i ten zajebisty soundtrack, aż łezka się kręci
Aware Player
Poziom: 62
REP.: 6879
Karate_koks do Zbrodniarz, który ukradł zbrodnię dodano: 25.09.2014, 11:36 #37
Juz byla. Nie widziałes?
Nieruchomy, acz poruszony
Poziom: 55
REP.: 8921
Zbrodniarz, który ukradł zbrodnię do robak123 dodano: 25.09.2014, 16:38 #38
Niech odżyją wspomnienia Jeden z moich ulubionych tematów Hot Pursuit.

Trochę w tych nowych grach wyscigowych brakuje mi takiej tanecznej, trance muzyki, ktora byla pisana specjalnie pod dany tytul. Duze budzety spowodowaly, ze ida na latwizne i licencjonuja czyjes tracki. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 25.09.2014, 16:39
Poziom: 51
REP.: 2402
John 117 do Zbrodniarz, który ukradł zbrodnię dodano: 25.09.2014, 16:48 #39
Super muza, także była w pierwszej grze wyścigowej
na X 360. Czekaj zapomniałem nazwy kuż....
Gra była dostępna na premierę X 360
Grałem jeszcze na Amerykańskiej konsoli z USA.
Genialna muza.
Zadowolony gracz "gorszego sortu"
Poziom: 62
REP.: 14080
lucjan dodano: 25.09.2014, 10:08 #40
Szkoda że MS nie postarał się o fajną limitkę albo kolekcjonerkę na wzór choćby Forzy 3 wziąłbym z chęcią a tak pozostaje zwyklak.
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 60
REP.: 21457
BlondSpaceBoro dodano: 25.09.2014, 10:31 #41
A czy w radiu drwią z nas przed wielkim wyścigiem i skamlą jak psy po tym jak zostaną pokonani?

To było satysfakcjonujące uczucie w jedynce :D
Ocena oczywiście zaniżona. Wiadomo, że FH2 "KRUL" :D
Poziom: 55
REP.: 8734
bartolomeo23 dodano: 25.09.2014, 10:31 #42
Tak jak pisałem już wcześniej.. dla tej gry(no nie tylko, HALO ;) kupuję Xone.
Poziom: 20
REP.: 148
speedward dodano: 25.09.2014, 11:11 #43
Może jestem staroświecki, ale jeżdżenie superautami po krzakach i polnych drogach do mnie nie przemawia. Czekam na P.C, D.C i T.C.
Bye XBOX!
Ukryj odpowiedzi (1)
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 60
REP.: 21457
BlondSpaceBoro do speedward dodano: 25.09.2014, 11:52 #44
Yeah well, brzmi głupio i nieprawdopodobnie to fakt, ale jakbyś się przejechał, to byś zobaczył jaką frajdę to daje ;)

Poza tym, wcale nie trzeba używać super aut w takich zdarzeniach możesz śmiało trzymać się aut do tego stworzonych. How about Jeep Willys, Ford Raptor or Ram Runner? :) Edytowano 1 raz. Ostatnio: 25.09.2014, 11:53
Poziom: 30
REP.: -82
riki dodano: 25.09.2014, 11:12 #45
I juz spiracone dzieci sie wypowiadaja na temat gry ....
Poziom: 24
REP.: 493
XOLegionistaOX dodano: 25.09.2014, 11:23 #46
Kurczę jak ja zazdroszczę posiadaczom X1 tej gry. Pograłbym oj pograł :)
Poziom: 53
REP.: 5294
Vaderous33 dodano: 25.09.2014, 11:47 #47
Zapowiada się super,gra na propsie :) !
Poziom: 28
REP.: 1166
Bushiken dodano: 25.09.2014, 11:58 #48
Aż tak wysokiej noty się nie spodziewałem przyznam szczerze.
A Gierka świetna i zazdroszcze przede wszystkim, że jako jedyna ma muscle cary :(
Poziom: 32
REP.: 366
Trey dodano: 25.09.2014, 12:17 #49
Dobrze, że nie pozbywałem się 360ki :D
Poziom: 25
REP.: 1555
FajfeR_77 dodano: 25.09.2014, 12:32 #50
Zestawmy dwie recenzje Pana W.G.
DESTINYplusy:
+Świetne strzelanie +Dużo zabawy +Miodne PVP +Piękne uniwersum +Potencjał na wielką produkcję +Przyjemna dla oka grafika
FORZA plusy:
+Mnóstwo atrakcji +Świat żyje +Miód, miód, miód i ten model jazdy! +Wgniatająca w fotel muzyka +Awatary rządzą festiwalem +Dzień, noc, deszcz, kukurydza... +Pełna polska lokalizacja
DESTINY minusy:
-Powtarzalność fabuły -Schematy, schematy, schematy -Tak jakby... "czegoś tutaj brakuje" -W kilku miejscach niewykorzystany potencjał
FORZA minusy:
-Kilka niedociągnięć (brzydkie miejsca) -Puste mieściny – szkoda kibiców -Problemy z trybem sieciowym -Jeden, bezbarwny kierowca
Teraz oceny cząstkowe Pana recenzenta:
DESTINY 9 - 9 -7 wyszło Panu 7,5
FORZA 8,5 - 9 - 9 wyszło panu 9.
Matematyczna średnia to odpowiednio:
DESTINY 8,33
FORZA 8,83
Czyli dla destiny zaokrąglenie o niemal punkt w dół ,a dla forzy zaokrąglenie o 0,2 punkta w górę.
Nie przeszkadzała powtarzalna fabuła w forzie:)?
schematy i nie wkorzystany potencjał? A fakt że gra ma problem w najważniejszym aspekcie,czyli online? Destiny śmiga jak należy, ale tego w plusach dla tej gry nie zuważymy. Nie hejtuje na forzę, bo być może zasługuje na 8. Jednak destiny powinno dostać w tej sytuacji przynajmniej 8,5 zgodnie z moimi argumentami.
Do dziś ja i moich wielu znajomych nie wiemy z czego wyszło "7" za gameplay dla destiny, ale tak czy inaczej gra ta została oszukana na wielu forach i w prasie.
Forza to trochę takie destiny wyścigów;), tylko że zgodnie z recenzją ma problem z grą w sieci, a to w takich produkcjach jest najważniejsze. Oby to naprawili ku pociesze posiadaczy xboxów.
Ja wracam ubijać alieny w bezbłędnym i śmigającym jak złoto kosmosie Bungie.
DESTINY LIVE FOREVER!
Edytowano 2 razy. Ostatnio: 25.09.2014, 12:33
Ukryj odpowiedzi (12)
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 60
REP.: 21457
BlondSpaceBoro do FajfeR_77 dodano: 25.09.2014, 13:01 #51
O jaki problem sieciowy tu sie rozchodzi, bo pierwsze słyszę. Demo działało jak ta lala.
Poziom: 37
REP.: 564
jogaTS do FajfeR_77 dodano: 25.09.2014, 13:04 #52
Też mnie dziwi ocena końcowa Forzy. Przecież jest do bólu schematyczna, nic tylko jeździsz z punktu A do B zero jakiegokolwiek urozmaicenia.Strasznie nudna robi się po czasie.Fabuły brak i tak jakby czegoś jej brakowało.Na dodatek słabo działający online też powinien wpłynąć na ocenę końcową bo przecież oceniamy grę tu i teraz a nie produkt który będzie po paczach i DLC. Dla mnie 7.5 to max. Ocenę wystawiam choć nie grałem, a co? Inni tak robią to czemu ja nie mogę?
Poziom: 25
REP.: 1555
FajfeR_77 do BlondSpaceBoro dodano: 25.09.2014, 13:10 #53
cytuję recenzję... jestem fanbojem sony ;)
Sic Parvis Magna
Poziom: 55
REP.: 19237
bieluk do FajfeR_77 dodano: 25.09.2014, 13:11 #54
Czy jogaTS i FajfeR_77 to nie jedna i ta sama osoba ? Styl pisania, opis problemu i umiłowanie wręcz fanatyczne do Destiny na to wskazują, a jakby dodać do tego fakt, że fajfer założył konto 17 września mamy już komplet informacji. Daj już sobie chłopie spokój.
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 60
REP.: 21457
BlondSpaceBoro do FajfeR_77 dodano: 25.09.2014, 13:34 #55
W tej recenzji jest sprzeczność. W minusach jest problem z siecią a w recenzji, że online i dołączanie do gry odbywa się ekspresowo.
Z resztą po ograniu dema o tą kwestię jestem spokojny.
Widzę, że nawet nie masz odpowiedniej konsoli by oceniać grę, a oceniasz ją i bo tak. Poznanie nie boli ;)
Edytowano 1 raz. Ostatnio: 25.09.2014, 13:34
Poziom: 25
REP.: 1555
FajfeR_77 do bieluk dodano: 25.09.2014, 13:37 #56
Założyłem konto 17 września, bo dowiedziałem się o skandlicznej ocenie dla destiny na tym portalu.
Założyłem specjalnie, aby zaprotestować i protestować będę jescze długo. Napewno nie dam spokoju, tylko dla tego że jeden, czy drugi hejter destiny mi każe.
Wcześniej korzystałem od dawna tylko z ps site.
Tam ocena również 7,5...przypadek?
Czyżby recenzent ps site i ppe to ta sama osoba?
Styl pisania, opis problemu i skandaliczna ocena na to wskazują. A jak jeszcze dodać fakt że obie recenzje ukazały sie w podobnym czasie:)?
Zjawisko pt. Destiny ma wielu fanatyków to prawda. Jestem jednym z nich, to prawda, ale zapewniam że nie jedynym. Mam ok.80 znajomych i prawie co drugi ciupie od premiery w destiny (nie, nie poznałem ich w destiny:)
I nie zamierzam przekonywać cię że jogats to zupełnie inna osoba. Mogłeś zadać sobie trud i popatrzeć na nasz konta psn. Jeśli naprawdę myślisz że jedna osoba może nabić 20, a na 2 koncie 38 lvl w trofeach to powodzenia....
Poziom: 25
REP.: 1555
FajfeR_77 do BlondSpaceBoro dodano: 25.09.2014, 13:41 #57
Nie oceniam forzy, bo napisałem że ocena ok.
Oceniam fakt skrzywdzenia destiny w porównaniu do forzy. Ze wszystkich składowych obu recenzji wychodzi że nota powinna być podobna, jeśli nie nieco lepsza dla destiny. Jest na odwrót.
Poziom: 25
REP.: 1555
FajfeR_77 do bieluk dodano: 25.09.2014, 13:46 #58
A i jeszcze jedno.
Pisałem już o tym wiele razy, ale jeszcze raz nie zaszkodzi.
Nas FANATYKÓW DESTINY jest tak nie wielu na forach, bo nie mamy na to czasu. Długimi godzinami ubijamy kosmitów i szkoda nam nawet na moment opuszczać kosmos Bungie. Ja fanatycznie bronię destiny na forach, tylko będąc w pracy...
Bo po pracy lecę w kosmos....
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 60
REP.: 21457
BlondSpaceBoro do FajfeR_77 dodano: 25.09.2014, 13:48 #59
Nie tylko Wojtek skrzywdził Destiny. Zrobiło to 80% branży, zatem nie tylko on miał podobne odczucia.
tak w ogóle to nie może być mowy o skrzywdzeniu Destiny, bo gry nie można było recenzować jeszcze do dwóch dni po premierze. Ludzi pędzono Hypem i wielu się zawiodło, ale gra sprzeedałą się obłędnie dobrze.
W przypadku FH2 dostaliśmy recki na 9 dni przed premierą, więc sytuacja jest zgoła inna. Inne są też opinie o grze i większość zachwala. Ale o tym, że będzie to HIT już większość wiedziała po ograniu Demka. :) Edytowano 1 raz. Ostatnio: 25.09.2014, 13:49
Aware Player
Poziom: 62
REP.: 6879
Karate_koks do BlondSpaceBoro dodano: 25.09.2014, 14:16 #60
On jest z ps site. Fanboj, Forzy na oczy nie widział. Nie ma o czym rozmawiac.
Poziom: 25
REP.: 1555
FajfeR_77 do BlondSpaceBoro dodano: 25.09.2014, 14:16 #61
To że było embargo czasowe na recenzje nie tłumaczy recenzentów. Wręcz przeciwnie. Jak tak OGROMNĄ i rozbudowaną grę jak Destiny można ocenić tak szybko?
Dlaczego większość osób które grają w tą grę jest zachwycona?
Dlaczego tytuł jest system sellerem?
Dlatego że jest "mocnym średniakiem"?
Nie. Myślę że poprostu recenzentów ta gra przerosła, nie zrozumieli o co w niej chodzi (napewno nie o fabułę:), a w niektórych przypadkach pewnie zadecydował fakt iż Bungie nie chętnie wydaje kasę na reklamy w portalach i prasie. Te skolei odwdzięczają się stosownie zaniżonymi ocenami. Popatrzcie na reklamy Watch Dogs, które wyzierały niemal z każdego portalu, gazety, TV i lodówki ;) Oceny tej fajnej, ale technologicznie w wielu aspektach spartaczonej
(niektóre rozwiązania na poziomie ps2) gry były naprawdę wysokie. Podobnie tasiemce Call of Duty, czy assasyny łapią 9 bo dają kasę na reklamy.
Nie wierzycie mi ? Pracuje w branży TV i wiem jak funkcjonują media.W dzisiejszych czasach nie ma nic za darmo, często nawet rzetelnej oceny w recenzjach.
Nie mówię że wszyscy tak postępują, ale część portali i gazet napewno.
Reszta tych ok.poziomu 7 ocen wynika z faktu poruszonego na początku. Ograli parę godzin i ocenili... tak poprostu bo czas gonił..
Część recenzentów chciało być kontrowersyjnych, część odpisała ocenę z metacritic. Nawet na metacritic jest sporo ocen między 9 a 10 (jakieś dinozaury rzetelności recenzenckiej chyba:)
... szkoda że średnia matematyczna wyszła tylko 77...Bo ta gra to nowa jakość, nowe doświadczenie i absolutny fps-orgazm audio/video. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 25.09.2014, 14:18
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 60
REP.: 21457
BlondSpaceBoro do FajfeR_77 dodano: 25.09.2014, 15:03 #62
Nie chce mi się dyskutować o Destiny, w wątku o Forza Horizon 2, bo to OFFTop. Zwłaszcza, że gra mnie już odrzuciła po becie. Zwłaszcza 2, że o grze piszą wciąż wszędzie. Tyle kasy co poszło na kampanię tej gry, to chyba nawet GTA V nie miało.
Destiny to zwykła farma jak Diablo i jedni lubią przeznaczać na to czas a inni nie. Ja wolę przeczytać Echopraksję, która wyjdzie lada moment :)
Poziom: 51
REP.: 2402
John 117 dodano: 25.09.2014, 13:33 #63
Czyli giere muszę mieć : ) lubię świetną muzę.
Niebawem Forza Horizon 2 vs Drive Club:)
Król może być tylko jeden
Ukryj odpowiedzi (6)
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 60
REP.: 21457
BlondSpaceBoro do John 117 dodano: 25.09.2014, 13:52 #64
Dokładnie. Przybędzie 3 października :D
Poziom: 25
REP.: 1555
FajfeR_77 do John 117 dodano: 25.09.2014, 13:57 #65
Tak - król jest jeden - DESTINY ;)
"Beyond to już wyższy poziom odbioru..."
Poziom: 72
REP.: 32766
Sycho do FajfeR_77 dodano: 25.09.2014, 14:00 #66

FajfeR_77 napisał:

Tak - król jest jeden - DESTINY ;)

Do czasu premiery Super Smash Bros oczywiście. :)
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 60
REP.: 21457
BlondSpaceBoro do FajfeR_77 dodano: 25.09.2014, 14:02 #67
Tak w ogóle, to cieszę się bardzo, że podoba ci się Destiny, ale fani motoryzacji mają na tą grę lekką wyjebkę.
Just saying ;)
Poziom: 51
REP.: 2402
John 117 do FajfeR_77 dodano: 25.09.2014, 16:29 #68
Mam Destiny na PS4 fajna gierka. Gra idealna dla
maniaków Halo : ) i jak wygląda.O ludzie kochane.
Power Bungie : ). Teraz czekam na Alien Isolation.
Moje oczko w głowie.
Forza H2 Drive Club, dla mnie to tylko dodatki
do konsoli PS4 , X one.
Project Cars na tę grę czekam jak diabli :)
Oraz GT 7, ale chyba jeszcze poczekam na GT
: ( długo szkoda
Poziom: 25
REP.: 1555
FajfeR_77 do BlondSpaceBoro dodano: 26.09.2014, 11:46 #69
Rozumię, bo my fani fpsów i mmo mamy w nosie wyścigi...;)
Nie no , przecież wielu z nas lubi różne gatunki...
Komentuje tutaj bo zestawiłem 2 recenzje tego samego autora, który skrzywdził jedną grę, a nie skrzywdził innej. Tak , są w różnych gatunkach, ale obydwum należy się rzetelność.
Destiny jest oszukiwane ocenami, nie recenzjami.
Wszystkie recenzje są pełne zachwytów, po czym na końcu SRRUUU i 7,5 ....
Tak poprostu. Tego nie do końca rozumię.
Poziom: 51
REP.: 2402
John 117 dodano: 25.09.2014, 13:34 #70
Dzięki za mini reckę : )
Poziom: 53
REP.: 1535
MasterPro2013 dodano: 25.09.2014, 13:40 #71
Bardzo dobra recenzja. A gra wygląda super.
Poziom: 51
REP.: 2402
John 117 dodano: 25.09.2014, 13:43 #72
Ktoś wie czy giera działa w 5,1 czy 7,2, 7,1
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 60
REP.: 21457
BlondSpaceBoro dodano: 25.09.2014, 16:19 #73
artattak, gdzie jesteś chłopcze?
Pamiętasz jak pisałeś:
Po za tym oceniłeś całą gierkę po 15 minutach gry w demo nie mając żadnego punktu odniesienia.

To Wojtek ci w recenzji wyłożył:

pierwszy kwadrans w Forza Horizon 2 definiuje tę produkcję pod niemal każdym względem

Napisałeś też:
Wiem że nawet jak by FH dostała noty 50 na 100 punktów a konkurencja 90 na 100 to wy i tak bedziecia przekonywać że to nie prawda.

Jak widzisz, nie musimy nikogo przekonywać. Nawet ocena Polygonu mnie nie boli, bo druzgocąca większość recenzji jest jednogłośna jak fani gry tydzień temu.
Pogódź się z tym, że Microsoft wypuszcza znakomite gry wyścigowe, a będzie ci się żyło łatwiej. ;)
FM, FH czy PGR. Wszystkie są świetne. BAS Edytowano 1 raz. Ostatnio: 25.09.2014, 16:20
alwayson [89.161.***.***] dodano: 25.09.2014, 16:50 #74
Zacytujmy Recenzenta. "Co prawda nie jest to poziom szczegółów i detali z Motorsport 5." Grałem w Forzę Motorsport 5 i niestety grafika niewiele odbiega od tego co oferuje lastgenowa Forza 4. Drzewa w FM5 nadal zbudowane są z jakichś dziwacznych ostrokątów, publiczność to albo nieruchome choć fotorealistyczne sprity, a na ich tle gdzieniegdzie tragiczny, wymachujący chorągwią kibic trójwymiarowy ala last gen. To dygresja, ale skoro Forza Horizon 2 jest mniej szczegółowa od FM5, to pachnie mocno Xboxem 360.
I dodatkowo: "Może uderzyć w Was 30 klatek na sekundę." Czyli słabiej od Forzy 5, zarówno jeśli chodzi o detale jak i animację. A Forza 5 niewiele się różni od Forzy 4. Aha, mam xboxa 360, stać mnie na Xboxa One i nie jestem żadnym fanboyem Sony, Microsoftu, pecetowcem ani trolem. :-) Z radością kupiłbym nextgena, ale te gry po prostu nie wyglądają nextgenowo. Tak jakby podzespoły z lastgenów przepakowano do nowych pudełek. Dla wielu graczy Xbox One i PS4 to pierwsza konsola, nie mieli x360 ani ps3, nie mogą porównać, ci się nie zorientują, że branża przechodzi kryzys.
Ukryj odpowiedzi (3)
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 60
REP.: 21457
BlondSpaceBoro do alwayson dodano: 25.09.2014, 17:11 #75
W FH2 publiczność nie jest już kartonowa. Ludzie skandują, ruszają się wskazują palcem tańczą jedzą i piją.Pod tym względem lipy nie ma i jest lepiej niż FM5.
Jeśli chodzi o roślinność, to wciąż jest to samo niestety. Jak widzisz różę i objeżdżasz ją dookoła, to ta wciąż na ciebie patrzy z tej samej perspektywy. Skubana obserwuje cie, choćbyś próbował ją przeskoczyć. Dlatego nie jest to gra dla miłośników zielarstwa, tylko dla tych co te chwasty lubią kosić z dużą prędkością :D

Co do porównania FM4 i FM5 to troszkę się mylisz. Auta w piątce mają znacznie więcej detali i są w pełnym HD. 60 klatek też robi swoje podczas jazdy i jak pograsz trochę w piątkę, to wierz mi że nie będziesz chciał wracać. Z resztą najlepszym przykładem poprawy grafiki jest Nurburgring. Tor jest długi i w FM4 pokonywałeś go w lekkiej mgle, bo mocy konsoli nie wystarczało na doczytywanie tylu detali. Teraz, to kompletnie inna liga. Tor jest przepiękny i wspaniale oświetlony.

Poza tym nie ma co siedzieć przy czwórce, bo omijają cie fajne tory, których jeszcze nie było :)
Najpierw GRY, potem sprzęt
Poziom: 60
REP.: 21457
BlondSpaceBoro do BlondSpaceBoro dodano: 25.09.2014, 17:26 #76
Praga
Yas Marina
Long Beach
Circut de Spa Francorchamps
Mont Panorama MRC Bathurst
Test Track AirField

Nie ma co siedzieć na starej wyjeżdżonej chabecie, bo wszyscy znajomi już sprofilowali swoje drivatary w piątce. :D

Gra jest świetna i niesłusznie ją atakujesz. Edytowano 1 raz. Ostatnio: 25.09.2014, 17:27
alwayson [89.161.***.***] do BlondSpaceBoro dodano: 26.09.2014, 13:24 #77
Ale ja grałem w Forzę 5, jeździłem po Pradze i moim zdaniem wygląda to PRAWIE tak samo jak Forza 4. :-) To po co kupować nową konsolę? Skoro mam płacić więcej to wymagam więcej. A grywalność, jasne, na wysokim poziomie.
NoNameNPC [31.61.***.***] dodano: 25.09.2014, 17:09 #78
A może coś o wersji na x360? Szczerze mówiąc tylko dla tej gry trzymam Xa a o FH2 na x360 nie ma nic ;((
Poziom: 43
REP.: 1599
FuterMaster dodano: 25.09.2014, 18:29 #79
A ja sobie ogarnę FH2 na x360, a na PS4 DriveClub. Trzeba iść na pewne kompromisy, ale nie kosztem 1700 zł, bo to lekka przesada.
#KTRolsterWin
Poziom: 33
REP.: 2020
Vincent32 dodano: 25.09.2014, 19:46 #80
Uwielbiałem pierwsze Horizon, bo łączyło elementy z moich ulubionych ścigałek(Grid, PGR i Burnout Paradie) oraz miało świetny klimat. Mam nadzieję, że mój znajomy kupi XO jak najszybciej jak się da, uwinie się z FH2 to znowu pożyczę konsolę i będzie grane ;)
Poziom: 61
REP.: 6497
speed_cod_group dodano: 25.09.2014, 20:40 #81
Bardzo dobra recenzja. Mam w planach kupić XONE, i na pewno po zakupieniu konsoli zaopatrzę się najnowszą Forzę.
Fanboy grania w gry.
Poziom: 71
REP.: 55903
Alexy78 dodano: 02.11.2014, 16:10 #82
Zagralem w demo - już pobieram pełną wersję.
Zapowiada się rewelacyjnie.
Belewble [37.30.***.***] dodano: 20.12.2014, 12:30 #83
Można jakoś inaczej kupić dlc z autami do forzy horizon 2 na xbox one bez karty kredytowej? Pilne prosze

Komentarze (83 opinie) Skomentuj

Polecamy

Miesięcznik PSX Extreme